• Informacje na temat:

    świat ciast

Artykuły na temat: świat ciast
  • Ciasto chmurka

    Ciasto, które zachwyci całą rodzinę.

  • Jak odchudzić ciasto wielkanocne

    Klika zamienników dla zdrowszej diety Warto zadbać o to, by świąteczne smakołyki były przygotowane z odpowiednich produktów. Zamiana popularnych składników ciasta na zdrowsze pozwoli na jego(...) naturalnymi składnikami.  Możesz także poszukać przepisów na wypieki oparte na mące pełnoziarnistej z wysoką zawartością błonnika pokarmowego. "Legalne ciasto" istnieje Użycie zdrowych produktów...

  • Mikołajki z ciasta piernikowego

    ...ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do następnego dnia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wykroić z niego Mikołaje. Rozłożyć je na natłuszczonej blasze...

  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    ...sprawę, że to pasja w dążeniu do doskonałości sprawiła, iż Paryż podbił świat wypieków( pieczywa).  Kolejne miejsce to najstarsza piekarnia w Paryżu - Patisserie Stohrer. Paul da się tam ponieść francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla. - Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów...

  • Świat naleśników

    ..., na średnim ogniu, tak aby ciasto wyrosło. Gdy się zarumieni, delikatnie przewróć je na drugą stronę. Podawaj polane syropem klonowym. Francuskie crepes Składniki: 4 usmażone naleśniki, 3 łyżki(...) rozgrzaną patelnię połóż naleśniki, wlej brandy i podpal. Japońskie dorayaki Składniki: Na ciasto: 3 łyżki wody, szklanka mąki, 3 szklanki cukru, 3 jajka, 1,5 łyżeczki sody do pieczenia, olej do...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością. W tym śniadaniowym zestawie nie(...) również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa...

  • Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

    ...higieny, a także wdrażając kilka trików, które uchronią zęby. - Po pierwsze należy do minimum ograniczać czas, w jakim w ustach zalegają resztki słodkości np. czekolady, ciastek lub ciast...

  • Przepisy na drugi dzień świąt

    ...- zjeżdżają się z różnych stron świata, zasiadają do stołu i robią wszystko, żeby od niego nie wstawać przez kilka dób. Ale większość kupuje za dużo jedzenia na święta, ponieważ dla nich taki jest właśnie(...) czasu spędza się w kuchni, wykładając w kółko na półmiski te same wędliny, odgrzewając te same pieczenie czy bigosy, krojąc te same ciasta. Poświąteczne poczucie przesytu jest tym silniejsze, im mniejsza...

  • Proste ciasto z rabarbarem

    Przepis p ochodzi z książki zatytułowanej « Ciasta » i wydanej nakładem wydawnictwa Świat Książki, w 2006 roku. Dostałam ją kiedyś od babci. I książka...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    Oprócz kakao, do ciemnych ciast warto dodać kawę, powidła lub coca-colę. Będą jeszcze pyszniejsze!

Wideo na temat: świat ciast
  • Nie spędza świąt w rodzinnym domu!

    Rodzinnie czy poza domem - jak gwiazdy spędzają święta? Znane aktorki zdradziły nam, jak świętują Boże Narodzenie. Czy planują wszystko z odpowiednim wyprzedzeniem? - Jest zawsze bardzo rodzinnie, zakupy robi się już tydzień wcześniej. Piekę różne ciasta i serniki - wyznała Magdalena Lamparska. Co w okresie gorączki przedświątecznej sprawia największy kłopot Katarzynie Bujakiewicz? Czego

  • Przepis na bezglutenowe brownie

    Brownie podbiło cały świat nie tylko swoim wyrazistym, mocno czekoladowym smakiem, ale przede wszystkim prostotą wykonania i charakterystycznym wyglądem i konsystencją. To niskie, zwarte i wilgotne ciasto świetnie sprawdza się nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień! Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, nie musicie rezygnować z ulubionego smaku czekoladowego brownie! Poznajcie

  • Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls

    Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne

Przepisy na temat: świat ciast
  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Nie ulega wątpliwości, że media społecznościowe zrewolucjonizowały współczesny świat. Z każdej strony zalewają nas mnóstwem informacji, ciekawostek czy zdjęć. To również źródło codziennych inspiracji, także tych kulinarnych! Dzisiaj pod lupę bierzemy popularny Instagram i pomysły jego użytkowników na ciasta bez pieczenia. Oj będzie się działo!

  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.

  • Ciasto zebra

    Dzisiaj polecamy przepis, jak krok po kroku upiec pyszną zebrę – ciasto, rzecz jasna! Przenikające się fale kakaowego i jasnego ciasta tworzą charakterystyczne pasy, imitujące wzór z grzbietu sympatycznego zwierzęcia. I tak, jak nie ma dwóch identycznych zebr, bo każda ma inny układ pasów na ciele, tak każde ciasto wychodzi inne! Przepis jest szybki i nieskomplikowany. Warto wypróbować! Sposób...

  • Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

    Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    Wysoki, puszysty, aksamitnie gładki, delikatnie przyrumieniony i pachnący wanilią – taki powinien być idealny sernik. To ciasto równie popularne, co trudne do przygotowania. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad podczas przygotowania masy i pieczenia albo postawić na sernik-pewniak przygotowany w urządzeniu Thermomix®, by podczas wielkanocnych świąt zachwycić gości pięknym wypiekiem.

  • Wielkanocny przepis z herbatą w tle

    Wielkanoc już za kilka dni. Podczas tych wyjątkowych świąt chcemy ugościć bliskich pysznymi wypiekami, które osłodzą nam wspólnie spędzane chwile… Doskonałym ciastem, które dyskretnie łączy tradycję z nutą nowoczesności jest Babka Herbaciana. Warto zaznaczyć, że sposób jej przygotowania nie jest wymagający, co sprawia, że jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    ..., zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Do przygotowania ciasta potrzebne(...) rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy mąkę, żółtko, roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy już nie będzie ono kleiło się do ręki, formujemy...

  • Pomysł na smaczną orzechową ozdobę

    Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt! Wspólne przygotowywanie ozdób, pozwoli nam przeżyć przygotowania do tego magicznego czas razem z bliskimi. Doskonałą propozycją będą maślane ciasteczka z orzechami, które nie tylko będą świątecznym smakołykiem, ale mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Najlepszy przepis na ciasteczka? Zróbcie je...

Dyskusje na temat: świat ciast
  • Zanim przeklną nas dzieci

    naszych dzieci są zatrważające. Nie tylko wzrasta ich zachorowalność na raka, białaczkę, cukrzycę, astmę alergiczną, ale też przychodzą na świat w o wiele gorszej kondycji zdrowotnej niż ich rodzice(...) dodatków konserwujących i stabilizujących, a dodatkowo wywołujących alergie, oznaczonych jest literą E. I tak np. E 330, symbolizujący kwas cytrynowy, używany jest zarówno do ciast, jak też płynów

  • Przedświątecznie.

    Powiem Ci poświętach,czy świat sie zawalił W moim domu dość krytycznie patrzymy na te przedświąteczne rytuały:mycie okien,krzątaninę,wypieki itp.Porządki robimy często(łącznie z myciem okien i trzepaniem dywanów),zakupy nie są już problemem(sieć najróżniejszych marketów,dyskontów itd.),nie pieczemy ciast(bo ich nie jemy),symboliczny mazurek kupujemy w cukierni,bardziej wymyślne dania