• Informacje na temat:

    szarlotka tortownica

Artykuły na temat: szarlotka tortownica
  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu.

  • Biszkoptowa szarlotka

    Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 jabłka, cynamon, rodzynki, cukier puder do posypania, tłuszcz do formy

  • ​Szarlotka orzechowa

    Jej sekretem są bardzo dobrze uprażone (żeby nie powiedzieć: lekko przypalone) orzechy włoskie, które dodają ciastu niesamowitego smaku oraz ciemnego koloru.

  • Szarlotka bez tłuszczu

    Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grzania góra-dół. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka, cukier, szczyptę...

  • Składniki na 12 porcji: ■ 3,5 szklanki mąki pszennej ■ 20 dag masła ■ łyżeczka proszku do pieczenia ■ szklanka cukru gruboziarnistego ■ 2 jajka ■ żółtko ■ 8 dag rodzynek ■ 1,5 kg jabłek ■ sok z cytryny ■ 2 torebki cukru wanilinowego ■ torebka budyniu waniliowego ■ esencja rumowa ■ cynamon ■ bułka tarta ■ lukier.

  • Szarlotka z cynamonową posypką

    Przygotowanie: Do 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli i 150 g masła w kawałkach, siekamy nożem, a następnie zagniatamy....

  • Składniki na 10 porcji: 50 dag gotowych biszkoptów (najlepsze są takie oprószone cukrem, podłużne), po 4 słodkie i kwaśne jabłka, 30 dag masła, 100 ml śmietanki 30 proc., 375 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków , 10 łyżeczek żelatyny , masło i bułka tarta do formy.

  • Skład na 12 porcji: 200 g margaryny, 350 g mąki pszennej , 150 g mąki krupczatki, 2 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka kakao, 1 kg jabłek (po obraniu), 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • Skład na 16 porcji: ● 200 g masła ● 325 g cukru ● 800 g jabłek ● 4 jaja ● 150 g łuskanych orzechów włoskich ● 350 g mąki pszennej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● sok i skórka z połowy cytryny ● szczypta soli.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 45 dag mąki pszennej, 25 dag zimnej margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego, 750 ml mleka, 3 łyżki cukru. Ponadto: 1 kg kwaśnych jabłek, 2 łyżki bułki tartej, cukier puder.

Przepisy na temat: szarlotka tortownica
  • Najprostsza szarlotka - jak z PRL-u

    Jesień to pora wariacji na temat szarlotek i potraw z jabłkami w roli głównej. Dla tych, którzy mają apetyt na domowe ciasto, a nie lubią zbyt wielkiego wysiłku przy pieczeniu, mamy szarlotkę "sypaną", robioną z jabłek i suchych produktów.

  • Szarlotka z winem

    Troszkę mocniejsza szarlotka.

  • Szarlotka królewska

    Z galaretką.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Rozeta z kurkumą i rodzynkami

    ...wystudzenia.  3. Taka szarlotka znakomicie smakuje podana z gorącym sosem krówkowym: posiekaj 25 cukierków krówek albo toffi. Wrzuć je do garnka. Dolej ok. 100 ml śmietany kremówki. Mieszając, gotuj...

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    ...chłodzić przez około dwie godziny w lodówce. Czas przygotowania 40 minut Szarlotka królewska Składniki kruchego ciasta: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka...