• Informacje na temat:

    szarlotka z bezom

Artykuły na temat: szarlotka z bezom
  • Szarlotka z bezą orzechową

    Składniki: blaszka 24 x 36 cm, 30 dag mąki, jajko, 3 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, 20 dag margaryny, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu), galaretka cytrynowa, 1/2 łyżeczki żelatyny ew. cukier do smaku. Masa orzechowa: 1/2-3/4 szkl. mleka, 17 dag orzechów mielonych, 30 dag masła, 2 jajka szklanka cukru

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 25 dag masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka. Beza: 4 białka. po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego, 1 szklanka drobnego cukru, sól. Nadzienie: 1,5 kg jabłek, 1/4 szklanki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, 1 łyżka soku z cytryny, sos toffi.

  • Składniki ciasta: 2,5 szkl. mąki tortowej, 3 łyżeczki cukru, 4 dag płatków migdałowych, kostka margaryny, 5 żółtek, czubata łyżeczka proszku, 8 dag cukru, 3 łyżki śmietany. Beza: 5 białek, pół szkl. cukru pudru, budyń migdałowy. Ponadto: 1 kg prażonych z cukrem jabłek, łyżeczka cynamonu, 2 galaretki pomarańczowe, bułka tarta.

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 400 g mąki tortowej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 120 g cukru pudru ● 180 g masła lub margaryny ● 2 żółtka ● 2 łyżki gęstej śmietany ● 1 kg jabłek do smażenia np. papierówek ● 1 cukier waniliowy ● skórka z cytryny Beza: ● 3 białka ● 5 łyżek cukru pudru ● łyżeczka soku z cytryny Kruszonka: ● 1/2 szklanki mąki ● 1/4 kostki masła ● 1/4 szklanki cukru

  • Składniki na 12 porcji: 50 dag rabarbaru, 2 duże jabłka, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 1/2 kostki (10 dag) masła albo margaryny , 1 i1/2 szkl. cukru, 1 laska wanilii, 6 płaskich łyżek, mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do formy, cukier puder do posypania, kilka listków melisy do dekoracji

  • Składniki na ciasto: 22 dag mąki, 8 dag wiórków kokoso wych, 14 dag zimnego masła lub margaryny, 7 dag cukru pudru, 2 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Składniki na masę: 1,5 kg jabłek, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu. Beza: 3 białka, szczypta soli, 13 dag cukru.

  • ​Szarlotka orzechowa

    Jej sekretem są bardzo dobrze uprażone (żeby nie powiedzieć: lekko przypalone) orzechy włoskie, które dodają ciastu niesamowitego smaku oraz ciemnego koloru.

  • Jabłecznik z owsianą bezą

    Ilu kucharzy, tyle przepisów na szarlotkę. A jaka jest twoja ulubiona?

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 3,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki krupczatki ● 200 g cukru ● 4 żółtka ● kilka kropelek esencji waniliowej ● 1 masło lub margaryna ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: ● 1,3 kg jabłek prażonych, np. ze słoika ● 2 łyżeczki przyprawy do szarlotek ● 3 łyżki cukru. Beza: ● 4 białka ● 200 g cukru ● 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

  • Monika Mrozowska: Mam apetyt na więcej

    ...akurat zajadam się powidłami śliwkowymi z odrobiną goździków. Przygotowałam je na całą zimę, ale znikają w szybkim tempie. Moimi ulubionymi ciastami zawsze były sernik i szarlotka. Tę ostatnią...

Przepisy na temat: szarlotka z bezom