• Informacje na temat:

    szarlotka z połówek jabłka

Artykuły na temat: szarlotka z połówek jabłka
  • ...1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, ocet. Zagniatam ciasto, dzielę je na połowę. Jedną z połówek jeszcze raz dzielę na pół. Większą część ciasta wykładam na dno natłuszczonej formy w kształcie serca. Posypuję kaszą manną. Na kaszę wykładam obrane i starte na tarce o dużych otworkach jabłka. Delikatnie posypuję je...

  • ...kruche ciasto. Jeśli żółtka będą małe, dodaj łyżkę lodowatej wody. 2 Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Przekrój je na połówki, pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. 3 Pokrojone jabłka włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny. Dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz kilka łyżek wody. Duś na...

  • .... 2. Masa: jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczki. Mandarynki obierz, dokładnie usuń białą warstwę. Owoce podziel na cząstki, pokrój na połówki. Wymieszaj z jabłkami i cukrem. Przełóż do rondla, duś (dolewając ew. 1-2 łyżki wody), aż jabłka zaczną się rozpadać, ale będą jeszcze całe kawałki. 3. Rozwałkuj obie części ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem, kolejno nałóż: 1 placek ciasta, owoce...

  • ...1 Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem(...). 1 godz. 3 Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką, ponakłuwać widelcem, piec ok. 12 min w temp. 180°C. Rozłożyć jabłka, udekorować...

  • Krucha szarlotka

    Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem(...). Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką, ponakłuwać widelcem, piec ok. 12 min w temp. 180°C. Rozłożyć jabłka, udekorować kratką...

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł. Wartość odżywcza porcji 360 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 51 g. 1. Jabłka obieramy(...). W każdy wkładamy porcję konfitury żurawinowej. Pozostałą konfiturą wypełniamy puste miejsca między jabłkami. Pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. 4. Dżem morelowy podgrzewamy z łyżką wody. Jeszcze ciepłym...

  • Francuska szarlotka z lodami

    ...1 Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2 Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki brzeg i dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż duszone jabłka, przykryj resztą ciasta. Piecz według opisu na opakowaniu. Odstaw do lekkiego ostygnięcia...

  • ...1 Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podduś delikatnie z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Po(...). Jabłka wyłóż na ciasto w formie, przykryj pianą. Na wierzch zetrzyj lub pokrusz drugą część ciasta. Piecz w 180ºC ok. 60 min. Możesz podać z bitą śmietaną.

  • .... Dodaj śmietanę, dobrze ubij. Wlej do mąki z margaryną. Wyrób ciasto. 2. Ugotuj budyń na soku jabłkowym i winie. Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Część drobno pokrój. 3. Blaszkę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy. Wyłóż je na dno i na boki. Rozłóż połówki jabłek, wolne miejsca obsyp pokrojonymi jabłkami i zalej gorącym budyniem...

  • Jemy polskie jabłka!

    Rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa wywołało natychmiastową reakcję. "Jedzmy polskie jabłka! Zagrajmy Putinowi na nosie!" - wzywają internauci. Jeśli chcecie się przyłączyć do akcji, mamy dla was kilka przepisów - nie tylko na ciasta z jabłkami. Z jabłek można zrobić też zupę i zapiekankę!

Przepisy na temat: szarlotka z połówek jabłka
  • Zapiekane jabłka

    Składniki: 4 kwaśne jabłka 150 ml soku jabłkowego 75g + łyżka cukru Sok z jednej cytryny\500 ml mleka Szczypta soli 50 g semoliny 2 jajka 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Jabłka obrać, poprzekrawać, wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek umieścić w formie. Sok jabłkowy zagotować z 25 g cukru i sokiem z cytryny. Zalać jabłka. Wstawić pod przykryciem do rozgrzanego...

  • Jabłkowa tarta

    Składniki: 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 2 szklanki mąki, sól 3/4 szklanki cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego 4 jabłka cynamon, kandyzowana skórka cytrynowa, cukier(...), owiń ją folią i odstaw do lodówki na 30 minut. 2. Jabłka umyj starannie, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój każdą połówkę w grubsze plasterki...