• Informacje na temat:

    szaszłyk z morelami

Artykuły na temat: szaszłyk z morelami
  • Składniki na 4 porcje: Szaszłyk: 12 plastrów polędwicy wołowej, 30 dag suszonych moreli, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, po 1 łyżeczce cynamonu i kminku, 3 dag świeżego imbiru, 1 łyżka miodu. Sos: 4 łyżki nasion sezamu, 20 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny , 1 łyżeczka oliwy.

  • .... Mięso zwiń w rulon i pokrój w plastry. Następnie nakłuj na zmianę na patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej w zimnej wodzie. Oliwę wymieszaj z miętą i posmaruj szaszłyki. Grilluj je 15 minut, stale obracając. Twaróg wymieszaj z posiekanymi cebulkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką posiekanych suszonych moreli i vegetą. Całość schłódź i podawaj do szaszłyków. Udekoruj miętą...

  • ...plasterki pora. 9. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. 10. Zdejmij szaszłyki z patelni i połóż na mięsie kawałeczki masła. Smacznego...

  • Szaszłyki z morelami

    ...wykałaczki nabijaj kolejno kawałki mięsa, morele oraz plasterki pora.  9. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. 10. Zdejmij szaszłyki z patelni...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Składniki na 6 porcji: 1 limonka, 50 ml białego rumu, 3 łyżki cukru, 2 banany, 3 plastry ananasa, 3 morele, 12 owoców liczi, 12 wiśni, miękkie masło, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, 3 łyżeczki miodu. Na sos waniliowy: 1 szklanka mleka, 2 żółtka l 2 łyżki cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, laska wanilii Ponadto: szpadki do szaszłyków...

  • Szaszłyki z ryżem i brzoskwiniami

    ...rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki. 5. Dżem mieszamy z sosem chili. Do szaszłyków dodajemy masło, polewamy je dżemem i dalej podsmażamy, obracając, by mięso pokryło się owocowym sosem. Na talerze wykładamy ryż i szaszłyki, podajemy.

  • ...kawałki mięsa, jabłka i moreli. Wlej do miski połowę oleju, dodaj drobno pokrojony tymianek, suszony majeranek i dobrze wymieszaj. Przygotowane szaszłyki posmaruj marynatą i odstaw na 15 minut, aby przeszły smakiem przypraw. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Szaszłyki posól i popieprz, następnie smaż z każdej strony. Do patelni po szaszłykach dodaj kwaśną śmietanę, miód, wino jabłkowe...

  • ...szaszłyków nabijaj zwinięte plastry boczku i cząstki owoców. 2. Ziemniaki smaż na rozgrzanym oleju. 10 minut przed końcem smażenia ziemniaków usmaż bakłażany. W naczyniu żaroodpornym układaj plastry usmażonych ziemniaków i bakłażana, a na nich szaszłyki. Całość zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posyp koperkiem. Czas: około 1,5 godziny.

  • ...na patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej w zimnej wodzie. Olej wymieszaj z miętą i posmaruj sza szłyki. Grilluj je 15 minut, stale obracając. Twaróg wymieszaj z posiekaną cebulką, utartym czosnkiem, łyżką posiekanych suszonych moreli i vegetą. Wymieszaj i schłodzone podawaj do szaszłyków.

Przepisy na temat: szaszłyk z morelami
  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Drobiowe szaszłyczki z szałwią

    Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

  • Aromatyczne zupy dyniowe

    .... Rozlej do miseczek. Nałóż po porcji pasty. Udekoruj resztą oleju. Podawaj z chipsami serowymi. Z suszonymi morelami Składniki: 80 dag miąższu dyni 25 dag marchewek 1 cebula 2 ząbki(...) moreli, mięty, chili. Z szaszłykami drobiowymi Składniki: 80 dag miąższu dyni 25 dag marchewek 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu drobiowego 40 dag filetów z piersi...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...patyczkiem do szaszłyków. Ułóż na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 min w temp. 180 st. C. Dodajemy śmietanę: By się nie zwarzyła, przelej ją do osobnego...

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...najbardziej. Banana należy tylko lekko obciąć i upiec dookoła. Na ruszt można położyć też ananasa w plastrach czy w kawałkach, zrobić szaszłyk z truskawek, które wcześniej można zamarynować np...

  • Warzywa na ruszt!

    ..., słupki, itd. Robimy z nich szaszłyki lub układamy na folii aluminiowej. Pieczemy z obu stron, tak aby były miękkie i równocześnie chrupkie. Przed grilowaniem możemy je skropić olejem, oliwą, marynatą(...) razu, twarde trzeba wcześniej obgotować. Jeśli chodzi o owoce, to na grillu warto poeksperymentować z suszonymi śliwkami, morelami, jabłkami (raczej tymi kwaskowatymi, np. antonówkami), pomarańczami...