• Informacje na temat:

    szczupak pasztet

Artykuły na temat: szczupak pasztet
  • Składniki na 8 porcji: 1 sprawiony szczupak, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 kajzerka, 2 surowe jajka, 2 cebule, 4 łyżki masła, 2-3 łyżki kaszy manny, 1 op. żelatyny z bulionem, mielone goździki, sól, biały pieprz, masło i kasza manna do foremki.

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...gryczaną i cebulą oraz grochowy. Pstrąg i szczupak w miejsce karpia Konkurencję - całkiem pokaźną zresztą - zyskał także król wigilijnego stołu, czyli karp. Coraz częściej tuż obok albo wręcz(...) się także szczupak faszerowany filetami śledziowymi moczonym w śmietanie pieczywem z dodatkiem cebuli, panga faszerowana cebulami z dodatkiem ketchupu i pomidorowego koncentratu lub dorsz...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet. Czekałam na niego cały rok. Brat mamy był leśniczym, przywoził nam zająca. Dziś piekę podobny pasztet, tyle że z królika. Kiszę też sama barszcz według przepisu mojej teściowej, która pochodzi z Wilna...

Przepisy na temat: szczupak pasztet
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) i odrobiną wody. Zagotować. Sos zaprawić śmietaną, starannie mieszając. Szczupak faszerowany gotowany Rybę umyć, skórkę delikatnie naciąć u nasady głowy, dookoła. Delikatnie ściągnąć, umyć...

Dyskusje na temat: szczupak pasztet
  • Re: jeszcze jeden babski wpis

    u moich rodzicow na Wigilie: barszcz, pierogi z kapusta i grzybami pieczone, karp na cieplo z prawdziwkami, szczupak w galarecie, sledzie smazone w ciescie, salatka sledziowa na zimno z jablkiem, pstrag pieczony w migdalach, ryba po grecku. Na deser: kompot z suszu, slezyki z sosem makowym, makowiec. Pierwszy dzien swiat: zupa zazwyczaj jeszcze barszcz, pieczony indyk z zurawina, dodatki, pasztet

  • Re: jeszcze jeden babski wpis

    z kapusta i grzybami pieczone, karp na cieplo z prawdziwkami, szczupak w galarecie, sledzie smazone w ciescie, salatka sledziowa na zimno z jablkiem, pstrag pieczony w migdalach, ryba po grecku.Na deser: kompot z suszu, slezyki z sosem makowym, makowiec.Pierwszy dzien swiat: zupa zazwyczaj jeszcze barszcz, pieczony indyk z zurawina, dodatki, pasztet domowej roboty itd... desery: piernik, rolda

  • Re: jeszcze jeden babski wpis

    z kapusta i grzybami pieczone, karp na cieplo z prawdziwkami, szczupak w galarecie, sledzie smazone w ciescie, salatka sledziowa na zimno z jablkiem, pstrag pieczony w migdalach, ryba po grecku.Na deser: kompot z suszu, slezyki z sosem makowym, makowiec.Pierwszy dzien swiat: zupa zazwyczaj jeszcze barszcz, pieczony indyk z zurawina, dodatki, pasztet domowej roboty itd... desery: piernik, rolda