• Informacje na temat:

    szczupak w szarym sosie

Artykuły na temat: szczupak w szarym sosie
  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    .... Podawano karpie, szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób. Był zatem karp smażony i karp po polsku w słynnym szarym sosie gotowanym na(...) i szczupak w sosie chrzanowym. Specjalnością kuchni polskiej są też śledzie przyrządzane na różne sposoby i podawane na początku wieczerzy jako zakąska. Najpopularniejsze są śledzie w oleju...

  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    .... Podawano karpie, szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób. Był zatem karp smażony i karp po polsku w słynnym szarym sosie gotowanym na(...) i szczupak w sosie chrzanowym. Specjalnością kuchni polskiej są też śledzie przyrządzane na różne sposoby i podawane na początku wieczerzy jako zakąska. Najpopularniejsze są śledzie w oleju...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu. 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie. 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem. 4. Szczupak lub sandacz na zimno. 5. Karp gotowany w sosie winnym. 6. Okonie z kartoflami. 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem. 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem. 9. Sago legumina z sokiem malinowym. 10

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...ponad 150 lat: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu; 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie; 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem; 4. Szczupak lub sandacz na zimno; 5. Karp gotowany w sosie winnym; 6. Okonie z kartoflami; 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem; 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem; 9. Sago legumina z sokiem...

Przepisy na temat: szczupak w szarym sosie
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) do wrzątku, ugotować. Podawać z szarym sosem. Szczupak faszerowany smażony Składniki i przygotowanie jak wyżej. Rybę delikatnie usmażyć na maśle. Najpierw na niewielkim ogniu, potem ogień zwiększyć...