• Informacje na temat:

    sznycel wiedeński

Artykuły na temat: sznycel wiedeński
  • Składniki: 1 op. mrożonych frytek, 4 sznycle cielęce, 3 łyżki mąki, szczypiorek, 1 duże jajko, pół szklanki bułki tartej, 3 łyżki oleju, 6 łyżek masła, 1 cytryna, sól, pieprz, kilka listków sałaty, keczup.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków,1 cebula, pieprz, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól 200 ml warzywnego bulionu, 1 cytryna, 6–8 łyżek owocowego octu, 1 łyżka cukru, 4 filety z sardeli (anchois), 2 jajka, 1 łyżka kaparów, 4 sznycle cielęce, 20 dag bułki tartej, 25 dag klarowanego masła, 6 łyżek mąki

  • Sznycel po wiedeńsku

    Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 10 minut Składniki: - 40 dag udźca cielęcego, - 3 jajka, - 100 ml oleju, - łyżka masła, - 4 łyżki bułki tartej, - 4 łyżki mąki, - cytryna, - sok z jednej cytryny. Przygotowanie 1. Mięso kroimy w plastry. Bardzo cienko rozbijamy (dobry sznycel wiedeński nie mieści się na talerzu). Kropimy sokiem z cytryny, lekko solimy i odstawiamy na godzinę do...

  • Obiad w Wiedniu

    ...nim zupę tuż przed podaniem. Wiedeńskie sznycle cielęce Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 1 cebula, pieprz, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól, 200 ml warzywnego...

  • Jesień w rytmie Straussa

    ...konnej, gotycka katedra św. Szczepana czy jeden z najstarszych parków rozrywki na świecie - naddunajski Prater - cieszyć się będziemy każdą chwilą. Torcik Sachera i sznycel wiedeński Spacerując(...) blisko 200 lat zachwyca nie tylko wiedeńczyków. Inny przysmak, którego nie można sobie odmówić, to wiedeński sznycel. Ale to dopiero po spacerze w kompleksie pałacowym w Schönbrunn. I choć tylko 45 spośród...

  • Długi spacer

    ..."Liczący 61 domów rynek (...) jest azylem dla podróżnych i dumą okolicy. Trafiają się tu budynki wyposażone nie tylko w podłogi, ale także w piwnice, można znaleźć smaczne wino i dobrze przyrządzone jedzenie" - pisał o Obervellach słynny dziś austriacki praalpinista i pregraficiarz Josef Kyselak. Ten urzędnik wiedeńskiej Kamery odwiedził miasteczko w sierpniu 1825 roku podczas wędrówki przez...

  • Rola życia

    ...nowoczesnej, niezależnej. Popełniającej błędy, podnoszącej się. Ten miks jest we mnie: z jednej strony od zawsze ciągnie mnie, żeby być w domu, tłuc mięso na sznycle wiedeńskie, żeby był świeży chleb...

Przepisy na temat: sznycel wiedeński
  • Południowy Tyrol: Dla narciarzy-smakoszy

    ...dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach). W ośrodku narciarskim Merano 2000 w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński...

Dyskusje na temat: sznycel wiedeński
  • Re: Typowa kuchnia polska?

    1.Aperitif-Biały Rosjanin. 2.Przystawka-befsztyk tatarski. 3.Kolejno: -barszcz ukraiński, -pierogi ruskie, -fasola po bretońsku, -kaczka po pekińsku, -sznycel po wiedeńsku, -karp po żydowsku. 4.Deser-sernik wiedeński i kawa po irlandzku. Nigdy Ci tego nie zapomną.

  • Re: Sznycle z parmezanem

    Sznycel czyli panierowany i usmażony płat mięsa, obojętnie jakiego. Z cielęciny robi się sznycel wiedeński. Sznycel po wiedeńsku robiony jest z wieprzowiny. Czasami spotykam miejsca w kraju gdzie sznyclem jest kotlet mielony.

  • Re: Typowa kuchnia polska?

    1.Aperitif-Biały Rosjanin. 2.Przystawka-befsztyk tatarski. 3.Kolejno: -barszcz ukraiński, -pierogi ruskie, -fasola po bretońsku, -kaczka po pekińsku, -sznycel po wiedeńsku, -karp po żydowsku. 4.Deser-sernik wiedeński i kawa po irlandzku. Nigdy Ci tego nie zapomną. Zapomniałaś na przystawkę : śledź po japońsku,ryba po grecku,.Na ciepło mogą też być placki po węgiersku...:)

  • Re: Sznycle z parmezanem

    Każdy sznycel jest kotletem. Sznycel czyli panierowany i usmażony płat mięsa. Z cielęciny robi się sznycel wiedeński. Sznycel po wiedeńsku robiony jest z wieprzowiny. Czasami spotykam miejsca w kraju gdzie sznyclem jest kotlet mielony.

  • Re: ​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

    w kwesti formalnej sznycel wiedeński jest z cielęciny,słynny cielęcy sznycel wiedeński,a schabowy był jest i będzie a przypisywanie mu wiedeńskiego pochodzenia to profanacja, przyjmijcie to do wiadomości garkotłuki internetowe

  • Re: Sznycle z kaszą jaglaną

    To może być dobre, nie powiem. Ale nazywanie tego sznyclem to PROFANACJA! Sznycel jest tylko jeden, sznycel wiedeński z cielęciny. Z innego mięsa to co najwyżej kotlet, a z warzyw placek. Tak, PLACEK. Tak jak mamy placki ziemniaczane, tak to są placki kalafiorowe z kaszą jaglaną a nie żadne sznycle.

  • Re: ​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

    sznycel wiedeński powinien być z cielęciny, z jajkiem sadzonym, cytryną i wiórkiem masła

  • Re: ​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

    Tu jest przepis na sznycel po wiedeńsku a nie sznycel wiedeński. A to nie jest to samo. Więc sprawdź zanim zaczniesz innym zarzucać dyletanctwo. Ingnorancie.

  • Re: ​Sznycel po wiedeńsku z sałatką z ogórków

    Raz, że z cielęciny, dwa, że sznycel, a nie kotlet... Nie wiem, jak można z kotleta przygotować sznycel... To dwa różne kawałki mięsa... Ale to polski "sznycel wiedeński" wg przepisu Interii... A więc tu wszystko jest możliwe... Ignorancja i całkowity dyletantyzm na każdym kroku...

  • Re: Strudel z jabłkami

    Byłęm 2 miesiące temu na 4-dniowej wycieczce w Wiedniu. Bedąc tam trzeba spóbować strudla z jabłkami oraz tortu Sachera. Moje rozczarowanie było b.duże. W najlepszej sieci cukierni w Wiedniu podano mi sinego gniota oraz tort o wysokości naleśnika o smaku piernika. Do tego mozna dodać inny austriacki przebój: sznycel wiedeński, cienki jak gaza, w panierce. Nic dziwnego że tak zachwycają sie polską