• Informacje na temat:

    szparagi z masłem i bułką tartą

Artykuły na temat: szparagi z masłem i bułką tartą
  • ...1 Szparagi umyć, oczyścić, obrać, jeśli skórka jest zdrewniała, odłamać twarde końcówki. Gotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka ok. 7-10 minut (białe 10-15 minut, w zależności od grubości), trzymać w cieple. 2 Jajka i natkę pietruszki posiekać drobno (kilka listków pietruszki odłożyć do dekoracji). Masło rozpuścić w rondelku, wsypać bułkę tartą, lekko zrumienić...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

    Stają się coraz bardziej popularne. I słusznie, bo są pyszne i zawierają wiele cennych substancji. Stąd ich oficjalna nazwa - szparagi lekarskie.

  • ...do lodówki na pół godziny. Schłodzone rozwałkować, rozłożyć w formie do tart wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. 2. Warzywa umyć. Cebule obrać, drobno posiekać, rozłożyć na cieście. Szparagom(...). Sosem zalać szparagi, posypać utartą mozzarellą. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać ok. 35-40 minut. Przygotowanie: ok. 90 minut...

  • ..., odcedzić. 2. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. 3. W rondelku podrumienić bułkę tartą z masłem, dodać posiekane jajka i natkę, doprawić solą i pieprzem. Takim gęstym sosem polać szparagi. Dekorować natką. Nasza rada Szparagi można podawać nie tylko z masłem i bułką tartą. Posyp je serem: pleśniowym, żółtym albo typu feta. Przygotowanie: ok. 35

  • ...osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć na 20 sekund umyte liście szpinaku. Następnie osącz je, lekko przestudź i posiekaj 3. Prostokątną formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Dno i boki wyłóż ciastem(...) Przygotowanie: 1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 2. Szparagi umyj, cienko obierz na...

  • Szparagi uwielbiają towarzystwo ryb (łososia, a także halibuta). Dobrze smakują ze smażonymi na maśle krewetkami, pieczoną lub smażoną wołowiną, kurczakiem, dojrzewającą szynką, a nawet wędzonym boczkiem. Świetne są też z dodatkiem serów typu brie, camembert czy kozich. Najlepiej smakują polane roztopionym masłem z natką lub przyrumienioną bułką tartą oraz posiekanym jajkiem na twardo. A oto...

  • ...minut. Na sam koniec dodaj bułkę tartą. 6. Wyłącz gaz pod patelnią i przykryj szparagi pokrywką, żeby nie ostygły. 7. Zagotuj wodę w garnku, do ok. 5 cm wysokości naczynia. 8. Dodaj łyżeczkę octu(...) Przygotowanie: 1. Umyj szparagi. Białe obierz. 2. Usuń zdrewniałe końce, ok. 2 cm w dolnej części warzywa. 3. Posyp szparagi solą i cukrem, odstaw...

  • ...1 Ziemniaki obierz, ugotuj. Szparagi umyj, obierz, odkrój końcówki, gotuj 15 minut. Plastry szynki podsmaż na rozgrzanym oleju. 2 Masło rozgrzej w rondelku. Dodaj bułkę tartą i posiekany zielony pieprz lub pistacje. Smaż chwilę, uważając, by się nie przypaliło. 3 Danie rozłóż na talerze, ziemniaki posyp pokrojoną natką pietruszki. CZAS...

  • ..., dodać żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką, wylać na warzywa. Zapiekać 20 minut. Nasza rada Wierzch zapiekanki będzie chrupiący, jeśli przed włożeniem jej do piekarnika posypiesz bułką tartą sos(...)1. Szparagi umyć, odciąć końcówki, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, odcedzić. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, delikatnie obrać, pokroić w plastry. 2. W naczyniu...

  • PRZY­GO­TO­WA­NIE: 1. Szparagi umyj, obierz i ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, cukru oraz soku z połowy cytryny (garnek powinien być wąski i wysoki, tak, by warzywa gotowały się pionowo). 2. Jajka pokrój w kosteczkę, pietruszkę posiekaj. Wrzuć do masła przesmażonego z bułką tartą. Dolej trochę wina i chwilę gotuj. 3. Szparagi ułóż na talerzu i polej przygotowaną...

Przepisy na temat: szparagi z masłem i bułką tartą
  • Ziemniaki ze szparagami i szynką

    Składniki dla 4 osób: 60 dag ziemniaków pęczek białych szparagów 15 dag szynki 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej olej zielony pieprz lub pistacje natka sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, ugotuj. Szparagi umyj, obierz, odkrój końcówki, gotuj 15 minut. Plastry szynki podsmaż na rozgrzanym oleju. 2. Masło rozgrzej w rondelku. Dodaj bułkę tartą...

  • Przyjął się jednak obyczaj podawania ich z tartą bułką i do dzisiaj zarówno we Francji, jak i we Włoszech jest on określany jako polski: a la Polonaise. Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na...

  • Nowalijki na ciepło

    ...z niej przyrządzić: Rzodkiewka świetnie nadaje się do duszenia z dodatkiem tłuszczu. Można ją także obgotować w posolonej wodzie i podawać polaną tartą bułką zarumienioną na maśle. Szparagi(...) masła ok. 10-15 min. Szparagi możesz podawać polane stopionym masłem albo zapiekać z serem lub beszamelem. Z odciętych końcówek ugotuj zupę. Ogórki Je też możesz wykorzystać do zrobienia oryginalnych...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą(...). Posyp solą i pieprzem. Kukurydzę osącz. Twarożek wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Nadzienie rozłóż na mięsie, zwiń w roladę, zwiąż nicią...

Dyskusje na temat: szparagi z masłem i bułką tartą
  • Re: Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Ja uwielbiam szparagi po polsku :) : ze zrumienioną bułką tartą i masłem.... Wykwintne sosy są zbędne. Natomiast nie rozumiem, jak można psuć delikatny smak szparagów np. boczkiem.

  • -

    -

    a można je podać tak jak brokuły (np z bułką tartą z masłem ) lub szpinak (z topionym serem i czosnkiem?