• Informacje na temat:

    szpinak z jajkiem w cieście francuskim

Artykuły na temat: szpinak z jajkiem w cieście francuskim
  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry), 40 dag szpinaku, ser feta, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, jajko do posmarowania, olej.

  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta, łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz...

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    ...1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min do całkowitego rozmrożenia, odparować. Dodać orzeszki uprażone na suchej patelni oraz ser(...) ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki...

  • Pyszny łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • Składniki dla 8 osób: 8 plastrów polędwicy wołowej • 2 opakowania ciasta francuskiego • 40 dag jarmużu lub szpinaku • 30 dag grzybów • 2 cebule • 3 łyżki masła klarowanego • ząbek czosnku • jajko • sól • pieprz...

  • Łosoś w cieście

    .... Wystudź. 2. Na cieście francuskim rozłóż połowę łososia a następnie szpinak. Przykryj pozostałym łososiem. Zwiń nadmiar ciasta zawijając pod spód. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do(...)1. Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój wzdłuż na cieńsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą. Włóż do lodówki na ok. 30 min. W rondelku roztop masło. Dodaj szpinak oraz...

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże lub mrożone), 1 opakowanie mrożonego szpinaku (45 dag), 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 jajko, 10 dag śmietanki kremówki 30 proc. lub gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka startego żółtego sera, 1 duży pomidor, 10 dag koziego sera (w kształcie walca), szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz...

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 opakowania ciasta francuskiego, 1,5 kg szpinaku mrożonego w liściach, 2 cebule, 5-6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 15 dag sera typu feta, 3 łyżki śmietanki 30 proc., 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, tarta gałka muszkatołowa, 4 łyżki nasion sezamu, masło do smarowania formy.

  • Składniki: 2 piersi kurczaka, opakowanie ciasta francuskiego, opakowanie mrożonego szpinaku, ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, jajko roztrzepane z odrobiną mleka.

  • Składniki: 4 piersi z kaczki, opakowanie ciasta francuskiego, paczka szpinaku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, jajko roztrzepane z odrobiną mleka, oliwa, łyżka śmietany.

Przepisy na temat: szpinak z jajkiem w cieście francuskim
  • Pakuneczki w cieście francuskim

    ...szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st.  2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na(...)Sposób przygotowania 1. Ryba: na patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Smaż 2-3 minuty (ważne, by powstały sok odparował). Włóż...

  • Łosoś w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Łososia skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem do miękkości.  2. Na rozłożone ciasto francuskie wyłóż łososia, przykryj szpinakiem i zawiń. Piecz 30 min. w temp. 200 st. C. Usmaż...

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...zawiera: 3730 kJ/891 kcal Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim z dipem z ricotty i oliwek Składniki na 6 porcji: - 1 sucha bułeczka, - 100 g suszonych pomidory w oliwie, - cebula(...) śmietaną i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, nieco rozwałkować, rogi zagiąć do środka. Nakładać najpierw szpinak, później masę serową, Dokładać po plasterku...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...), z którą tworzy wyjątkową harmonię smaku. W tawernach i ouzeriach najczęściej podaje się ją upieczoną na grillu. W greckich domach - duszoną z różnymi dodatkami, np. ze szpinakiem, w winie...