• Informacje na temat:

    szybki i dobry jo ciasto

Artykuły na temat: szybki i dobry jo ciasto
  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Dieta na dobry nastrój

    ...to nie wystarczy - zaznacza Iza Czajka. - Warto zacząć od unikania tego, co nam dobry humor psuje. Tak jest np. z mięsem. Jeśli jemy go za dużo, inne aminokwasy zaczynają konkurować z tryptofanem(...) mieć więcej niż 40 st. C, bo w wyższej temperaturze miód traci swoje właściwości. Dobry na co dzień - swojski śledzik Dlaczego taki ważny? Warto go docenić, bo zawiera więcej kwasów tłuszczowych...

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    Jeśli przechowasz je w zamrażarce, nie tylko zachowają świeżość i nie stracą cennych składników, ale także ułatwią ci przyrządzanie posiłków!

  • ...1. Ciasto wyjmij z lodówki nieco wcześniej, by miało temp. pokojową. Rozwałkuj i wylep plackiem spód oraz brzegi natłuszczonej masłem formy na tartę (tak, by ciasto wystawało poza brzegi). Ponakłuwaj widelcem. 2. Pomidory opłucz, osusz ręcz nikiem papierowym, pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, kilka ew. zostaw do...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...z ogrodu dziadków, jedzony na chlebie z masłem, agrest prosto z krzaka, ciepłe ciasto drożdżowe czy zapiekanki z pieczarkami i serem. Co jeszcze? Potrafiłabyś przyporządkować konkretny smak ważnym momentom(...) wymusił odejście od celebrowania posiłków i dbałości o produkt na rzecz jedzenia byle jakiego, taniego, szybkiego? - Rzeczywiście był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią...

  • Posypka do ciasta w trzech wariantach

    ... Jest tak dobra, że wiele osób dosłownie oskubuje z niej ciasto, często nie jedząc reszty. Ale jeśli klasyczna wersja tego przysmaku już cię znużyła, możesz ozdobić ciasto bardziej pomysłowymi(...) podstawowy przepis na posypkę  Robi się ją szybko i każde ciasto smakuje z nią doskonale. Może być bazą dla dalszych eksperymentów kulinarnych Składniki: 300 g mąki 150 g masła 150 g cukru Szczypta...

  • Jak jada się w Nowym Jorku? Muffinki czekoladowe na dzień dobry!

    ...ugotowane ziemniaki. Całość ugniatano na masę, dzielono na porcje i smażono albo pieczono. Traktowane początkowo jako danie dla podwładnych, specyficzne wypieki w szybkim tempie zaskarbiły sobie sympatię(...) babeczek w pojedynczych foremkach. Samo ciasto miało też rzadszą konsystencję niż to przygotowywane w Wielkiej Brytanii. Równie istotne było zastąpienie używanych przez Anglików drożdży proszkiem do...

  • Pokaż, że jesteś dobra

    ...współpracę może być mniej skłonna do forsowania swojego zdania. I właśnie jej mocną stroną może być umiejętne szukanie rozwiązań dobrych dla wszystkich. Ma pani rację. Ale teraz przychodzi mi do głowy(...) rozwiązać najwcześniej po upływie pół roku. Chciałabym dodać, że załączenie raportu z testu, wypisanie w CV "mocnych stron" to dobry pomysł zwłaszcza dla osób, które mają CV dość ubogie. Tak jak pani...

  • Ciasta z kokosem

    ...zimnej wody i ubić na sztywno z 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mieszając, małymi porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy (32 x 39 cm). Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Biszkopt przenieść na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką...

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta: 1. Musi byc to ciasto na bazie masla(...) listkowe tylko hm... . Najlepiej wiec zrobic ciasto w domu zajmuje to okolo 1 h z przerwami, mozna od razu zrobic go wiecej i zamrozic. Jeszcze szybsza metoda jest robienie go w robocie typu Kitchen...

Przepisy na temat: szybki i dobry jo ciasto
  • Ciasto zebra

    Dzisiaj polecamy przepis, jak krok po kroku upiec pyszną zebrę – ciasto, rzecz jasna! Przenikające się fale kakaowego i jasnego ciasta tworzą charakterystyczne pasy, imitujące wzór z grzbietu sympatycznego zwierzęcia. I tak, jak nie ma dwóch identycznych zebr, bo każda ma inny układ pasów na ciele, tak każde ciasto wychodzi inne! Przepis jest szybki i nieskomplikowany. Warto wypróbować! Sposób...

  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...takiego zdecydowanie ułatwi Ci codzienne przygotowywanie posiłków? Niezawodny, uniwersalny i wielofunkcyjny robot kuchenny! Dzięki niemu z łatwością wyrobisz ciasto na pizzę, w szybki i prosty sposób(...)Domowe ciasto na pizzę najlepsze! Pizza wcale nie cieszy się obecnie szczególnie dobrą opinią – uważna jest za niezdrową kaloryczną, naszpikowaną konserwantami, barwnikami i spulchniaczami… Właśnie...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Ptysie na dobre i na złe

    ...". Przyrządzanie: W rondelku zagotować wodę z masłem. Wsypać do niego od razu całą mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Łyżką szybko utrzeć gładkie, lśniące ciasto, odstające od dna oraz ścianek naczynia. Ciasto zdjąć z ognia, odczekać minutę i wrzucać do niego kolejno jajka, energicznie mieszając albo miksując. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C. Szprycą...

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Ciasto zmieszane, czas na pieczenie. Wbrew pozorom nie wystarczy stać przed piekarnikiem i przyglądać się. Czasem to właśnie od naszej sprawnej obserwacji i szybkiej reakcji zależy powodzenie całego(...)Chyba każdej z nas zdarzyło się kiedyś wyciągnąć z piekarnika ciasto z grubą warstwą zakalca. Co prawda, istnieją amatorzy takich smaków, którzy z apetytem zjadają nieudany wypiek, by nie sprawić nam...

  • Kopytka

    ...jajko, 3/4 porcji mąki, sól i gałkę muszkatołową. Zagnieć szybko ciasto. Ma być zwarte i elastyczne. Jeśli nie jest spójne, dodaj więcej mąki. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól. Podziel ciasto na części i zrób z nich wałeczki o śr. 2-3 cm. Podsyp stolnicę mąką, jeśli ciasto mocno się klei. Pokrój na małe, ukośne kluseczki. Wrzuć kluski do wrzątku, gotuj ok. 4 minut od chwili, kiedy wypłyną na...

  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować kulę...

Dyskusje na temat: szybki i dobry jo ciasto
  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    szerzej. Wyniki badań nad szkodliwością glifosatu stanowią dobry powód do zastanowienia się nad wyborem żywności ekologicznej i wolnej od GMO, która jest droższa, ale nie trzeba się po niej leczyć(...). Ja uwielbiam „Szybki chlebek joginów”, który przygotowuję w zaledwie 30 minut (przepis znajduje się w mojej książce „Smak miłości”). Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, co jemy. Nie ma chyba