• Informacje na temat:

    szybki na blat do ciasta

Artykuły na temat: szybki na blat do ciasta
  • Składniki na 12 porcji: 50 dag mielonego twarogu 50 dag serka mascarpone 8 łyżek soku z cytryny 20 dag czekoladek z nadzieniem miętowym 15 dag cukru 6 bananów 1 gotowy blat biszkoptowy do tortów wiórki czekoladowe oraz listki mięty do dekoracji...

  • Bananowe ciasta

    Szybki bananowiec Składniki: 50 dag mielonego twarogu, 50 dag serka mascarpone, 8 łyżek soku z cytryny, 15 dag cukru, 6 bananów, 1 gotowy blat biszkoptowy do tortów, sos toffie lub domowy karmel. Dwukrotnie zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem i 4 łyżkami soku cytrynowego. Obrać 5 bananów, przekroić je wzdłuż, natychmiast skropić 3 łyżkami soku cytrynowego...

  • ciasto bezowe z jabkami.

    .... Przepis: Wszystkie składniki trzeba bardzo dokładnie wyrobić żeby powstało piękne i elastyczne ciasto króche. Wysypuje jedną całą szklankę mąki na blat a następnie odmierzam jeszcze pół szklanki mąki(...) misek dużych do białek wsypuje pół szklanki cukru i miksuje mikserem na sztywną pianę i na słotką bezę którą położe na wierzch ciasta.  Ciasto twarde wyjmuje z zamrażalnika, zdejmuje folię i ścieram...

  • Przygotowanie: 1. Przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, jajka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    .... Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tortownicę posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i ponowne wyrób. 3/4 ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno i boki tortownicy. Na spodzie rozłóż(...) i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 15 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób gładkie...

  • Przygotowanie: 1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, proszek do pieczenia, przesiany cukier puder, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep schłodzonym ciastem...

  • Przygotowanie: 1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj śmietanę lub jogurt. Starannie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Na stolnicę lub blat(...) ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 2. Śliwki umyj , osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Formę do ciasta wyłóż papierem do...

  • ...mikserem). 5. Miskę przykryj folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (aż ciasto podwoi objętość). Jeśli będzie „uciekać” z miski, mocno jeden raz uderz nim o blat i ponownie ułóż w misce, by...

  • Przygotowanie: 1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojoną w kawałki zimną margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtko, szybko zagnieć gładkie(...) cukrem. Duś 15-20 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstaw, by wystygły, a następnie zmiksuj blenderem na gładki mus. 3. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. ¾ schłodzonego ciasta...

  • Ciasta z malinami

    ...bezę i kruszonkę: 3 białka, 10 dag cukru pudru, 10 dag mąki pszennej, 6 dag zimnej margaryny lub masła, 4 łyżki cukru wanilinowego. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojoną w małe(...) składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160

Przepisy na temat: szybki na blat do ciasta
  • Szybka tarta z owocami

    Składniki: - 8 blatów ciasta francuskiego (10x10 ok. 375 g), - budyń waniliowy, - 60 g + łyżka cukru, - 500 ml mleka, - 1 jajko, - 150 g truskawek, - 125 g malin, - 125 g porzeczek, - 125(...) i wyłożyć papierem. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na krążek (32 cm). Umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch (aby ciasto nie rosło) Piec w 200 st. C przez...

  • Błyskawiczny tort czekoladowy

    Pomysł na szybki deser.

  • Pizza z brokułami

    Gdy brakuje ci pomysłu na szybki obiad, pizza będzie świetnym rozwiązaniem...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Tego słynnego ciasta nie może zbraknąć na wielkanocnym stole. Przedstawiamy 10 najlepszych przepisów na mazurki.

  • Sernik cytrynowy​

    Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min. Oddziel białka od...

  • Kruchy kołaczyk

    ...z cytryny 1 łyżka maślanki szczypta soli; Dodatkowo: 50 dag śliwek węgierek 2 łyżki cukru typu gruby kryształ lub zwykłego 1 jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania(...). Na środku placka połóż kawałki śliwki. Krawędź ciasta (o szerokości ok. 4 cm) zawiń dookoła nad owocami, lekko dociśnij. 3. Placek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Przełóż ostrożnie na...

  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    ...zastąpić proszkiem budyniowym. Biszkopt będzie wtedy bardziej zwarty i nie pokruszy się przy krojeniu.  3. Najlepiej jeśli wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową. Jajka wyjmij z lodówki(...) piana pod wpływem ich ciężaru znacznie opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki.  5. Do ciasta na roladę dodaj 1 łyżkę stopionego masła albo oliwy. Dzięki temu biszkopt będzie elastyczniejszy. Łatwiej go...

  • Francuskie babeczki

    Składniki: 1 op. ciasta francuskiego kilka łyżeczek cukru kryształu 9 dag masła 12,5 dag cukru pudru 10 dag serka śmietankowego drobne owoce sezonowe Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. Przygotuj 18 metalowych foremek na babeczki. Ciasto francuskie przekrój wzdłuż krótszych boków na trzy równe płaty. Blat oprósz łyżeczką cukru. Wyłóż pierwszy...

  • Tybetańskie pierożki momo z pikantną dynią i soczewicą

    "Z podróży w Himalajach pamiętam wiele pysznych dań, ale tybetańskie momo z dynią i czatnejem z mango zrobiły największą furorę" - wspomina Dominika Wójciak autorka przepisu.

  • Tarta z budyniem waniliowym

    Składniki: 1/4 szklanki cukru pudru roztrzepane jajko 1 i 1/4 szklanki mąki 90 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia budyń śmietankowy w proszku 1/2 kg truskawek Przygotowanie: 1. Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Schłodzone...