• Informacje na temat:

    szynka do upieczenia

Artykuły na temat: szynka do upieczenia
  • Składniki dla 6 osób: 1,5 kg szynki wieprzowej • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki papryki chilli • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz

  • ...●Szynka ok. 2 kg ●goździki; marynata: ●3 łyżki miodu ●2 łyżki musztardy ●szczypta cynamonu ●100 ml brandy ●szczypta suszonego imbiru ●olej...

  • ...śmietaną, podgrzej razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do upieczonej szynki. Pieczona szynka będzie jeszcze smaczniejsza, a do tego wyjątkowo soczysta, jeśli upieczesz ją w piwie. Mięso...

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 szynka o wadze 1-1,30 kg, 50 dag świeżego szpinaku, 20 dag sera typu feta, 1 duża cebula, 1 papryczka chili, 1 jajko, 2-4 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki bułki tartej, 3 ząbki czosnku, 5 łyżki oliwy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 2 kg peklowanej szynki wieprzowej ze skórą i grubą warstwą tłuszczyku, 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 4 łyżki smalcu (ew. oleju), 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, 200 ml soku jabłkowego, 2 listki laurowe, 3-4 jagody jałowca, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz, natka pietruszki do dekoracji

  • Składniki na 20 porcji: ● 2 kg surowej szynki z kością. Zalewa: ● 10 łyżek soli ● łyżka saletry ● 2 łyżki cukru ● liście laurowe ● ziele angielskie ● goździki ● czosnek. Oraz: ● 8 pomarańczy ● pół szkl. musztardy i miodu ● 2 łyżki brandy ● mielona gałka muszkatołowa.

  • Danie, które robi wrażenie.

  • Pizza z szynką i rukolą

    1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, 4 łyżki letniej wody mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe...

  • Składniki: 1 kg szynki ●pierś kurczaka ●4 plastry boczku wędz. ●2/3 szkl. białego wina ●łyżka miodu ●olej ●cebula ●30 dag selera ●20 dag marchwi ●2 gałązki tymianku ●łyżka przecieru pomid. ●25 dag pomidorków cherry ●sól, pieprz ●łyżka mąki ●bulion ●sznurek.

  • Szynka pieczona

    Składniki na 8 porcji: • 1,2 kg wieprzowej karkówki (bez kości) • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych, krajowych) • przyprawa do pieczonych ziemniaków • pęczek młodej włoszczyzny • szklanka rosołu (instant) łyżka keczupu • łyżka musztardy francuskiej lub sarepskiej • pieprz • przyprawa uniwersalna • świeży tymianek

Przepisy na temat: szynka do upieczenia
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

    Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

  • Szynka zbójnicka na kiszonej kapuście

    Wyrazista w smaku pieczeń, w sam raz na obiad w większym gronie

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku).

  • Szynka pieczona

    Wielkanocna szynka w pomarańczach.

  • Danie, które robi wrażenie.

  • Szynka z warzywami po chłopsku

    Składniki na 6-8 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 50 dag ziemniaków, 2 łyżki smalcu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek włoszczyzny, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz

  • Kolorowe pasty kanapkowe

    Chcesz urozmaicić codzienne śniadania? Zamiast kanapek z szynką i serem podaj kromki posmarowane warzywnymi pastami. Są pyszne, niedrogie i łatwo można w nich przemycić sporą porcję witamin potrzebnych nam na cały dzień.