• Informacje na temat:

    szynka pieczona w sosie wino

Artykuły na temat: szynka pieczona w sosie wino
  • ...do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Kiedy szynka się zarumieni (po ok. 20 min), dolej wino. Brzegi folii połącz tak, aby mięso było bardzo szczelnie owinięte. 3. Zmniejsz temperaturę do 170

  • Składniki dla 6 osób: 1,5 kg szynki wieprzowej • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki papryki chilli • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg surowej szynki, 250 ml czerwonego wina, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 kostki bulionu drobiowego, 1 łyżka mąki pszennej, 3 łyżki oleju, suszony majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz

  • Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem oraz suszonymi warzywami. Odstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Mięso ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika. Patelnię zalej winem, a następnie przelej powstały sos do brytfanki z mięsem. Piecz, aż szynka zmięknie, ok. 1,5

  • Składniki na 8 porcji: 2 i 1/2 kg surowej szynki peklowanej (koniecznie z grubą warstwą tłuszczu), 2–3 łyżki oleju, 1–2 łyżki musztardy, 80–100 ml płynnego miodu, 250 ml soku z pomarańczy, 3–4 łyżki brandy (ew. wytrawnego wina), 20–25 goździków, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony anyż.

  • Szynka korzenna

    ...1. Marynata: olej podgrzej, wymieszaj z miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Gdy marynata przestygnie, domieszaj czerwone wino, odstaw. 2. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Ostrym nożem natnij w kratkę. W każdy powstały kwadracik wciśnij po goździku. Szynkę włóż do miski i zalej zimną marynatą. Przykryj, odstaw do lodówki na 12 godzin. Obracaj mięso podczas...

  • ...1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i mielonymi goździkami. Kilka minut ugniataj szynkę jak ciasto, by dobrze wetrzeć przyprawy w mięso. Skórę natnij w duże romby. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż mięso mocną, bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Olej utrzyj z miodem, mieszanką posmaruj mięso. 2. Szynkę ułóż w brytfance. Dolej wino. Wstaw do piekarnika...

  • Składniki: 1 kg szynki ●pierś kurczaka ●4 plastry boczku wędz. ●2/3 szkl. białego wina ●łyżka miodu ●olej ●cebula ●30 dag selera ●20 dag marchwi ●2 gałązki tymianku ●łyżka przecieru pomid. ●25 dag pomidorków cherry ●sól, pieprz ●łyżka mąki ●bulion ●sznurek.

  • Składniki: mała okrągła szynka (ok. 1 kg), 100 ml czerw. półwytr. wina, łyżeczka soli, 2 łyżki majeranku, łyżeczka tymianku, kilka ziaren jałowca, ziela ang. i liści laurowych, łyżka miodu, szczypta cynamonu, goździki, łyżka powideł, ok. 6 średnich pomarańczy.

  • ...1. Cebulę i warzywa z włoszczyzny obierz, potnij na kawałki. Do garnka wlej wino, szklankę wody, wrzuć pieprz, ziele angielskie, owoce jałowca i listek laurowy. Włóż pokrojone warzywa i zagotuj. Marynatę odstaw do wystudzenia. 2. Szynkę umyj, osusz, skórę ponacinaj, dobrze natrzyj solą. Zalej marynatą i wstaw na 3 dni do lodówki. Podczas marynowania obracaj mięso kilkakrotnie. Mięso wyjmij...

Przepisy na temat: szynka pieczona w sosie wino
  • Szynka w miodowej glazurze

    ...zielem angielskim. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino oraz bulion. Szynkę przykryj wystającą folią. Ponakłuwaj ją w kilku miejscach...

  • Najlepsze przepisy na wielkanocną szynkę

    Pieczona szynka Składniki: 1 pomarańcza 400 ml wina jabłkowego 50 g cukru 4 łyżki miodu Kawałek cynamonu 1,5 kg szynki peklowanej 100 g goździków Przygotowanie: Pomarańczę umyć ze(...) ułożyć w brytfannie, wlać 200 ml wina i piec w 175 st. 2 godz., co 30 minut smarować przygotowanym wcześniej syropem. Szynka wielkanocna Składniki: 3 cebule 300 g marchewki 3 kg peklowanej...

  • Składniki : szynka cielęca ok. 5 kg, 1/2 kg marchwi, pęk selera naciowego, 2-3 cebule, 2 pory-warzywa pokrojone w grubą kostkę, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz, listek laurowy, oliwa. Marynata: taka ilość czerwonego wytrawnego wina (najlepiej Barolo), aby zakryło mięso, szałwia, rozmaryn, pieprz ziarnisty, pieprz mielony.

  • Pieczeń z szynki

    Szynka z pysznym sosem.

  • Składniki na 6 porcji: - szynka myszka (ok. 1,2 kg), - łyżka cukru, - 1,5 łyżki soli, - łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, po kilka goździków ziaren jałowca i ziela angielskiego, - suszony majeranek, - 4 jabłka o twardym miąższu, szklanka bulionu, - łyżka mąki ziemniaczanej, - 3/4 szklanki czerwonego wina. Przyrządzanie: 1. Mięso natrzeć solą i cukrem. Pieprz, goździki, jałowiec...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...naturalne smaki składników i chronią mięso przed wysychaniem. Ocet, sok z cytryny: sprawiają, że mięso staje się kruche. Podobnie działają wino oraz maślanka, jogurt lub kefir a także… miód. Pamiętaj...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    ...z pestek winogron 50 g. szyjki rakowe Sałaty myjemy i suszymy. Buraki pieczemy w folii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Jaja gotujemy na miękko i kroimy na pół lub w cząstki...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min. Za 19 zł: Składniki:  ●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna(...) podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami. Blachę natłuść, obsyp tartą...

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    Rąbka tajemnicy uchylił watykanista dziennika "Il Giornale" Andrea Tornielli. Według niego papież lubi spaghetti w sosie curry, makaron z szynką, makaron z cukinią i łososiem oraz  szafranowe risotto po mediolańsku.   Makaron z cukinią i łososiem Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z łososia 1 cukinię 1 szalotkę 25 g masła 25 g mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany...