• Informacje na temat:

    talarki z jajkiem

Artykuły na temat: talarki z jajkiem
  • ...wymieszaj. Na dno brytfanki wysyp sól. Ułóż ziemniaki przekrojoną częścią do góry. Posyp papryką. Brytfankę przykryj folią aluminiową. Piecz w 180°C około godziny. 2. Parówki pokrój na talarki(...). Wymieszaj, zwiększ ogień i smaż ok. 5 minut. 3. Parówki z dodatkami przełóż do formy żaroodpornej. Przykryj ziemniakami, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 15 minut. Udekoruj...

  • ...plastry (możesz użyć noża z karbowanym ostrzem, a upieczone talarki będą przypominać czipsy). 3. Przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Spód i boki wysmaruj olejem. Nałóż plasterki ziemniaków(...) ziemniaków. Zalej rozłożone w naczyniu talarki. 5. Na wierzchu zapiekanki rozłóż wiórki zimnego masła. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. W tym czasie ser zetrzyj na...

  • ...najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie ­dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem.

  • ...z 2 łyż- kami kakao, dodaj masę miodową. Starannie zagnieć ciasto, odłóż na dobę do lodówki. Następnie rozwałkuj na płat. Wycinaj talarki, piecz 15 min w 180 st. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej ostudzone talarki, ozdób migdałami. Czas ok. 60 min; porcja – 100 kcal, cena 30 gr.

  • ..., owiń ją folią i odstaw na 30 min do lodówki. 3. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Foremką z ozdobnym brzegiem wykrawaj talarki. Na środku każdego zrób patyczkiem (lub foremką) twarz świątecznego renifera. 4. Talarki ułóż na blasze. Żółtko z drugiego jajka rozkłóć. Posmaruj nim twarze niektórych reniferów. Piecz w 180 st. około 12 minut. Wystudź. 5. Białko roztrzep, utrzyj razem...

  • Talarki z fistaszkami

    Składniki na 40 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, po 7 dag masła orzechowego i zwykłego, sok i skórka z cytryny, 4 łyżki mielonych orzechów ziemnych (fistaszków), 10 dag cukru pudru, polewa czekoladowa i sezam do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag rukoli, 1 mały por (biała część), 30 dag śmietankowego białego sera, 1 ugotowany ziemniak, 30 dag mąki pełnoziarnistej + 2-3 łyżki do podsypywania, 2 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, sól, pieprz; dodatkowo: 2 łyżki oliwy, 10 dag parmezanu, 2 garście rukoli, kilka małych pomidorków.

  • Składniki na 12 sztuk: 10 dag orzechów włoskich, 15 dag masła, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 10 dag suszonej żurawiny, po 5 łyżek cukru białego i brązowego, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, cynamon i cukier do posypania.

  • Tosty z wędzonym łososiem i jajkiem

    ...1. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w talarki. Mozzarellę odsączam z zalewy, kroję w plastry. Łososia rwę na mniejsze kawałki. 2. Kromki chleba opiekam w tosterze, piekarniku lub obsmażam na suchej patelni. Smaruję je masłem. 3. Na 2 tostach układam mozzarellę, jajka oraz łososia. Nakładam łyżeczkę majonezu, posypuję szczypiorkiem i pieprzem. Przykrywam pozostałymi tostami. Pożywne...

  • Talarki schabowe w płaszczyku ziemniaczanym

    Składniki: 70 dag schabu bez kości, 6 ziemniaków, 3 łyżki mąki, jajko, przyprawa do mięsa, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, olej do smażenia, woreczek kaszy gryczanej, puszka ananasa.

Przepisy na temat: talarki z jajkiem
  • Ziemniaczane talarki

    ...resztą placuszków. Zlep brzegi. Rozgrzewaj porcje oleju. Kładź talarki, usmaż je na rumiano. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Cukiniowe talarki w cieście

    ...czosnkiem. Gotowe talarki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z dodatkiem sosu jogurtowo-parykowego albo z ostrym keczupem. 

  • Chrupiące talarki z fasolką

    Sałatka gotowa w mig!

  • Sezamowe talarki z marchewkowymi frytkami

    ...z sezamem. Każdy kawałek kurczaka zanurz w jajku i obtocz w mące z sezamem. Talarki smaż porcjami na oleju po 5-7 minut. Nuggetsy często obracaj, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron...

  • Ziemniaki z jajkiem sadzonym

    ...gotowania dodać listek laurowy. Rozgrzej olej na patelni lub w głębokim rondlu z grubym dnem. Zimne ziemniaki pokrój na talarki szerokości około 0,5 centymetra. 2. Ziemniaki wrzuć na rozgrzany olej...

  • Chrupiące talarki

    ...kilka minut, aby ciasto spęczniało. Ananasy wyjąć z puszki i osączyć. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Talarki ananasów zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Z obu stron smażyć na złoto. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Dodać olejek, zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Złociste talarki ananasów podawać z sosem, posypane wiórkami kokosowymi. 1 porcja - 430 kcal...

  • Chłodnik idealny na upały

    ..., a rzodkiewki w cienkie talarki. Siekamy szczypiorek, koperek oraz czosnek (można go również przecisnąć przez praskę; najlepiej go lekko posolić, aby zmiękł), a jajka gotujemy na twardo. Do dużego(...). Chłodnik podajemy z gotowanym jajkiem oraz grzankami, talerz przyozdabiamy szczypiorkiem, koperkiem oraz pędami słonecznika.

  • Sałatka warstwowa ze śledziem - Gosia

    Przygotowanie Na spód kroimy w paseczki śledzie, na to układamy pokrojoną w pół talarki cebulę, następnie ugotowane w mundurkach, obrane i starte na tarce o dużych oczkach ziemniaki. Skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy, na to idzie marchewka ugotowana i starta na tarce. Wszystkie warstwy polewamy sosem majonezowo - śmietanowym (jogurtowym) i na sam wierzch ucieramy jajka ugotowane na twardo...

  • Omlet z warzywami

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę pokrój w talarki, cukinię w słupki, a paprykę w kostkę. 2. Na 2 łyżkach oleju przesmaż marchewkę i cukinię, podlej wodą, podduś. Dodaj paprykę, duś 5 min. Dopraw je solą i pieprzem. 3. Jajka ubij lub energicznie rozmieszaj ze szczyptą soli i gęstą śmietaną. Połącz z mąką. 4. Masą jajeczną zalej warzywa. Przykryj, smaż na małym ogniu, aż wierzch masy się zetnie...

  • Makaronowy miks z klopsami

    Sposób przygotowania 1. Do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki, sól, pieprz, majeranek i bazylię. Mieszam i formuję klopsiki. Obtaczam je w pozostałej bułce. Smażę na oleju. Na każdym kładę kawałek sera.  2. Marchew obieram, tnę w cieniutkie plasterki. W talarki kroję też pomidorki i seler. Jogurt łączę z ogórkiem i czosnkiem. Makaron mieszam z roszponką i warzywami. Na tym układam klopsiki...

Dyskusje na temat: talarki z jajkiem
  • Re: Żurek z jajkiem i kiełbasą

    Wywar warzywny na kościach wędzonych i białej kiełbasie, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i takie tam tradycyjne przyprawy. Do wywaru wlewamy żurek i chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy pół na pól z chrzanem i wlewamy do żurku. Białą kiełbasę wyjmujemy i kroimy w talarki, dodajemy jaka na twardo - nakładamy na talerz, zalewamy żurkiem. Pycha.