• Informacje na temat:

    tarta piernikowa z

Artykuły na temat: tarta piernikowa z
  • Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżki brązowego cukru, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 jajka, 3 łyżki miodu, 190 g zimnego masła lub margaryny. Ponadto: 1 opakowanie kremu budyniowego, pół litra mleka, 2-3 gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, lukier.

  • Składniki: 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 30 dag miodu, cukier wanil., 3 szkl. mąki, 1,5 łyżeczki proszku do piecz., 3 jajka, przyprawa do piernika, 1 słoik jabłek na szarlotkę, 2-3 łyżki rodzynek, po 1 op. polewy czekoladowej i lukru, tłuszcz i bułka tarta do formy...

  • Składniki: 25 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag gorzkiej czekolady, 25 dag mąki, 1/2 op. proszku do pieczenia, przyprawa ko rzen., bułka tarta, 130 ml wy trawnego czerwonego wina, 10 śliwek, 1 op. lukru...

  • Śledzie w sosie  miodowo- piernikowym

    Składniki: 50 dag solonych filetów ze śledzi, 3 szklanki mleka, cebula. Sos: sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki miodu, po 1/4 łyżeczki zmielonych: ziela angielskiego, cynamonu, goździków, kardamonu, pieprzu, ok. 5 dag suchego piernika, 1/2 szklanki oliwy.

  • Skład na 12 porcji: ● 1,5 szklanki startej marchewki ● 4 jajka ● 1 szklanka cukru ● 1 łyżka cukru wanilinowego ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● pół łyżeczki sody ● 1 szklanka oleju z pestek winogron ● 1,5 szklanki mąki ● 1 łyżeczka przyprawy do piernika ● 1 łyżeczka cynamonu ● pół łyżeczki soli ● 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, migdałów i suszonej śliwki

  • Piernik staropolski na karmelu

    Składniki na 16 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej, 2 szkl. cukru, 2 jajka, 1 szkl. śmietany 22 proc., szczypta soli, 2–3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 torebka przyprawy piernikowej, tłuszcz i tarta bułka do formy, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • Przekładany piernik z marmoladą

    Składniki na 12 porcji: 3 szkl. mąki pszennej,1/2 szkl. cukru, 2/3 szkl. płynnego miodu, 1/2 kostki masła, 3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżki ciemnego kakao, 1 słoik marmolady lub powideł śliwkowych do przełożenia, 1 kieliszek (ok. 20 ml), rumu, tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder do oprószenia ciasta...

  • Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła.

  • Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła.

  • Składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 1 szkl. śmietany 22 proc., 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 op. przyprawy piernikowej, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1 op. gotowego lukru.