• Informacje na temat:

    tarta z czerstwego chleba

Artykuły na temat: tarta z czerstwego chleba
  • Pomysł na czerstwe pieczywo

    Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich pyszności dla całej rodziny.

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

    Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich smaczności dla całej rodziny.

  • Składniki na 8 porcji: 26 dag czerstwego białego pieczywa bez skórki, 450 ml mleka, 3 jajka, 8 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki grysiku kukurydzianego albo mąki kukurydzianej, 4 dag masła lub margaryny, aromat waniliowy lub migdałowy, 3 gruszki, sok wyciśnięty z jednej cytryny.

  • Nie przypominam sobie, bym widziała swoją babcię, wyrzucającą chleb. Piekła go w soboty, na cały tydzień i nie mógł się zmarnować nawet okruszek. My też chleba nie wyrzucajmy, nadaje się na grzanki, na bułkę tartą, można też z niego zrobić taką pyszną sałatkę: Składniki: Potrzebujemy 300-400 g czerstwego chleba, 4-5 dojrzałych pomidorów, 1-2 czerwone cebule, sól i świeżo zmielony pieprz...

  • Słodkości z czerstwego chleba

    Pieczywo pokroić, namoczyć w mleku, a następnie dokładnie rozetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć ze stopionym tłuszczem, bakaliami oraz masą z chleba....

  • Przepis przysłała Katarzyna Grochola z Wielkiej Wsi koło Tarnowa Pół czerstwego chleba, 2 szklanki mleka, 2 jajka, cebula, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki masła klarowanego, 20 dag pieczarek, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia.

  • Chleb nasz powszedni

    ...chlebowa Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego żytniego lub pszennego chleba, 50 dag różnych wędlin, 3 cebule, 25 dag pieczarek, 30 dag żółtego sera w kostce, 4 jajka, sól, pieprz, po szczypcie słodkiej(...), pietruszka, mały kawałek selera, por, 1/2 bochenka chleba razowego żytniego, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Na klopsiki: 50 dag mielonego...

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg czerstwego chleba razowego • litr mleka • pół szklanki mąki • 3/4 szklanki oleju • 40 dag oliwek • 40 dag grzybków marynowanych • 4 cebule • 4 jajka • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka masła • majeranek • gałka muszkatołowa • pieprz czerwony • olej • sól • pieprz...

  • Składniki: 40 dag filetów z mintaja, kromka ciemnego czerstwego chleba (może być z ziarnami), 5 listków świeżej bazylii, 4 gałązki świeżego oregano, 2-3 łyżki bułki tartej, 4-5 łyżek mąki, sok z pół cytryny, duże jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy.

  • Składniki na 4 porcje: • 70 dag szpinaku • 6 dag suszonej żurawiny amerykańskiej • 30 dag czerstwego białego chleba • 2 cebule • 4 łyżki masła • 150 ml mleka• pieprz • sól • świeżo starta gałka muszkatołowa • 2 jajka • 1-2 łyżki bułki tartej • 12 dag sera gorgonzola • 12 listków szałwii .

Przepisy na temat: tarta z czerstwego chleba
  • Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

    Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

  • Pasztet z oliwkami i grzybkami

    Składniki dla 4 osób: 1 kg czerstwego chleba razowego litr mleka pół szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 40 dag oliwek 40 dag grzybków marynowanych 4 cebule 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła majeranek gałka muszkatołowa pieprz czerwony olej sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Chleb namocz w mleku, odciśnij. Cebule pokrój w piórka...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...chlebowa Składniki: - 25 dag czerstwego razowego chleba (np. na miodzie), - 100 ml białego wytrawnego wina, - 8 jajek, - 25 dag cukru pudru, - skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy), - po(...) minut 1 porcja: 450 kcal Baba z makiem i czekoladą Składniki: - 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny, - 1/2 szklanki mleka, - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25

Dyskusje na temat: tarta z czerstwego chleba
  • Re: Bułka tarta z bułki?

    Z czerstwego chleba nie będzie tartej bułki, inny rodzaj mąki. Bułki są z mąki pszennej, chleb najczesciej z żytniej. Dawniej, w czasach mojego dzieciństwa, tarliśmy bułki na tarce, a w długie zimowe wieczory najbardziej wytrwali składali z nich na powrót całe bułki.