• Informacje na temat:

    tarta z mąki orkiszowej

Artykuły na temat: tarta z mąki orkiszowej
  • Tarta czekoladowo-orkiszowa

    Składniki Ciasto: 25 dag mąki orkiszowej typ 650, 15 dag masła, 4 i 1/2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (6 dag), jajko, tłuszcz do formy szczypta soli. Masa: 330 ml śmietanki 30%, 30 dag serka Philadelphia lub mascarpone albo ricotty, 30 dag gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao), 1/2 szklanki cukru pudru, 4-5 fig, garść ciemnych winogron, sól hawajska zielona.

  • Skład na 4 porcje: ● 200 g mąki orkiszowej ● łyżeczka sody oczyszczonej ● 110 g masła ● jajko ● 200 g młodych buraczków ● 2–3 ząbki czosnku ● 3 łyżki oleju ● 3 łyżki octu balsamicznego ● 3 łyżki miodu ● 30 g kaparów marynowanych ● 150 g sera feta.

  • SPÓD ● 200 g mąki orkiszowej ● 40 g jogurtu ● jajko ● 50 ml wody (w razie potrzeby) ● duża szczypta soli (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ewentualnie ciasta francuskiego). NADZIENIE ● 3 dymki ●300 g świeżego groszku ●100 ml mleka (może być roślinne) ●200 g kwaśnej śmietany ●3 jajka ●100 g tartego sera żółtego ●sól, pieprz, cukier.

  • Tarta orkiszowa z buraczkami

    Składniki na 4 porcje: 200 g mąki orkiszowej, łyżeczka sody oczyszczonej, 110 g masła, jajko, 200 g młodych buraczków, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki miodu, 30 g kaparów marynowanych, 150 g sera feta. Do mąki dodajemy posiekane masło, jajko, sodę, krótko wyrabiamy, aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na...

  • Skład na 8 porcji: Ciasto: ● 200 g mąki orkiszowej graham ● 1 jajko ● 100 g zimnego masła ● 3 łyżki wody mineralnej niegazowanej ● 1/2 łyżeczki soli ● tłuszcz do formy Nadzienie: ● 400 g miąższu dyni ● 1 średnia cebula ● 2 ugotowane ziemniaki ● 200 ml śmietany 18% ● 100 g sera feta ● 100 g żółtego sera do zapiekania ● 1 jajko ● pół łyżeczki gałki muszkatołowej ● 2 łyżeczki suszonego tymianku...

  • Skład na 6 porcji: ● 140 g mąki razowej orkiszowej ● 2 łyżki jogurtu naturalnego ● 1 jajko ● 1/2 łyżeczki soli ● po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ostrej papryki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1 łyżka oleju rzepakowego ● 850 g szpinaku ● 4 ząbki czosnku ● 100 g twarogu ● 2 jajka ● łyżeczka soli ● kilka plasterków boczku wędzonego ● 100 g suszonych pomidorów w oliwie ● 80

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630 lub 650), ¾ szklanki cukru, 5 dużych jajek, 150 ml oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 50 dag śliwek np. mirabelek, 1-2 łyżki bułki tartej, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia.

  • Składniki na 6 porcji: Do ciasta: 2 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej, 30 dag zimnego masła, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 łyżki mielonych orzechów laskowych, 1 jajko, 4 łyżki kwaśnej śmietany Do nadzienia(...), trochę mąki do oprószenia stolnicy, tłuszcz i tarta bułka do posmarowania formy...

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag mąki orkiszowej (typ 630), 5 małych buraczków, 15 dag sera feta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, sól, 11 dag masła, 3 łyżki oleju, 3 łyżki jasnego octu winnego, 3 łyżki miodu, pieprz, 3 łyżki kaparów, 1 pęczek natki pietruszki, 5 gałązek mięty, 3 ząbki czosnku, mąka do stolnicy.

  • Składniki na 10-12 porcji. Kruche ciasto: 30 dag mąki orkiszowej, 20 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru. Nadzienie: 30 dag ziemniaków, 1 cebula, 2 pomidory, 10 dag ostrego sera, np. oscypka, 4 jajka, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżka masła, po szczypcie gałki muszkatołowej, majeranku i ostrej papryki, parę gałązek rozmarynu, sól, pieprz.

Przepisy na temat: tarta z mąki orkiszowej
  • Wytrawna tarta

    Składnik na 10-12 porcji: Kruche ciasto: 30 dag mąki orkiszowej 20 dag masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 30 dag ziemniaków 1 cebula 2 pomidory 10 dag ostrego sera, np. oscypka 4 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka masła po szczypcie gałki muszkatołowej, majeranku i ostrej papryki parę gałązek...

  • Tajemnice kruchego ciasta

    ...1. Tłuszcz: najlepiej sprawdzi się masło. Musi być zimne, by podczas szybkiego zagniatania nie zdążyło wchłonąć mąki. 2. Mąka: najlepsza jest pszenna, krupczatka lub - dla odmiany - orkiszowa. Ważne, by zachować proporcje między mąką, tłuszczem i cukrem. Te optymalne to 3 : 2 : 1. 3. Cukier: użyj tego drobnego albo cukru pudru. Do nadzienia z gruszek czy śliwek świetnie pasuje cukier trzcinowy...

  • Sindbad żeglarz - ciasto pomarańczowo-kardamonowe

    Składniki: 100 g masła 1 żółtko 175 g mąki orkiszowej (typ 630) 60 g cukru pudru 50 g miodu Płat żelatyny 350 ml soku pomarańczowego 30 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 1 owoc kardamonu 4 łyżeczki śmietany 50 g gorzkiej czekolady Kakao Tłuszcz i bułka do formy    Przygotowanie: Masło pokrojone na kawałki, mąkę, cukier puder i miód wyrobić najpierw za pomocą robota...