• Informacje na temat:

    tarta ze śliwkami węgierkami

Artykuły na temat: tarta ze śliwkami węgierkami
  • Cynamonowa tarta z orzechami

    Wierzch ciasta też można posypać cynamonem. Pyszne będzie również w wersji z jabłkami albo śliwkami węgierkami.

  • Skład na 12 porcji: ● 200 g mąki pszennej ● 200 g drobnego cukru ● 100 g masła ● 100 ml mleka ● 50 g orzechów włoskich ● 5 jaj ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1 kg śliwek węgierek ● 200 ml słodkiej śmietany ● łyżka bułki tartej ● cukier puder do oprószenia ciasta

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 24 dag zimnego masła lub margaryny, 12 dag cukru pudru, szczypta soli, 5-6 łyżek zimnej wody. Na nadzienie: 4-5 średnich jabłek, 30 dag śliwek, np. węgierek, 4-5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sok z ½ cytryny, cukier puder.

  • Składniki na 10-12 porcji. Spód: 20 dag mąki pszennej, 10 dag + 1 łyżka zimnego masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 duże jajko, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Nadzienie: 40 dag węgierek, 2 łyżki likieru migdałowego, 2 łyżki cukru pudru; kruszonka: 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki płatków migdałowych.

  • ...zagotuj ze śliwkami i resztą cukru. Wlej rozrobiony kisiel, gotuj do zgęstnienia. Wyłóż na upieczony spód tarty.

  • Składniki na 10-12 porcji: 20 dag miękkiej margaryny lub masła, 11 dag cukru, szczypta soli, 2 jajka, 24 dag mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 8-10  dużych śliwek, np. węgierki dąbrowickiej. Ponadto: papier do pieczenia albo łuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder...

  • Skład na 6 porcji: ● 500 g mąki pszennej ● 2 szklanki tłustego mleka ● 100 g masła ● 2 duże lub 3 małe jajka ● szczypta soli ● łyżka oleju ● 700 g wypestkowanych śliwek węgierek ● 2 łyżki bułki tartej.

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Śliwkowe rarytasy

    Proste przepisy na ciasta ze śliwkami.

  • Jak śliwka w sos

    ....   Jedną z nich jest robienie w lecie knedli ze śliwkami, zwanych po niemiecku zwetschgenknödel, a po włosku canederli.  Ach, co to za smak, choć receptura wydaje się taka banalna: śliwki węgierki...