• Informacje na temat:

    torcik makowy z maku

Artykuły na temat: torcik makowy z maku
  • Składniki: szklanka maku, 2 szklanki mleka, 200 g masła szklanka cukru, pudru opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, mały kieliszek rumu, szczypta cynamonu, masło do formy, słoiczek żurawiny. Lukrowa polewa: szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny, białko jajka.

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru pudru • żółtko • 30 dag maku. Masa: 75 dag twarogu • 12 dag cukru • 3 jajka • 10 dag masła. Dekoracja: 2 dag masła • 5 dag czekolady • snickersy.

  • Składniki: 1/2 kg maku, 1/2 l mleka, 3-4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 5 dag masła, 2 łyżki mąki, 4 łyżki kaka, 1 garść bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa), 40 ml rumu, 30 dag marmolady, wiórki, 1 op. kremu.

  • Ciasto: pół kg maku, 40 dag cukru, 10 jajek, 2 łyżki bułki tartej, 2 kropelki aromatu migdałowego. Krem: 2 szklanki cukru pudru, pół litra mleka, 2 kostki masła, 2 torebki budyniu migdałowego, 2 żółtka. Poncz: pół szklanki herbaty, 2 łyżki miodu, 2 łyżki rumu, sok z połowy cytryny. Dekoracja: orzechy i płatki migdałowe.

  • Składniki na 16 porcji. Do ciasta: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 i 1/2 szklanki suchego maku, po 10 dag orzechów włoskich, laskowych i rodzynek Do obłożenia: 1 szklanka śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego,1 szklanka powideł...

  • Składniki Biszkopt: 5 jajek, 20 dag maku, 15 dag cukru pudru, 12,5 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecze nia, aromat migdałowy. Masa: 2 kostki masła, puszka mleka skondensowanego słodzonego. Ponadto: 2 pomarańcze, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki rumu...

  • Składniki: 6 jajek, 16 dag zmielonego maku, 13,5 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 11 dag cukru. Masa orzechowa: 40 dag masła, 350 ml mleka, 35 dag orzechów tartych, 30 dag cukru pudru. Poncz: 200 ml wody, 3 łyżki spirytusu, 1/2 soku z cytryny, 1/2 szklanki powideł śliwkowych, dekoracje czekoladowe, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek orzechów włoskich, łyżka czarnego kakao.

  • Składniki na 12 porcji: 150 g biszkoptów, 2 łyżki rumu, 80 g masła, olej i cukier puder do formy. Nadzienie: 30 dag twarogu mielonego, 200 g kwaśnej śmietany, 15 dag cukru pudru, cytryna, 20 g żelatyny, 150 ml wody do żelatyny, 150 ml mleka, 60 g cukru, 1 cukier wanilinowy, 10 dag mielonego maku. Wykończenie: 10 g żelatyny, 150 ml wody do żelatyny, 20 dag dżemu z moreli.

Dyskusje na temat: torcik makowy z maku