• Informacje na temat:

    tort bezowy krem masło

Artykuły na temat: tort bezowy krem masło
  • Tort Opium

    Świąteczny tort Opium.

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Składniki na 12 porcji : ciasto: 3 okrągłe blaty biszkoptowe o śr. 24 cm, 3 dag roztopionego masła, 75 ml ciepłego mleka, 15 dag mąki pszennej, 7 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 5 dag cukru, tłuszcz do tortownicy. Sos karmelowy: 2 łyżki płynnego miodu, 150 ml śmietany kremówki, 5 dag masła, 10 dag cukru. Krem: 250 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii, 5 dag małych bez. Poncz...

  • Przygotowanie: Białka ubij razem z cukrem. Pianę wymieszaj z mąką. Trzy jednakowe tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj 1/3 masy bezowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 st(...) chałwę oraz orzechy. Wymieszaj. Czekoladę stop. Posmaruj nią blaty bezowe. Przełóż je przygotowanym kremem. Ew. tort udekoruj wiórkami z czekolady.

  • Składniki na 16 porcji Na blaty: 25 dag masła, 15 dag cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 150 ml kwaśnej śmietany, 3 kopiaste szkl. mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy. Na krem: 300 ml mleka, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 25 dag masła roślinnego, 100

  • Składniki na 12 porcji: Na ciasto i bezę: 10 dag masła, 10 dag cukru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 15 dag mąki pszennej, 15 dag cukru pudru. Na krem: 250 ml soku jabłkowego, budyń waniliowy, 5 dag cukru, 40 dag agrestu, 400 ml śmietanki kremówki 36 proc., cukier wanilinowy, śmietan-fix.

  • Składniki na 12 porcji: 450 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, kostka masła + 9 łyżek do stopienia, 350 g cukru + 3 łyżki, 5 jaj, 150 g kwaśnej śmietany, 75 ml mleka plus 2 łyżki, łyżeczka drożdży instant, łyżeczka cynamonu, 70 g ciasteczek bezowych, torebka śmietan-fixu, 2 śmietany kremówki, pół łyżeczki olejku waniliowego, sos karmelowy.

  • Składniki na 16 porcji: 4 jajka, 6 dag masła, 11 dag cukru, sól, 16 dag mąki pszennej, 2 łyżki mielonych migdałów, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 45 dag kwaśnej śmietany, 4 łyżki soku z cytryny, 100 ml likieru waniliowego, 35 dag śmietany kremówki, 1 torebka cukru waniliowego, bezowe grzybki do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • Składniki na 12 porcji: pół kostki masła, 10 dag cukru, 3 żółtka, 6 łyżek mleka, 15 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do formy. Ciasto bezowe: 3 białka, szczypta soli, 15 dag cukru pudru. Masa agrestowa: 250 ml soku z jabłek, budyń waniliowy, 4 łyżki cukru, 40 dag agrestu. Bita śmietana: 400 ml śmietany kremówki, cukier wanilinowy, 1 usztywniacz (śmietan-fix).

  • Tortowe sekrety

    Oto triki, które mogą się przydać przy przygotowywaniu tortów.

Przepisy na temat: tort bezowy krem masło
  • Bezowe torciki i torty

    Semifreddo z pianką Sposób przygotowania 1. Ciasto: masło stop i odstaw, mąkę z kakao przesiej przez sitko. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj, powoli miksując, masło oraz mąkę z kakao(...) pergamin, narysuj 3 okręgi. Wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 90 minut w 110°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź na pergaminie.  2. Krem: czekoladę stop, kremówkę ubij. Masło zmiksuj z cukrem i serkiem, wmieszaj...

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Sposób przygotowania 1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż 1/6 masy bezowej, cienko rozsmaruj. Blat piecz 10 minut w 200 st. C. W ten sam sposób upiecz jeszcze 5 blatów.  2. Masa: żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i 1/2 szkl. mleka...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...poncz.  Wykonanie tortu Na paterze układać kolejno: blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (3 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (4 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości). Tort z boku i wierzchu posmarować cienko odłożoną warstwą...

  • Torcik Esterhazy

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: białka ubij z solą i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Domieszaj sok z pomarańczy. Orzechy wymieszaj z mąką i cynamonem, delikatnie połącz z pianą. Na 4 arkuszach pergaminu narysuj 4 okręgi o średnicy ok. 23 cm. Rozłóż je na dwóch blaszkach i wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 50 minut w temp. 140 st. C.  2. Krem: żółtka ubij z 1/2 szkl. mleka i miodem. Resztę mleka...

  • Beza Pavlova z truskawkami

    ...przez 50 minut. W tym czasie przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem mieszamy i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku. Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Tort dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Przepis pochodzi z książki Kocham...