• Informacje na temat:

    tort biszkoptowy ciemny

Artykuły na temat: tort biszkoptowy ciemny
  • ...doprawionej bitej śmietany. Jedną trzecią kremu przełóż do miski. Dodaj do reszty masy kakao i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż jasnymi biszkoptami i rozsmaruj na nich połowę kremu kakaowego. Wstaw formę na kwadrans do lodówki do stężenia. Następnie po wyjęciu tortownicy z chłodziarki, na kakaowym kremie rozsmaruj jasną masę i wciśnij do niej ciemne biszkopty (kilka odłóż do dekoracji). Na wierzchu...

  • Składniki na 12 porcji: 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag gorzkiej czekolady, 450 ml kremówki 36 proc., 4 jajka, 2 łyżki kakao , 3-5 łyżek cukru, mleko, 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany,1 ciemny blat biszkoptowy...

  • ...1. Napar herbaty połącz z wiśniówką. Blaty biszkoptowe rozłóż na desce. Skrop herbacianym ponczem. Krem czekoladowy przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Jeden blat posmaruj dżemem, nałóż połowę przygotowanego kremu. Ułóż drugi blat, lekko dociśnij. Wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem czekoladowym (jeśli chcesz, możesz także pokryć boki ciasta). Udekoruj cukrowymi jajeczkami...

  • Składniki na 12 porcji: 1 opakowanie czekoladowych spodów tortowych, cytryna, 1 szkl. herbaty, 2 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki kremówki 36 proc., 1 op. zagęszczacza do bitej śmietany, dżem malinowy, cukrowe kwiatki, maliny.

  • Składniki: 2 ciemne blaty tortowe, 1/2 szkl. słodkiego naparu kawy, olejek migdałowy, 1 op. kremu czekoladowego, 200 ml kremówki 36 proc., 1 op. polewy czekoladowej, 1 słoiczek wiśni w konfiturze, wiśnie kandyzowane, wiórki...

  • ...przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Do(...) mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier wanilinowy. 3. Pierwszy i drugi blat biszkoptowy nasącz wiśniówką. Na pierwszym blacie rozłóż wystudzoną masę wiśniową. Włóż do lodówki, by zastygła...

  • Składniki na 12 porcji: 1 szkl. herbaty, 50 ml rumu, 1 cytryna, 1 op. ciemnych blatów biszkoptowych, 2 op. kremu kawowego, 2 tabliczki ciemnej gorzkiej czekolady, 30 dag drobnych owoców sezonowych...

  • ...wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz 35 minut w 200 st. Wystudź. 2. Zimny biszkopt rozetnij na 3 placki. Posmaruj je dżemem. Jeden od razu ułóż na spodzie tortownicy. Wszystkie galaretki rozpuść w ok. 300 ml wrzątku. Ubij 50 dag śmietany. Mascarpone utrzyj z 1 cukrem waniliowym...

  • Składniki: Ciasto: ●7 jajek ●szkl. cukru ●2/3 szkl. kakao ●2/3 szkl. mąki tortowej ●szczypta soli ●6 łyżek likieru wiśniowego; przełożenie: ●750-800 ml kremówki ●1/3 szkl. cukru ●2 łyżeczki żelatyny; dowolna dekoracja, np. morele z syropu, owoce miechunki, wiórki czekoladowe itp.

  • Tort admiralski  z kajmakiem

    ...blatem, nasącz, rozsmaruj ostatnią porcję kremu. Połóż ciemny blat, dociśnij i rozsmaruj delikatnie podgrzaną konfiturę pomarańczową. Tort wstaw do lodówki. 4. Czekoladę rozpuść, wymieszaj z masłem(...)1. Krem: 1/2 szkl. mleka wymieszaj z budyniami. Resztę podgrzej i rozpuść w nim masę kajmakową. Wlej budynie, gotuj, mieszając, aż zgęstnieją. Ostudź. Masło utrzyj, zmiksuj z budyniem. 2. Ciemny blat...

Przepisy na temat: tort biszkoptowy ciemny
  • Błyskawiczny tort czekoladowy

    Składniki: 1 szkl. herbaty 50 ml rumu 1 cytryna 1 op. ciemnych blatów biszkoptowych 2 op. kremu kawowego 2 tabliczki ciemnej gorzkiej czekolady 30 dag drobnych owoców sezonowych Przygotowanie: 1. Do szklanki ciepłej herbaty wlej 50 ml rumu. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, wymieszaj starannie składniki ponczu. 2. Gotowe krążki biszkoptowe (czekoladowe) rozłóż na blacie...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wyjątkowo delikatne. Przedstawiamy zatem najważniejsze typy mąki wraz z ich przeznaczeniem: Typ 450, tzw. mąka tortowa - najlepiej sprawdzi się przy wypieku ciast biszkoptowych, tortów, babek. Typ 500