• Informacje na temat:

    tort waflowy z biszkoptami

Artykuły na temat: tort waflowy z biszkoptami
  • Składniki na 8-10 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej), ¾ szklanki cukru, 1/3 szklanki kakao, 15 dag masy marcepanowej. Ponadto: 25 dag serka mascarpone, 600 ml śmietanki kremówki 36 proc., 3-4 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie czerwonej galaretki, np. truskawkowej, 4-6 podłużnych biszkoptów, rurki waflowe, owoce do dekoracji.

  • ...waflowych z polewą czekoladową, żółte perełki, kwiatki cukrowe, Poncz : łyżka kawy rozpuszczalnej, 75 ml amaretto...

  • Składniki na biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 5 łyżek oleju, łyże czka proszku do pieczenia , 3 łyżki wody. Krem: 200 ml likieru adwokat, 25 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, łyżeczka żelatyny, 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Dekoracja: 400 ml kremówki, opakowanie zagęstnika do śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 30 dag rurek waflowych z nadzieniem kakaowym.

  • Słodkości na wielką okazję

    Desery po uroczystym obiedzie powinny być lekkie i puszyste. Krem maślany do tortu zastąp delikatniejszą masą z serka, bitej śmietany lub galaretką.

  • ..., lekko dociśnij. 4. Wierzch oraz boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Torcik oprósz kakao granulowanym, przecierając je łyżką przez gęste sitko wprost na krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem każdą porcję tortu możesz udekorować np. waflową rur ką i czekoladowymi drażetkami w kształcie ziarenek czekolady.