• Informacje na temat:

    tournedos z polędwicy

Artykuły na temat: tournedos z polędwicy
  • Tournedos a'la Rossini (polędwicę z gęsią wątróbką na grzance) wymyślił włoski kompozytor i smakosz, Gioacchino Rossini. Dziś podają je znakomite restauracje. Ta londyńska – z rzepą zamiast wątróbki.

  • Składniki: ●80 dag polędwicy wieprzowej ●30 dag masła (może być w kawałku lub klarowane) ●70 ml koniaku ●sól, pieprz; na sos: ●2 ząbki czosnku ●2 cebule ●puszka pomidorów bez skórki ●2 łyżki koncentratu pomidorowego ●olej ●słodka papryka w proszku ●sól, pieprz ●pomidorki koktajlowe oraz natka pietruszki do dekoracji; jako dodatek możesz podać grzanki lub pieczone ziemniaki.

  • Tournedos a la rossini z koniakiem

    Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię...

  • Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać...

Przepisy na temat: tournedos z polędwicy
  • Tournedos a la rossini

    Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię...

  • Wołowina ze szpinakiem

    Ciekawa wersja klasycznego dania tournedos a'la Rossini.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    .... W garnku wymieszaj wodę z cukrem i doprowadź do wrzenia. Chłodny roztwór z cukru dodaj do czekolady, wymieszaj na gładko. Restauracja hotelu Ritz, Londyn Tournedos a'la Rossini (polędwicę z gęsią wątróbką na grzance) wymyślił włoski kompozytor i smakosz, Gioacchino Rossini. Dziś podają je znakomite restauracje. Ta londyńska - z rzepą zamiast wątróbki: Tournedos Składniki:  ●40 dag polędwicy...

  • Kolacje z pięciu stron świata

    Kolacja we francuskim stylu Tournedos a la rossini Składniki: - 400 g polędwicy wołowej, - 100 g wątróbki gęsiej, - sos pieczeniowy lub sos demiglace, - 20 g pasty z trufli, - 200 g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać...