• Informacje na temat:

    tradycyjna masa do biszkoptu

Artykuły na temat: tradycyjna masa do biszkoptu
  • Na krem czekoladowy: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 200 g śmietany kremówki, 100 g czekolady ciemnej Na biszkopt: 2 jajka, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, papier do pieczenia, kakao, gwiazdki anyżu i laski cynamonu do ozdoby

  • Zimny sernik na kruchym spodzie

    Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

  • Składniki: 2 op. podłużnych biszkoptów, 100 ml mocnej kawy, sok z pół cytryny, 9 dag cukru. Masa: 8 dag malin, 8 dag jagód, pół kg serka mascarpone, 6 żółtek, 24 dag cukru, 10 dag śmietany kremówki, galaretka, np. jagodowa.

  • Ciasto Anielskie

    Oto amerykański klasyk (Angel Food Cake) - biszkopt na białkach, którego genialność leży w jego prostocie. Puszyste i lekkie jak anielskie skrzydła, białe jak anielska suknia.

  • Potrawy wigilijne inaczej

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • ...wlej do biszkoptu, wierzch wyrównaj. Schłodź. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Ciasto odwróć, zdejmij papier. Udekoruj. Czas przygotowania 50 min, ilość(...)Przepis przysłała Małgorzata Zawadzka z Tarnowa Opolskiego Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: pół litra śmietany 30-proc., 2 opakowania...

  • .... Szklankę domowego gęstęgo soku rozrabiam z połową szklanki wody, dodaję nalewkę. Sok można również kupić w dobrych delikatesach. Popularne "syropy malinowe" raczej nie nadają się.  Masa: oddzielić białko od żółtek. Żółtka o pokojowej temperaturze ucierać z cukrem na parze ok 10 minut (ja robię to mikserem). Po tym czasie masa jest puszysta i gładka. Następnie po łyżeczce dodawać mascarpone...

  • Smacznych świąt

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Składniki: 4 jajka, 20 dag cukru, 7,5 dag mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych migdałów, 6 łyżek likieru wiśniowego, 4-5 łyżeczek żelatyny, 20 dag kandyzowanych owoców (papaja, mango, pomarańcza), 25 dag serka ricotta, 8 łyżek soku cytrynowego, 50 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 10 dag mlecznej czekolady, 4 łyżki bitej śmietany oraz kandyzowane owoce do dekoracji