• Informacje na temat:

    tradycyjne bułki drozdzowe

Artykuły na temat: tradycyjne bułki drozdzowe
  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Odchudzamy naszą kuchnię

    ​ Czujesz, że powinnaś stracić kilka kilogramów, przede wszystkim dla zdrowia, ale liczenie kalorii to nie dla ciebie? Nie chcesz też rezygnować z tradycyjnych domowych obiadów? Wcale nie musisz, możesz po prostu odchudzić domowe przepisy.

  • ...450. Rolady i blaty tortowe możesz też przyrządzać z mąki typu 400. Typu 500 i 550 używa się do ciast kruchych, drożdżowych oraz do naleśników. Typ 650 to mąka makaronowa, na bułki oraz do zasmażki...

  • Atmosfera Gwiazdki i smak świątecznych potraw to zazwyczaj jedne z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Warto więc, by nawet niemowlę mogło zjeść odrobinę barszczu czy rybki. Podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne potrawy dla malca.

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Chleb, Tomasz Deker

    ...- zarówno tradycyjnych jak chleb pszenno-żytni, rogale z makiem czy kajzerki, jak i mniej znanych jak chociażby chleb piwny, bułki jogurtowe lub chleb z orzechami laskowymi, figami, rozmarynem...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ..., będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie? Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem(...) użyj białej lub tradycyjnej kiełbasy, albo... kaszanki! Możesz śmiało poeksperymentować także z różnymi, warzywnymi dodatkami - garść rukoli czy kilka oliwek  nada hot dogowi bardziej...

  • ...}}--> Jaką wybrać mąkę Pszenna. Im wyższy typ, tym bardziej zwarte pieczywo. Typ 750 to tak zwana mąka chlebowa, 1400 – sitkowa, a 1850 graham. Najlepsze do tradycyjnego chleba na...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    ...symbolem tego malowniczego miasteczka nad Wisłą. Dlaczego słodkie maślane bułki wypieka się tu w kształcie koguta? Na pamiątkę... przegonienia diabła, który zjadał w okolicy koguty. A było to tak: gdy(...) tradycyjnej receptury z XIX wieku: nadziane masą z białego maku, bakalii i śmietany. Właśnie 11 listopada, w imieniny Marcina, po raz pierwszy upieczono je na polecenie proboszcza z parafii św. Marcina...

  • ...posiekanym szczypiorkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz bułki 15–20 minut, aż zetną się białka. Podawaj na ciepło z listkami bazylii i np. konfiturą cebulową. Jak ją zrobić? Na patelni rozgrzej(...)}}--> Pożywne jaja po szkocku • 10 jajek • 1 cebula • 500 g mięsa mielonego • 100 g tartej bułki • sól, biały pieprz • 1 łyżeczka musztardy • 3–4 łyżki mąki do panierowania • tłuszcz...

Wideo na temat: tradycyjne bułki drozdzowe
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy będziecie mieli pewność, że jest świeża, a nie przyrządzona z mrożonego ciasta, które czasem...

Przepisy na temat: tradycyjne bułki drozdzowe
  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    ...momentu wypłynięcia. Podawaj polane odrobiną masła, oprószone cynamonem i uprażoną bułką tartą.  Przepis autorstwa blogerki Moniki Pazdej Tradycyjne pierogi leniwe Sposób przygotowania...

  • Kluchy i kluski

    ..."kluski scykane" , to regionalne, tradycyjne kluski kuchni podhalańskiej. Na ogół przyrządza się je z tartych ziemniaków oraz mąki i doprawia się solą. Utarte ziemniaki łączy się z gęstą wodą powstałą...