• Informacje na temat:

    tradycyjne jajka z chrzanem

Artykuły na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Sos tatarski: Ugotuj na twardo 2 jajka. Żółtka posiekaj, białka przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...z chrzanem czy z awokado?  Sałatki, przystawki, przekąski to idealne propozycje na świąteczny stół. I tu pojawia się całe spektrum pomysłów. Na podium prezentują się faszerowane jajka. Czym je nadziewać? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Chrzan nie do chrzanu

    ...najpopularniejszy w północnej części kraju, gdzie wyraźny jest wpływ kuchni austriackiej i niemieckiej. Poza tym je się go jeszcze w regionie Basilicata, na południu Półwyspu Apenińskiego. W tradycyjnej kuchni tego obszaru jest danie zwane rafanata (rafano to po włosku chrzan), wysoki i puszysty omlet ze świeżo startym serem pecorino oraz chrzanem. Robi się go przede wszystkim w czasie karnawału. Szukałam...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • Oryginalne jaja z pastą z awokado i anchois • 4 jajka • słoik filetów z anchois • 1 dojrzałe awokado • 1 łyżeczka majonezu • sok z 1/2 cytryny • 1 mały pęczek świeżego koperku • sól i pieprz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, podważając łyżeczką, i zachowaj...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    ...°C. Boczek podawaj na zimno pokrojony w średniej grubości plastry. Możesz serwować go np. z chrzanem, ćwikłą oraz z marynowanymi grzybkami.  Sernik po góralsku Składniki: 3 szklanki mąki, 3 jajka(...) Przygotowanie: Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajka, cukier i wyrób ciasto (jeśli chcesz, możesz dodać proszek do pieczenia, ale nie musisz). Następnie ciasto...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne przysmaki, które co roku goszczą na naszych stołach, symbolizują odradzanie się i witalność. I rzeczywiście, składniki, z których przyrządzamy te dania, pomagają nam dłużej zachować dobre zdrowie i formę.

  • Jakie potrawy wielkanocne podawać dziecku

    Tradycyjne świąteczne potrawy zwykle bywają dosyć tłuste i słone. W takiej postaci nie są odpowiednie dla małych dzieci. Jednak jeśli nieco zmodyfikujemy dania, nawet roczny smyk będzie mógł ich skosztować.

  • Wielkanocne potrawy - smaczne i zdrowe

    Świąteczne śniadanie to wyjątkowy posiłek. Dania powinny być okazałe i smaczne. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku, aromatycznej szynki, jajek i mazurka.

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

Wideo na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?

    Zgodnie z obecną w Polsce od stuleci tradycją chrześcijańską, w sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną, dokonujemy tak zwanego święcenia pokarmów. Co należy włożyć do święconki, czyli tradycyjnego koszyczka wielkanocnego? Tradycyjnie jest to chleb, który symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy też wędlinę - symbol zdrowia i płodności dla nas i rodziny. Sól symbolizuje oczyszczenie i prawdę

Przepisy na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    Święta i uroczystości to doskonała okazja, by przekonać się jak bogata i ciekawa jest polska kuchnia. Tradycyjne dania regionalne mogą zaskoczyć nawet największych miłośników gotowania. Przykładem(...), w jej północno-wschodniej części, popularnością cieszy się także żur z białą kiełbasą i świeżo tartym chrzanem. - Aby uzyskać jego charakterystyczny kwaskowy smak, warto dodać odrobinę octu, np...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    .... Tradycyjne poniedziałkowe polewanie wodą na Pomorzu paradoksalnie przybiera bardzo subtelną formę, bardziej przypominając pokrapianie. Północne pisanki, choć tradycyjnie malowane na jeden kolor, najczęściej(...), która smakuje równie apetycznie na zimno, jak i na ciepło. – Dla wzbogacenia tradycyjnej receptury możemy pokusić się o wcześniejsze obtoczenie szynki w tartym żółtym serze, który urozmaici nie...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Dania z jajek I. Kolorowe jajka z różnymi farszami Za 25 zł: Składniki:  ●14 jajek ●sól ●pieprz ●7 łyżek majonezu; farsz 1: ●2 ogórki kiszone ●1/2 papryki ●2-3 cebulki maryn. ●koperek; farsz(...) ●koperek Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na...

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...i Górali Sądeckich, robiono tradycyjne tzw. kraszanki, czyli jajka malowane tylko na jeden kolor. Do barwienia używano naturalnych barwników. By uzyskać kolor żółty - stosowano łupiny cebuli, korę dzikiej(...) w komorze poświęconą kiełbasę, co miało uchronić dom od węży. Chrzanem pocierano koniom zęby, aby były zdrowe, a słoniną nozdrza krowom, aby ich latem nie kąsały bąki. Skorupki poświęconych jaj wiązano na...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Aby spróbować tych specjałów, nie trzeba już jechać do Grecji. Prawie w każdym większym mieście w Polsce są greckie restauracje. W wielu szefami kuchni są Grecy. Aby skonfrontować na ile serwowane tam dania są zgodne z oryginałem, warto wiedzieć trochę więcej o tradycyjnej kuchni greckiej. Wielki start Mezedes czyli małe przekąski są równie charakterystyczne jak utwory Homera czy rzeźby...