• Informacje na temat:

    tradycyjne jajka z chrzanem

Artykuły na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Sos tatarski: Ugotuj na twardo 2 jajka. Żółtka posiekaj, białka przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...z chrzanem czy z awokado?  Sałatki, przystawki, przekąski to idealne propozycje na świąteczny stół. I tu pojawia się całe spektrum pomysłów. Na podium prezentują się faszerowane jajka. Czym je nadziewać? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • Oryginalne jaja z pastą z awokado i anchois • 4 jajka • słoik filetów z anchois • 1 dojrzałe awokado • 1 łyżeczka majonezu • sok z 1/2 cytryny • 1 mały pęczek świeżego koperku • sól i pieprz. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, podważając łyżeczką, i zachowaj...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    ...°C. Boczek podawaj na zimno pokrojony w średniej grubości plastry. Możesz serwować go np. z chrzanem, ćwikłą oraz z marynowanymi grzybkami.  Sernik po góralsku Składniki: 3 szklanki mąki, 3 jajka(...) Przygotowanie: Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajka, cukier i wyrób ciasto (jeśli chcesz, możesz dodać proszek do pieczenia, ale nie musisz). Następnie ciasto...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne przysmaki, które co roku goszczą na naszych stołach, symbolizują odradzanie się i witalność. I rzeczywiście, składniki, z których przyrządzamy te dania, pomagają nam dłużej zachować dobre zdrowie i formę.

  • Jakie potrawy wielkanocne podawać dziecku

    Tradycyjne świąteczne potrawy zwykle bywają dosyć tłuste i słone. W takiej postaci nie są odpowiednie dla małych dzieci. Jednak jeśli nieco zmodyfikujemy dania, nawet roczny smyk będzie mógł ich skosztować.

  • Wielkanocne potrawy - smaczne i zdrowe

    Świąteczne śniadanie to wyjątkowy posiłek. Dania powinny być okazałe i smaczne. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku, aromatycznej szynki, jajek i mazurka.

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

Wideo na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Koszyczek wielkanocny, czyli co włożyć do święconki?

    Zgodnie z obecną w Polsce od stuleci tradycją chrześcijańską, w sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną, dokonujemy tak zwanego święcenia pokarmów. Co należy włożyć do święconki, czyli tradycyjnego koszyczka wielkanocnego? Tradycyjnie jest to chleb, który symbolizuje Ciało Chrystusa. Wkładamy też wędlinę - symbol zdrowia i płodności dla nas i rodziny. Sól symbolizuje oczyszczenie i prawdę

Przepisy na temat: tradycyjne jajka z chrzanem
  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    To wszystko robimy dla smaku Wielkanoc to czas spotkań przy świątecznym stole, na którym królują tradycyjne polskie potrawy z dominującą nutą chrzanu, różne wersje żurku, a także niezastąpione(...) smakiem cytryny. Z pewnością docenią go nie tylko osoby poszukujące nowych smaków, ale także zwolennicy łagodniejszych wersji tego tradycyjnego smakołyku. Święta to… najlepszy żurek Obowiązkowym...

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    ....  2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem.  Szynka pieczona Sposób przygotowania 1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok(...) i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem.  Rolada wieprzowa ze szpinakiem Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał...

  • Wytrawne mini babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkoniakiem

    Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu?

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Podobnie przyrządza się również popularną na Podhalu chrzonicę lub sodrę - jednogarnkową, mięsną zupę chrzanową zagęszczaną kwaśnym mlekiem, serwowaną...

  • Pomysły na wykorzystanie białej kiełbasy

    Wielkanocne potrawy wcale nie muszą być nudne. Tradycyjne dania, znane nam od lat, możemy zastąpić nowoczesnymi przepisami, które pokocha cała nasza rodzina. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie(...). Taka jest na przykład biała kiełbasa Naturrino z Sokołowa. Jak przyrządzić taką sałatkę? Bardzo prosto! Lekko podgrzaną surową kiełbasę kroimy na kawałki, a jajka ugotowane na twardo przepoławiamy...

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...z puszki, pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo, puszkę kukurydzy, cebulę pokrojoną w piórka, jabłka pokrojone w kostkę i słoik marynowanego selera. Całość połącz majonezem i dopraw solą oraz...