• Informacje na temat:

    tureckie placki z serem

Artykuły na temat: tureckie placki z serem
  • ...i chilli, smaż jeszcze minutę. Dodaj mięso, smaż 4-5 minut, mieszając. Podstudź je, następnie wymieszaj z liśćmi szpinaku i serem feta. Przypraw do smaku. 3. Podziel ciasto na 6 porcji. Rozwałkuj je na prostokąty 20 x 30 cm (podsypując mąką). Nałóż farsz na połowę każdego prostokąta. Przykryj drugą połową, lekko dociśnij. 4. Rozgrzej dużą patelnię. Posmaruj placki olejem i smaż po 5 minut z każdej...

  • Przygotowanie: ➊ Obrane marchewki, cebulę i oczyszczoną z pestek dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po kwadransie odciśnij warzywa z nadmiaru soku i przełóż do miski. ➋ Wbij jajko i wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną. Dodaj posiekane drobno zioła oraz pokruszoną fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku. ➌ Na rozgrzanym oleju usmaż placki na...

  • ..., nakładaj łyżką porcję ciasta i smaż placki na wolnym ogniu, na rumiano z obu stron. Czas przygotowania: 50 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 340. Stopień trudności: łatwy.

  • ...wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na dwa prostokątne placki. Na jednym rozłóż niewielkie kulki z farszu, pozostawiając pomiędzy nimi odległości. Przykryj grugim plackiem. Dociśnij miejsca pomiędzy farszem, by oba placki połączyły się. Prostokątną albo okrągłą foremką powycinaj pierożki tak, by farsz znalazł się na środku każdego. Pierożki ugotuj w posolonej wodzie (2 min od wypłynięcia na...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) naszymi oczami pojawiają się cudowne obrazy z wakacji: ciepłe słońce Peloponezu, wielki błękit morza i rozmarzające dźwięki buzuki. Jego historia - jak głosi legenda - sięga czasów tureckiego panowania...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    .... Jako naród lubimy zupy, mięsa, placki i pierożki, więc warto zastosować niewielki fortel i wybrać te dania, które mają składniki podobne do naszych potraw. Zastanów się, czy wybrane przez ciebie(...) dania, warto jednak postawić na najbardziej oczywiste skojarzenia. Pozwól najbliższym napawać się smakiem świeżych tortilli z pomidorową salsą, quesadillas z roztopionym żółtym serem i gorącą fajitą...

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    .... Warna Tam znajdują się pozostałości rzymskich budowli (łaźni z II-IV w.), fundamenty bazylik z V i VII w., pozostałości fortyfikacji bizantyjskich z VI w., zabytki architektury tureckiej(...) nadziewanych serem, mięsem czy szpinakiem, faszerowanych bakłażanów, papryk. Z lokalnych produktów bułgarscy kucharze wyczarowują zupy, gulasze, zapiekanki. W Bułgarii świetnie prosperują farmy...

  • Cypr: Ślub marzeń

    ...), a także miejscowe zioła, oliwa i oliwki. Każde miasteczko może pochwalić się tawernami i restauracjami serwującymi dania kuchni lokalnej. Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na(...) długo, runął w 1974 r. podczas inwazji tureckiej. Ludność chrześcijańska z północy została siłą przewieziona na południe, a wyznawcy Islamu z południa na północ. Wszyscy musieli w ciągu nocy porzucić...

Przepisy na temat: tureckie placki z serem
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser(...) grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. Bardzo znanym serem jest graviera...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) naszymi oczami pojawiają się cudowne obrazy z wakacji: ciepłe słońce Peloponezu, wielki błękit morza i rozmarzające dźwięki buzuki. Jego historia - jak głosi legenda - sięga czasów tureckiego panowania...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...przypominające rurkę, wypełnione słodkim serem lub karmelem. Nie sposób zjeść tego bez kawy - czarnej jak smoła, gęstej i niezwykle mocnej. Podaje się ją w maleńkich filiżankach, często z dodatkiem kardamonu(...) przyjemności spotkań towarzyskich, których główną atrakcją są fajka wodna i taniec brzucha. Dla każdego coś miłego. Poczytaj też o kuchni tureckiej . Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim...