• Informacje na temat:

    ubijane białek na parze

Artykuły na temat: ubijane białek na parze
  • ...kremówkę. Dodaj skórkę cytrynową. Miskę umieść w większym naczyniu z gotującą się wodą. Ubijaj masę na parze do zgęstnienia. 2. Sok z cytryn podgrzej, wymieszaj z żelatyną. Dodaj go do ubitego kremu. Odstaw(...) cukru wsyp do rondla, wlej tyle wody, aby go zakryła. Podgrzewaj do temp. 120 st. Cienką strużką, cały czas ubijając, wlej go do białek. Ubijaj 6-7 minut. Masą udekoruj krem, opal palnikiem...

  • ​Zupa "nic"

    .... Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie(...) czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Na taki krem wykładać wcześniej przygotowane pianki z białek. Ostudzić. Tak przygotowany deser podawać i dekorować można wedle własnych...

  • Składniki na 10 porcji: 5 białek, 3 jajka, sól, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 szklanka cukru kryształu, 25 dag masła, 1 łyżka rumu (lub wódki), sok i skórka z cytryny, bita śmietana do dekoracji.

  • Tartaletki cytrynowe pod bezą

    Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 7 dag cukru pudru, szczypta soli, masło do foremek, ew. 1/2 łyżeczki skórki otartej z cy tryny. Krem: 90 ml soku z cytryny, 13 dag cukru pudru, 16 dag masła, 2 średnie jajka, ew. 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Beza szwajcarska: 10 dag białek (czyli 3 białka), 15 dag drobnego cukru.

  • Wafel orzechowy z bajerem

    Składniki na placek na blachę 20 x 36 cm: 8 białek • 25 dag cukru kryształu • 25 dag orzechów mielonych • łyżka miodu prawdziwego • łyżka bułki tartej • łyżka mąki pszennej. Krem: 8 żółtek • 3/4 szkl. cukru kryształu • 30 dag masła • gorzka czekolada • 30 ml spirytusu . Dodatkowo: 3 płaty wafla (andruta) • opak. okrągłych biszkoptów.

  • Składniki: 6 białek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu, 35 dag cukru. Krem: 20 dag masła, 2 jajka, 3 łyżki cukru, łyżka mielonej kawy.

  • Składniki: 5 białek, 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 10 dag masła, 18 dag cukru, 2,5 dag żelatyny, czubata łyżeczka kawy sypkiej, 30 dag czekolady deserowej i 5 dag białej.

  • Składniki na 10 porcji: 5 białek, 3 jajka, 1,5 szklanki cukru pudru, szczypta soli, 1 szklanka cukru kryształu, 25 dag masła, 1 łyżka rumu (lub wódki), sok i skórka z 1 cytryny, bita śmietana do dekoracji...

  • Makaroniki z kremem

    ...z cukrem na parze na puszystą masę. Odstawiamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy razem z kakao do ciepłej masy jajecznej. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy...

  • Składniki na 20 porcji: Ciasto: 50 dag cukru pudru • 35 dag posiekanych orzechów włoskich • 5-6 białek • cytryna • tłuszcz i bułka tarta do formy. Masa: 25 dag masła 82-proc. • 20 dag cukru • 3 jajka • kieliszek rumu.

Przepisy na temat: ubijane białek na parze
  • Kremy gotowe w 15 minut

    ...z dodatkami smakowymi i usztywniającymi. Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj(...): nadaje się do kremów ubijanych na parze. 2 łyżeczki żelatyny dodaj do 1/2 l gorącej masy i ubijaj, aż się rozpuści. Gofio: To mąka z prażonych ziaren zbóż – nie wymaga gotowania, a świetnie...

  • Tort z PRL-u

    ...: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając...

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Gdy kilka lat temu przechodziłam na wegetarianizm, skazana byłam na kotleciki sojowe i brokuły na parze. Przeszłam więc całkiem długą drogę! Gdy w naszej redakcji pojawił się wielofunkcyjny robot(...). Robot posiada kilka funkcji takich jak: wyrabianie ciasta, ubijanie, rozdrabnianie, ucieranie, siekanie, mielenie, mieszanie, ważenie, gotowanie na parze, a nawet podgrzewanie! Do każdej z tych...

  • Szodonowe sztabki

    .... Ubić pianę z dwóch białek połączyć z musem morelowym. Kwadratową formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać tężejący mus morelowy, wstawić do lodówki. W tym czasie żółtka włożyć do metalowej miseczki dodać cukier puder i ubijać na parze na gęstą kremową masę. Nie przerywając mieszania powoli dolewać wino. Rozpuścić resztę żelatyny i połączyć z kremem szodonowym. Ochłodzić...