• Informacje na temat:

    ubijanie białek z cukrem

Artykuły na temat: ubijanie białek z cukrem
  • Keks na białkach

    Orzechy grubo siekam i dzielę na dwie części. Bakalie zalewam gorącą wodą, odcedzam. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiewam z...

  • ...2. 6−7 białek ubijamy na sztywno ze szklanką cukru. Do mąki z dodatkami wlewamy stopione i schłodzone masło roślinne, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę i 4−5 kropelek aromatu migdałowego albo rumowego...

  • Beziki z bitą śmietaną

    Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, nie przerywając ubijania, dodawać...

  • Beza Pavlova z malinami

    Przygotowanie: Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj,...

  • Czekoladowa rolada z wiśniami

    1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami (po 1 łyżce) cukier, następnie po 1 żółtku....

  • ..., doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, mieszając, ostudź. Zmiksuj razem z masłem, cukrem pudrem i waniliowym. 4. Zimne ciasto posmaruj ulubionym dżemem, a potem powstałym(...), cena 90 gr. Zdarza się czasem, że piana z białek nie chce się ubić. Najprawdopodobniej winne są drobinki wody lub tłuszczu. Zanim więc...

  • ...rozwijamy i nasączamy ponczem, smarujemy kremem, posypujemy owocami itd. I znowu delikatnie rolujemy. A jeśli się zdarzy, że przy tych zabiegach ciasto pęknie, posypmy je cukrem pudrem lub ozdóbmy bitą...

  • Śmietanę przeznaczoną do ubijania mocno schładzamy. Zbyt ciepła podczas ubijania może zmienić się w masło. Aby się przekonać, czy śmietana jest już dobrze...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    ...1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem.  Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 2. Orzechy podprażyć na  suchej(...) gładkie ciasto, delikatnie wymieszać z pianą z białek. 4. Piec na złoto w gofrownicy stosując się do zaleceń producenta urządzenia. Gofry podawać jeszcze ciepłe, polane miodem z orzechami i z kleksem...

  • Składniki na 10 porcji: 6 białek • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru • łyżka wrzątku • 2/3 szklanki orzechów, np. pistacjowych • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • szklanka świeżych lub mrożonych malin • łyżka cukru • 500 g kremówki • łyżeczka esencji waniliowej • 250 g truskawek...

Przepisy na temat: ubijanie białek z cukrem
  • Beza bez białek

    ...), na wysokich obrotach miksera, aż powstanie sztywna piana (trwa to dłużej niż ubijanie białek). Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier lub ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każ- dym dodaniu. Pod koniec dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj. Piana powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna - jak z białek.  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż łyżką dwa większe kręgi (lub więcej...

  • Ptasie mleczko na białkach

    ...  6 łyżkami cukru na sztywno. Pianę z białek ciągle ubijając mikserem, połącz z gorącym syrop cukrowym. Wlewaj go cienkim strumieniem. Potem dołóż żelatynę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj masło...

  • Jak ubić pianę z białek?

    ...sprawi, że piana się nie ubije. Piana z wodą jest słabsza od piany z samych białek. Cukier -  jeśli wg przepisu  pianę ubija się z cukrem,  należy najpierw nieco ubić pianę (nie dosypywać przed(...)  1.       W czym? Metalowe, szklane lub porcelanowe miski będą odpowiednie do ubijania piany. Unikaj naczyń plastikowych.  Miska powinna być czysta i sucha  (nie może być tłusta). Piana z białek...

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ...w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 2. Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Wystudź i przełóż nim warstwy biszkoptu, nasączonego herbatą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, (możesz dodać barwnik). Udekoruj nią boki i wierzch tortu...

  • Mrożony nugat na deser

    Nugat, czyli deser z piany z białek, miodu i orzechów, popularny we Francji, Hiszpanii czy Włoszech, ma też swoją mrożoną wersję. Przygotowanie deseru nie jest zbyt trudne, może znajdzie zwolenników?

  • Nugat - przysłała Mieczysława

    ...5 białek (z dużych jaj); 35 dkg cukru; 22 dkg miodu; 1 łyżeczka octu; 20 dkg orzechów laskowych; 20 dkg orzechów włoskich; 2 wafle suche.

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń...

  • Wykonanie: Namoczyć rodzynki i pokrojone figi w ciepłej wodzie lub rumie. Z podanych składników wyrobić ciasto: przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopić delikatnie margarynę a gdy będzie stygła ubić pianę z białek dodać do niej cukier potem żółtka i jeszcze raz ubić i dodać pozostałe składniki. Piec przez około 50 min w wysmarowanej tłuszczem formie do babek z DUŻYM...

  • Minibezy ze śmietaną i owocami

    Pyszny deser owocowy

  • Beza Pavlova z sezonowymi owocami

    Sposób przygotowania 1.  Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie...

Dyskusje na temat: ubijanie białek z cukrem
  • Re: Ubijanie białek na parze

    Chyba coś Ci się pomyliło, jako że na parze można ubijać tylko żółtka...Większy garnek z gotującą się wodą, na to mniejszy,żółtka ...miksujesz...prawdopodobnie z cukrem...Studzisz, miksujesz z masłem i ew. dodatkami