• Informacje na temat:

    ubijanie białka na parze

Artykuły na temat: ubijanie białka na parze
  • Składniki: 3 cytryny, 6 jajek, 40 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliowego, 1 szklanka słodkiego białego wina, 1/2 szklanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 białka, sól...

  • ​Zupa "nic"

    Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni. Wykonanie Mleko zagotować z wanilią, po czym zmniejszyć ogień. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie...

  • ...drzwi piekarnika. 4. Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Dalej ubijając, ostudź. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce do zimnych jajek z cukrem i cały czas ubijaj. Na koniec...

  • Tartaletki cytrynowe pod bezą

    Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 7 dag cukru pudru, szczypta soli, masło do foremek, ew. 1/2 łyżeczki skórki otartej z cy tryny. Krem: 90 ml soku z cytryny, 13 dag cukru pudru, 16 dag masła, 2 średnie jajka, ew. 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Beza szwajcarska: 10 dag białek (czyli 3 białka), 15 dag drobnego cukru.

  • Wafel orzechowy z bajerem

    Przygotowanie 50 min • Porcja 315 kcal • Koszt porcji ok. 1,40 zł • Przepis na 20 porcji 1 Białka ubijam, stopniowo dodając cukier. Mieszam z orzechami, miodem, bułką i mąką. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem. Piekę ok. 30 minut w 170°C. 2 Żółtka ubijam z cukrem na parze. Dodaję rozpuszczoną czekoladę. Studzę, ciągle mieszając. Masło ucieram z ubitymi żółtkami, na końcu dodając...

  • ...1. Białka ubij na sztywno z octem, dodając stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Masę włóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij bezy na papier do pieczenia. Piecz 30 minut w 110°C, potem 2 i pół godziny w 90°C. Ostudź w wyłączonym piekarniku. 2. Krem: jajka ubij z cukrem na parze. Zdejmij z gazu, ubijaj, aż masa ostygnie. Masło utrzyj, dodając masę. Kawę zalej 4-5 łyżkami wrzątku, zaparz...

  • .... Wtedy dodaję do niej połowę cukru i podgrzewam (ma się tylko rozpuścić), nie gotuję! Białka ubijam z resztą cukru na pianę, wlewam porcjami gorącą żelatynę z cukrem, następnie mleko z masłem i kawą. Miksuję. Masę przelewam do przygotowanej foremki i chłodzę kilka godz. w lodówce. Kroję piankę na prostokąty. 3 Czekoladę kruszę i rozpuszczam na parze.  Prostokąty pianki smaruję czekoladą...

  • ...piekarnika rozgrzanego do temp. 120 stopni. Susz bezę ok. 60 min. Następnie zmniejsz temp. do 100 st. Dosuszaj bezę 120 min. Pod koniec uchyl drzwi piekarnika. 4. Całe jajka ubij z cukrem kryształem na parze...

  • Makaroniki z kremem

    Skład na 35–40 sztuk: Ciasto: ● 3 białka ● 1,5 szklanki cukru pudru ● 110 g drobno zmielonych migdałów ● 30 g cukru kryształu ● szczypta soli ● 3 łyżki kakao Krem: ● 4 jajka ● 3/4 szklanki cukru ● 100 g gorzkiej czekolady ● 3 łyżeczki ciemnego kakao ● 250 g masła lub margaryny.

  • ...1. Zmiel orzechy włoskie, kilka połówek odłóż do dekoracji. Białka ubij. Porcjami syp cukier i ubijaj, aż masa stanie się lśniąca i sztywna. Wymieszaj z orzechami, wlej sok(...) na parze (miskę z jajkami i cukrem wstaw do naczynia z gorącą wodą). Kiedy masa jest biała i puszysta, ostudź, nie przerywając ubijania. 4. Zmiksuj masło na puszystą masę. Małymi porcjami dodawaj...

Przepisy na temat: ubijanie białka na parze
  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    .... Robot posiada kilka funkcji takich jak: wyrabianie ciasta, ubijanie, rozdrabnianie, ucieranie, siekanie, mielenie, mieszanie, ważenie, gotowanie na parze, a nawet podgrzewanie! Do każdej z tych(...)Gdy kilka lat temu przechodziłam na wegetarianizm, skazana byłam na kotleciki sojowe i brokuły na parze. Przeszłam więc całkiem długą drogę! Gdy w naszej redakcji pojawił się wielofunkcyjny robot...

  • Kremy gotowe w 15 minut

    ...z dodatkami smakowymi i usztywniającymi. Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj(...): nadaje się do kremów ubijanych na parze. 2 łyżeczki żelatyny dodaj do 1/2 l gorącej masy i ubijaj, aż się rozpuści. Gofio: To mąka z prażonych ziaren zbóż – nie wymaga gotowania, a świetnie...

  • Tort z PRL-u

    ...z 2 pomarańczy, szklanka cukru, aromat pomarańczowy, łyżka spirytusu. Ponadto: 3/4 szklanki herbaty z sokiem pomarańczowym, dżem jagodowy Przygotowanie: Ciasto: białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając(...): jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...koniecznie wyrzuć pestki.  2. Roztrzep jajka z żółtkami i cukrem. Przelej do garnuszka i zagotuj na malutkim ogniu. Cały czas mieszaj! Podgrzewać możesz również na parze lub w kąpieli wodnej. Dodaj...

  • Szodonowe sztabki

    Składniki: - 4 łyżki cukru pudru, - 4 żółtka12 łyżek wytrawnego białego wina, - 4 białka, - torebka żelatyny, - puszka moreli, - polewa czekoladowa, - 10 dag jasnych i ciemnych winogron(...) do metalowej miseczki dodać cukier puder i ubijać na parze na gęstą kremową masę. Nie przerywając mieszania powoli dolewać wino. Rozpuścić resztę żelatyny i połączyć z kremem szodonowym. Ochłodzić...

Dyskusje na temat: ubijanie białka na parze
  • Ubijanie białek na parze

    Drodzy smakerowicze, jak ubijać białka na parze ? Potrzebne jest mi to do zrobienia kremu waniliowego, a nie mam pojęcia jak to zrobić. Możecie wyjaśnić mi to krok po kroku ? :) Pozdrawiam !

  • Re: Ubijanie białek na parze

    Mimi619, pierwsze ubij białka na sztywno, a następnie umieść miskę / garnek z nimi na większym garnku, w którym gotuje się woda (naczynie nie powinno dotykać wody!) i, ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Resztę wykonuj zgodnie z przepisem. Powodzenia,