• Informacje na temat:

    ubijanie bialka szarlotka

Artykuły na temat: ubijanie bialka szarlotka
  • ​Szarlotka orzechowa

    Jej sekretem są bardzo dobrze uprażone (żeby nie powiedzieć: lekko przypalone) orzechy włoskie, które dodają ciastu niesamowitego smaku oraz ciemnego koloru.

  • Szarlotka tutti frutti

    Składniki Ciasto kruche: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 25 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyż. proszku do pieczenia. Pianka: 5 białek szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Nadzienie: 2 gruszki, 2 brzoskwinie, 80 dag jabłek, łyżeczka cynamonu, łyżka soku z cytryny

  • Składniki na 20 porcji: ● 3 szklanki mąki pszennej ● 5 jajek ● kostka margaryny ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilogram jabłek ● szklanka cukru ● kisiel truskawkowy lub wiśniowy.

  • Piernikowa szarlotka

    Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki pszennej, margaryna, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki przyprawy do piernika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek, 2 szklanki orzechów włoskich, 10 dag margaryny, 2 łyżki cukru, cynamon do smaku, 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru.

  • Różana szarlotka

    Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki tortowej, kostka margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 5 żółtek, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu. Piana: 5 białek, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe. Dodatkowo: około kg jabłek (obrać i zetrzeć na tarce), łyżka grysiku (kaszy manny), 3/4 słoika konfitury różanej.

  • Szarlotka z bezą orzechową

    Składniki: blaszka 24 x 36 cm, 30 dag mąki, jajko, 3 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, 20 dag margaryny, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu), galaretka cytrynowa, 1/2 łyżeczki żelatyny ew. cukier do smaku. Masa orzechowa: 1/2-3/4 szkl. mleka, 17 dag orzechów mielonych, 30 dag masła, 2 jajka szklanka cukru

  • Biszkopt: ●3 jajka ●1/2 łyżeczki proszku do piecz. ●1/2 szkl. cukru ●szczypta soli ●1/2 szkl. mąki pszennej ●kopiasta łyżka mąki ziemn.; mus jabłkowy: ●1 kg jabłek ●galaretka cytrynowa ●cukier do smaku ●1/4 szkl. wody

  • Szarlotka z pianką i kruszonką

    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny, 3 żółtka płaska, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 płaskie łyżki cukru pudru, duża łyżka śmietany, łyżka kakao 1,3 kg jabłek, sok z cytryny cynamon, 3 białka, kisiel, szkl. drobnego cukru, cukier puder do posypania

  • Składniki ciasta: 2,5 szkl. mąki tortowej, 3 łyżeczki cukru, 4 dag płatków migdałowych, kostka margaryny, 5 żółtek, czubata łyżeczka proszku, 8 dag cukru, 3 łyżki śmietany. Beza: 5 białek, pół szkl. cukru pudru, budyń migdałowy. Ponadto: 1 kg prażonych z cukrem jabłek, łyżeczka cynamonu, 2 galaretki pomarańczowe, bułka tarta.

  • Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 400 g mąki tortowej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 120 g cukru pudru ● 180 g masła lub margaryny ● 2 żółtka ● 2 łyżki gęstej śmietany ● 1 kg jabłek do smażenia np. papierówek ● 1 cukier waniliowy ● skórka z cytryny Beza: ● 3 białka ● 5 łyżek cukru pudru ● łyżeczka soku z cytryny Kruszonka: ● 1/2 szklanki mąki ● 1/4 kostki masła ● 1/4 szklanki cukru

Przepisy na temat: ubijanie bialka szarlotka
  • Szybka szarlotka

    Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju ciast. Wersję z kruszonką i ubitymi białkami nie jest jednak tak łatwo przygotować. Możemy jednak wykonać ją w inny sposób, a zajmie nam to jedynie… 20 minut.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

  • To, co łasuchy lubią najbardziej! Proste przepisy na deser

    Skusicie się na jabłka z daktylami pod chrupiącą kruszonką, a może na aksamitny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy? Te dwa desery są szybkie w przygotowaniu. A ich smak zadowoli najbardziej wybrednych łasuchów.