• Informacje na temat:

    ubijanie masła z cukrem

Artykuły na temat: ubijanie masła z cukrem
  • Śmietanę przeznaczoną do ubijania mocno schładzamy. Zbyt ciepła podczas ubijania może zmienić się w masło. Aby się przekonać, czy śmietana jest już dobrze...

  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    ...1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem.  Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 2. Orzechy podprażyć na  suchej patelni, pilnując, by się za bardzo nie spiekły, dodać miód, delikatnie  wymieszać, odstawić. 3. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z resztą składników na...

  • Owsiane kokosanki

    ...małe porcje ciasta (po 2-3 łyżki) i formować okrągłe ciastka. Blachy z ciastkami kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 20 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

  • Składniki: 4 białka, 8 dag cukru kryształu, 5 łyżek mąki, 4 dag orzechów włoskich, 150 ml mleka, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, dżem, bita śmietana, żurawina...

  • Składniki: po 20 dag masła i cukru, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, 25 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, 60 dag śmietany kremówki, 30 dag białej czekolady, 6 łyżek wiśniówki, 1 szkl. wiśni z kompotu, grubo posiekana gorzka czekolada, 1/2 op. galaretki wiśniowej.

  • Składniki na 6 porcji: Lody: 1 szklanka mrożonych jagód, 25 dag śmietanki 36 proc., 1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego, 15 dag cukru l 3 żółtka, aromat waniliowy, limonka. Gofry: 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 10 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, olej kokosowy do pieczenia...

  • Puszysta pianka z jagodową polewą

    Masło ucieramy z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy jaja, by połączyły się z masą. Mąkę kukurydzianą dodajemy do mleka,...

  • Szwedzki torcik śmietankowy

    Wierzch posypmy cukrem pudrem.

  • Jagodowo-jeżynowe tartaletki

    Posypmy brązowym cukrem.

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

Przepisy na temat: ubijanie masła z cukrem
  • Wielkanocny baranek z domowego masła!

    Wielkanocny koszyczek to metafora radości i wiosennej obfitości, która znajduje wyraz w różnorodności smakołyków. Obowiązkową pozycją jest świąteczny baranek. Jedni przygotowują go z cukru, drudzy z ciasta. Nasza propozycja to baranek wykonany na bazie domowego masła, który stanie się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

  • Smaki śmietanowej pianki

    Bitą śmietanę o idealnej konsystencji przygotujemy z mocno schłodzonej śmietany kremówki. Ważne, by jej nie „przebić”, czyli nie ubijać za długo – wtedy może się zwarzyć lub powstanie z niej masło. A smak? Oto, jak go ulepszyć!

  • Brownie „Leśne runo”

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 35 dag cukru 35 dag gorzkiej czekolady 25 dag masła 5 jajek 25 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag malin(...), lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 2.. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Potem wsyp mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto...

  • Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki na 15 porcji: Brownie: 300g masła 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 150g ciemnego cukru muscovado 120g cukru pudru 120g śliwek kalifornijskich 175g mąki(...). Ciasto można też piec na raty. Masa kawowa: Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta. Mus śliwkowy: Śliwki kroimy na...

  • Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

    Chcecie zaskoczyć swoich gości lub urozmaicić poranną kawę pysznym ciastkiem? Oto przepis na kruche tartaletki wypełnione po brzegi aksamitnym kremem. I to na bazie domowego masła, które przygotujecie własnoręcznie w zaledwie kilka minut! Cytrynowa nuta w maślanym kremie, a na górze ulubione, sezonowe owoce - istna bomba przyjemności, która należy się każdemu i to bez wyjątków! Sprawdźcie sami...

  • Domowe pierogi z jagodami

    Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miseczki, dodaj wodę oraz szczyptę soli, wbij jajko. Zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 3 mm, szklanką lub filiżanką powycinaj okrągłe placuszki. Przygotuj farsz: jagody przebierz, opłucz i dokładnie osącz. Posyp je bułką tartą oraz cukrem. Następnie łyżeczką nakładaj po porcji na placuszki. Składaj je na pół i dokładnie zalepiaj...

  • Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek), 150 g masła; 20 g drożdży; 200 ml mleka; 4 jajka; 50 g cukru; cukier waniliowy, szczypta soli.

  • Suflet z twarogiem i morelami

    Składniki na 4 porcje: 250 g ryżu; sól; 2 łyżki masła; 5 jajek; 200 g tłustego twarogu; 80 g cukru pudru; 1 torebka cukru waniliowego; 500 moreli (zimą można użyć owoców z kompotu); 500 ml mleka; 1 morela i liście melisy do dekoracji; cukier puder do posypania.

  • Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek); 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana; 6 jajek; cukier waniliowy; 50 ml oleju lub 50 g masła; sól. Nadzienie: 250 g białego sera; 1 żółtko; 2 łyżki cukru pudru; cukier waniliowy; ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń...