• Informacje na temat:

    ubijanie masy

Artykuły na temat: ubijanie masy
  • Krem budyniowy: gotujemy gęsty budyń waniliowy (weź- my o pół szklanki mleka mniej niż w przepisie na torebce). Miksujemy z 3/4 kostki masła i 2-3 łyżkami...

  • Kluski z miodem

    To idealne danie dla całej rodziny. Doświadczenia wymaga ubijanie na parze, do tej czynności lepiej nie angażować dzieci.

  • ...1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy je mikserem, zaczynając od niskich obrotów i zwiększając prędkość. Ale nie przesadź z czasem miksowania, aby białka z powrotem nie zamieniły się w płyn. 2. Aby po upieczeniu bezy były lekko wilgotne w środku, do masy białkowej dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej oraz 2 łyżeczki octu winnego. 3. Blachę z bezami...

  • Ciasto morelowe cappuccino

    Do jajek dodać 7 łyżek wody i ubijać za pomocą robota kuchennego 5-7 minut, oddając 150 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i sól. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy(...) cukier waniliowy wyrobić za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić, dosypując fix, wmieszać do masy serowej. Odstawić w chłodne miejsce. Ma cieście ułożyć morele, nałożyć masę serową i wstawić na...

  • Najważniejsze jest prawidłowe mrożenie masy lodowej. W przypadku lodów robionych ręcznie, umieszczenie ich w zamrażalniku i wielokrotne mieszanie, to konieczność....

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub...

  • Skład na 10 porcji: ● 400 g świeżego ciasta francuskiego ● 300 g masy marcepanowej ● 2 jajka ● 50 g cukru pudru + 1 łyżka – do posypania ciasta ● 8 brzoskwiń z puszki ● 125 g dżemu morelowego ● 3–4 łyżki płatków migdałowych...

  • Składniki na 15 porcji: puszka masy toffi (35 dag), 20 dag mąki, op. (8 dag) budyniu waniliowego, 5 jajek, 10 dag masła, 2 łyżki cukru, laska wanilii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tabliczka czekolady, 5 dag orzeszków ziemnych.

  • Składniki na 16 porcji: puszka masy makowej (800-850 g)  6 jajek  5 jabłek  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól  10 łyżek kaszy manny  100 g orzechów włoskich  100 g migdałów  100 g rodzynek  kilka kropel olejku rumowego  polewa kakaowa  kolorowa posypka.

  • ...●500 g serka mascarpone ●200 ml śmietanki 30 proc ●3 łyżki kakao ●3/4 szklanki cukru ●10-14 truskawek (do masy) + kilka do ozdoby; wiórki kokosowe do nadania konsystencji.

Wideo na temat: ubijanie masy
  • Zmysłowe smaki: Jak ubić śmietanę?

    , - jeśli śmietana podczas ubijania się rozwarstwi można próbować ją ratować, dolewając małymi porcjami świeżej śmietany i miksując do uzyskania gładkiej masy. Jak ubić śmietanę? – dokładne

Przepisy na temat: ubijanie masy
  • Ślimaczek z zielonym ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 8 jajek 4 łyżki mąki łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 10 dag sera gorgonzola świeży ogórek 2 łyżki majonezu kiełki fasoli mung sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Białka ubij, dodawaj po jednym żółtku, sól, pieprz, ubijaj. Do masy dodawaj po łyżce mąki, wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Masę wylewaj na przygotowaną...

  • Kremówki kokosowe

    Kremówki z dwoma rodzajami masy.

  • Beza Pavlova z sezonowymi owocami

    Sposób przygotowania 1.  Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie...

  • Lody czekoladowe z migdałami

    .... Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami. 

  • Domowe masło z charakterem

    Współcześnie ubijanie masła nie ma już nic wspólnego ze żmudnym ucieraniem śmietany w maselnicy. Średniej klasy mikser wykona za nas całą pracę. Dla nas pozostaną przyjemności - wypicie zdrowej(...) doskonale sprawdzi się, gdy zechcemy przygotować własne, domowe masło, gęste sosy czy kremowe masy do ciast. W dalszym ciągu jest to produkt uniwersalny, przeznaczony do dań wytrwanych i słodkich...

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Sposób przygotowania Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania - biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nieprzestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy,również nie(...) puder. Wszystkie składniki miksujemy z sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzony biszkopt wykładamy prażone jabłka. Następnie wykładamy masę z serka mascarpone. Wierzch ciasta smarujemy masą...

  • Cytrynowo bezowa tarta z pistacjami

    Sposób przygotowania Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej. Roztapiamy masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz limonki. Delikatnie przestudzamy, masło powinno być letnie. Do większej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy przez ok. 10 minut, do uzyskania gęstej masy. Dodajemy cukier wanilinowy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, składniki dodajemy do...

  • Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią

    .... Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy czekoladowej i mieszamy drewnianą łyżką. 2. Na koniec wsypujemy soczystą wiśnię i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę...

  • Domowe lody truskawkowe

    ...do otrzymania jednolitej masy.  W drugiej misce ucieramy żółtka z resztką cukru. W trzecim pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno.  Wszystkie masy łączymy w jedną i dodajemy truskawki...

Dyskusje na temat: ubijanie masy
  • Re: Nadmierne rośnięcie sernika

    Serniki, do których białka jaj ubija się na pianę, często tak właśnie wyrastają. Co raz więcej przepisów na serniki zaleca dodawanie do masy serowej całych jajek, bez wcześniejszego ubijania białek(...), ubijanie białka w celu nadania lekkości i puszystości. Ja czasem, jak mam ten dylemat, daję do sernika tylko część piany. Trochę mniej wyrasta i nie pęka . :)))

  • Re: Smaki śmietanowej pianki

    |Masę do tortu polecam tylko z bitej śmietany. Schłodzoną smietanę 200ml. ubijamy z 3 łyzeczkami cukru pudru, ubijanie powinno trwać do momentu uzyskania masy z lekka zagęsczonej i zaraz wsypujemy smietanę mix -dr, OTKERA 1 szt./paczkę i wtedy ubijamy powoli by dokładnie wymieszać ,aby osiągnąć konsystencję kisielu. Możemy dodać kawy zmielonej,ale nie expresso-granulatu. Mozna dodać kakao