• Informacje na temat:

    ubijanie żółtek

Artykuły na temat: ubijanie żółtek
  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.

  • Wbrew pozorom, nie jest to trudne ciasto. Krok 1 Cztery białka i szczyptę soli ubijamy. Dosypujemy 60 g cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna,...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Krok 1. 4 jajka sparz wrzątkiem, ostrożnie oddziel białka od żółtek. Krok 2. Żółtka dokładnie zmiksuj z łyżką musztardy sarepskiej. Kiedy powstanie...

  • ...ubitych żółtek, dodać pulpę jagodową, wymieszać, wystudzić, przełożyć do szklanego naczynia, mrozić 12 godzin. Po tym czasie masę zmiksować i znów mrozić. W ciągu godziny miksować 5 razy i lody gotowe(...) zmiksować, wymieszać z pianą. Gofry piec w gofrownicy dobrze wysmarowanej olejem, bo inaczej będą przywierać. Nasza rada Deser udekoruj bitą śmietaną. Jeśli nie masz czasu na ubijanie śmietanki...

  • Składniki na 12-15 porcji: Na ciasto: 2 szklanki startej marchwi, 2 szklanki mąki pszennej, 1 i ½ szklanki cukru, 4 jajka, 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, ½ szklanki rodzynek Na krem i dekorację: 2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 2 szklanki cukru, 4 żółtka, 12 dag masła, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2-3 łyżki...

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier...

  • ...1. Bazą bez są białka. Powinny być dokładnie oddzielone od żółtek. Po kolei wbijaj całe jajka do naczynia, a potem same, czyste...

  • Migdałowo–czekoladowy torcik

    1. 100 g gorzkiej czekolady ścieramy na drobnej tarce. 80 g masła ucieramy z 80 g cukru i cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z maślaną masą. Dodajemy śmietanę,...

  • Ważny jest krem To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao,...

Zdjęcia na temat: ubijanie żółtek
Przepisy na temat: ubijanie żółtek
  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.

  • Na 1 litr lodów: 2 szklanki mleka; 1 szklanka śmietany kremówki; 6 żółtek; 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Lody czekoladowe z migdałami

    Wyśmienite i orzeźwiające

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń...

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Pyszny deser, w sam raz na jesienne popołudnie

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania - biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nieprzestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy,również nie przestając ubijać żółtka. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, doktórej delikatnie dodajemy ubitą masę. Wszystko miksujemy na najniższychobrotach, tak aby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do...

  • Amerykańskie ciasto dyniowe

    ...1 Z mąki, masła, cukru, soli, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Rozwałkować ciasto na cienki placek. 2 Ciastem wylepić posmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. Podpiec na złoty kolor (ok. 10-15 minut). 3 Wszystkie składniki farszu, oprócz mleka, zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko...

  • Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    ...1. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą. 2. Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając...

  • Sernik pomarańczowo-waniliowy

    Sposób przygotowania Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia...