• Informacje na temat:

    ubijanie żółtek na parze

Artykuły na temat: ubijanie żółtek na parze
  • ​Zupa "nic"

    Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób. Stopień trudności: średni. Wykonanie Mleko zagotować z wanilią, po czym zmniejszyć ogień. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie...

  • Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł. 1. Brzoskwinie przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w ćwiartki, zasypujemy 25 g cukru, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby owoce dobrze się przemacerowały. 2. W misce ubijamy na parze żółtka z 75 g cukru. Gdy masa będzie gęsta i puszysta...

  • ...zastudzonych galaretkach. Wkładam do lodówki i chłodzę. 2. Pozostałą żelatynę moczę w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuszczam na parze. Pozostałe mleko podgrzewam, dodaję resztę...

  • Wafel orzechowy z bajerem

    Składniki na placek na blachę 20 x 36 cm: 8 białek • 25 dag cukru kryształu • 25 dag orzechów mielonych • łyżka miodu prawdziwego • łyżka bułki tartej • łyżka mąki pszennej. Krem: 8 żółtek • 3/4 szkl. cukru kryształu • 30 dag masła • gorzka czekolada • 30 ml spirytusu . Dodatkowo: 3 płaty wafla (andruta) • opak. okrągłych biszkoptów.

  • Chłodnik z wina - w 40 minut

    Składniki: - butelka białego wytrawnego wina, - 4-5 żółtek, - 10 dag cukru pudru, - 5 łyżek likieru maraskono, - 8 dag rodzynek Przygotowanie:...

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami - w 45 minut

    ...z gotującą się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa, dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na...

  • Składniki na 8 porcji: 8 żółtek, 20 dag cukru pudru, masło , 4 łyżki naturalnego kakao w proszku, 1 szklanka słodkiego wina deserowego, 1 gotowy czekoladowy spód biszkoptowy, małe ciasteczka oraz migdały do dekoracji...

  • Szarlotka z bezą orzechową

    ...i żelatynę. Masę studzę. Tężejącą przekładam ciasto. 3. Orzechy zaparzam w gotującym się mleku i studzę. Jajka ubijam z cukrem na parze. Masło ucieram i dodaję do niego jajka. Dokładam orzechy. Masę...

  • Powstał przez przypadek, gdy za słabo schłodziłam śmietankę. Taki krem można zrobić bez białek, jest delikatniejszy, ale wtedy trzeba dodać więcej żółtek. Przepis przysłała Kinga Marciniak- Łyda z Lublina...

  • ...garnku (najlepiej z koszyczkiem) – powinny stać, a ich główki wystawać poza wodę i gotować się w powstającej pod przykryciem parze Sklarowane masło przelej do miski (na dnie powinna...

Przepisy na temat: ubijanie żółtek na parze
  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    ...się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa. dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na...

  • Tort z PRL-u

    ...: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając...

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ...(najlepiej z koszyczkiem) – powinny stać, a ich główki wystawać poza wodę i gotować się w powstającej pod przykryciem parze. Sklarowane masło przelej do miski (na dnie powinna pozostać powstała woda).

  • Jesienne desery na ciepło

    ...koniecznie wyrzuć pestki.  2. Roztrzep jajka z żółtkami i cukrem. Przelej do garnuszka i zagotuj na malutkim ogniu. Cały czas mieszaj! Podgrzewać możesz również na parze lub w kąpieli wodnej. Dodaj...

  • Grillowane plastry ananasa z zabajone

    Składniki: - 1 mały ananas, - 3 żółtka, - 1 jajko, - 125 g. cukru, - 100 ml. Białego wytrawnego wina, - 2 łyżki soku z cytryny, - wiórki koksowe Przygotowanie: Ananasa umyć, pokroić w duże słupki, wyciąć twardy środek. Opiekać na rozgrzanym grillu 4-6 minut, obracając. Żółtka, jajko i cukier ucierać na parze do uzyskania kremowej masy. Dodać wino, sok z cytryny i ubijać na pianę, aż...

  • Grillowane brzoskwinie z sosem karmelowo-jogurtowym

    Składniki dla 4 osób: - 3 żółtka, - 225 g cukru, - 250 g bitej śmietany, - 300 g jogurtu, - 100 ml mleka, - 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, - 1 łyżka sklarowanego masła, - mięta do ozdoby, - folia aluminiowa Przygotowanie: Żółtko i 125 g cukru ubijać na parze przez około 10 minut. Uzyskany krem pozostawić do schłodzenia. 150 g śmietany ubić na sztywno.. Następnie jogurt...

  • Szodonowe sztabki

    ...do metalowej miseczki dodać cukier puder i ubijać na parze na gęstą kremową masę. Nie przerywając mieszania powoli dolewać wino. Rozpuścić resztę żelatyny i połączyć z kremem szodonowym. Ochłodzić...