• Informacje na temat:

    ubijanie żółtka

Artykuły na temat: ubijanie żółtka
  • Chrupiące gofry z bitą śmietaną

    ...1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem.  Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 2. Orzechy podprażyć na  suchej patelni, pilnując, by się za bardzo nie spiekły, dodać miód, delikatnie  wymieszać, odstawić. 3. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z resztą składników na...

  • Wbrew pozorom, nie jest to trudne ciasto. Krok 1 Cztery białka i szczyptę soli ubijamy. Dosypujemy 60 g cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna, dodajemy kolejno 4 żółtka, ubijając na wolnych obrotach. Na koniec krótko miksujemy z mieszanką przesianej mąki pszennej w ilości 75 g, mąki ziemniaczanej w ilości 25 g, połową łyżeczki proszku do pieczenia i 3 kroplami esencji waniliowej...

  • Ciasteczka anyżkowe

    Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość....

  • Krok 1. 4 jajka sparz wrzątkiem, ostrożnie oddziel białka od żółtek. Krok 2. Żółtka dokładnie zmiksuj z łyżką musztardy sarepskiej. Kiedy powstanie...

  • Składniki na 6 porcji: Lody: 1 szklanka mrożonych jagód, 25 dag śmietanki 36 proc., 1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego, 15 dag cukru l 3 żółtka, aromat waniliowy, limonka. Gofry: 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 10 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, olej kokosowy do pieczenia...

  • ..., 4 żółtka, 12 dag masła, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2-3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie fiksu do ubijania śmietany, 5-6 łyżek płatków migdałowych...

  • Biszkopt z wiśniami

    Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub...

  • 1. Bazą bez są białka. Powinny być dokładnie oddzielone od żółtek. Po kolei wbijaj całe jajka do naczynia, a potem same, czyste...

  • Migdałowo–czekoladowy torcik

    ...1. 100 g gorzkiej czekolady ścieramy na drobnej tarce. 80 g masła ucieramy z 80 g cukru i cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z maślaną masą. Dodajemy śmietanę,...

  • Ważny jest krem To on jest głównym składnikiem deserów w pucharkach. Jego podstawą są najczęściej żółtka jaj, przetarte świeże lub mrożone owoce, kakao,...

Zdjęcia na temat: ubijanie żółtka
Przepisy na temat: ubijanie żółtka
  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ..., przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc(...) i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz...

  • Stopień trudności - łatwe. Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min. Ilość kalorii - całość - 2290 kcal. Zawartość tłuszczu - duża. Przyrządzanie A. Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 10 minut. B. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem - mikserem na średniej...

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Lody czekoladowe z migdałami

    Sposób przygotowania Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy...

  • Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Sposób przygotowania Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania - biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nieprzestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy,również nie przestając ubijać żółtka. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, doktórej delikatnie dodajemy ubitą masę. Wszystko miksujemy na najniższychobrotach, tak aby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do...

  • Amerykańskie ciasto dyniowe

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto:30 dag mąki; 1 kostka (20 dag) masła; 2/3 szklanki cukru; 2-3 łyżki kwaśnej śmietany; 2 żółtka; szczypta soli. Farsz dyniowy: 1 i 1/2 szklanki pokrojonej dyni; 2 jajka; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mleka skondensowanego; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/4 łyżeczki mielonych goździków; 1/2 łyżeczki soli; kilka listków melisy do dekoracji.

  • Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

    ...1. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą. 2. Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając...

  • Sernik pomarańczowo-waniliowy

    Sposób przygotowania Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia...

Dyskusje na temat: ubijanie żółtka
  • Re: Ubijanie białek na parze

    Chyba coś Ci się pomyliło, jako że na parze można ubijać tylko żółtka...Większy garnek z gotującą się wodą, na to mniejszy,żółtka ...miksujesz...prawdopodobnie z cukrem...Studzisz, miksujesz z masłem i ew. dodatkami

  • Re: Piana z białek

    * Dokładnie oddzielać żółtka od białek * Czynniki stabilizujące pianę to: - KWAS (dodatek soku z cytryny) - powinien być dodawany pod koniec ubijania - CUKIER PUDER - dodawany pod koniec(...)!!!!!!!!!! * Korzystne jest ubijanie piany w krótkim czasie, z zastosowaniem urządzeń o dużej liczbie obrotów, w temperaturze przynajmniej pokojowej JEŚLI MASZ JAKIEŚ PYTANIA PISZ ŚMIAŁO - ODPOWIEM :)