• Informacje na temat:

    ubite białka z makiem

Artykuły na temat: ubite białka z makiem
  • ...1. Mąkę przesiej z proszkiem. Masło rozpuść. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Mieszając, dodawaj stopniowo cukier puder, a następnie mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Na koniec domieszaj ostudzone masło. 2.Wsyp mak i czereśnie, wymieszaj masę łyżką. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w 180°C. Posyp cukrem...

  • ...1. Ser zmiel trzykrotnie. 5 jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru oraz masłem. Dodaj ser, połowę mąki ziemniaczanej, odrobinę olejku i ubite na sztywno białka. 2. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na przemian masę serową i masę makową. Nie wyrównuj powierzchni. 3. Na biszkopt rozbij pozostałe 5 jajek. Żółtka utrzyj...

  • Torcik z makiem

    ..., cukier puder i roztopioną margarynę. Wymieszaj, by powstało sypkie ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wsyp połowę ciasta i ugnieć je palcami. 3. Z białka ubij pianę. Budyń połącz...

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

  • ...kaszki z makiem. Potem delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Blachę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić jednym plackiem. Na nim...

  • Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru

  • Przygotowanie: Opłucz i odsącz rodzynki. Około 2/3 kandyzowanych owoców pokrój na kawałki. Czekoladę i orzechy pokrój na małe kawałki. Rozpuść masło i przestudź. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, później ostrożnie wymieszaj pianę z rodzynkami, owocami, czekoladą i orzechami...

  • ...1. Orzechy, rodzynki, pokrojone morele i żurawinę wymieszaj z mieszanką keksową. Bakalie obtocz w mące ziemniaczanej. 2. Masło stop, ostudź. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Ubijając, wsypuj cukier. Mąkę i proszek przesiej. Mieszając, dodawaj po łyżce do piany na przemian z masłem. Wlej rum, wsyp bakalie, połącz. 3. Ciasto wlej do formy keksowej, wyrównaj. Piecz ok. 45 min w 180

  • Składniki na 10 porcji: 40 dag mąki, 10 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki masła, 5 dag drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu, 20 dag cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 10 dag mielonych migdałów, 5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 ml brandy, 1/2 laski wanilii.

  • ...1. Masło rozpuść, dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj, wyłóż na dno tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Zmiksuj ser, masło, cukier i budyń. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mak, wymieszaj. 2. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do masy, wyłóż ją na spód, piecz 50 minut w temp...

Przepisy na temat: ubite białka z makiem
  • Mak bez tajemnic

    .... 3. Białka ubij na pianę (możesz odrobinę je posolić, wtedy piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do masy makowej i delikatnie wymieszaj. 4. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Prostokątną formę lub...

  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • ...brzoskwiń. 3 Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z resztą składników na masę makową. Wyłożyć ją na masie serowej. 4 Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć je na tarce na wierzch placka. Sernik z makiem piec oko.o 60-80 minut w temperaturze 180 st.C.

  • Rolada z likierem kawowym

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową...

  • Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy lub na blachę i piec około 30 minut. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie wodę odlać, mak dwa razy zemleć w maszynce i połączyć z jajami, mąką oraz olejkiem. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia...

  • Sernik z kruszonką

    ...oraz kaszkę. Masę serową rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż cząstki moreli. Pozostałe białka ubij. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. 3. Bezę...

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...dodawaj cukier cały czas miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę Lubella Puszysta Tortowa, kakao oraz piernikową...

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie kokos, mak i proszek do piecz, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec 30 min do zrumienienia. Rozmieszać w szklance mleka cukier, budyń, obie mąki, żółtka. Pozostałe mleko zagotować i wlać budyń ciągle mieszając, aż mocno zgęstnieje. Po ugotowaniu i ostudzeniu połączyć z tłuszczem. Krem wyłożyć na...

  • Babeczki jeżynowe

    Sposób przygotowania Jeżyny umyj, osącz i dobrze osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój na kawałki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z olejem. Potem dodaj 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, szczyptę soli oraz śmietanę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do...

Dyskusje na temat: ubite białka z makiem
  • Re: Proszę o radę.

    Ja też piekę taki makowiec ,dodaję do niego tylko ubite białka żeby go spulchnić , białka z makiem ręcznie mieszam i wylewam na ciasto kruche .