• Informacje na temat:

    ubite białka z żelatyną

Artykuły na temat: ubite białka z żelatyną
  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik możesz ozdobić świeżymi owocami, ale i domowymi bezami. Dwa białka ubij na sztywno z 12 dag cukru, wyciskaj bezy rękawem cukierniczym. Piecz ok. 45 min w temp. 140°C.

  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij, delikatnie połącz z masą żółtkową. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami...

  • Biszkopt z kremem  i masą krówkową

    ...1. Na biszkopt ubij na sztywno 4 białka. Dalej ubijając, dodaj 4 łyżki cukru i 4 żółtka. 4 łyżki mąki przesiej z łyżeczką proszku do pieczenia. Połącz delikatnie z ubitą masą jajeczną. 2. Prostokątną formę wyłóż pergaminem (lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą). Nałóż przygotowane ciasto. Piecz 15 min w temp. 170 st. Gotowy biszkopt wystudź w formie. 3. Połowę mleka zagotuj z 3/4 szklanki...

  • ...drugi blat. 2. 2 białka ubij z 7 dag cukru. Dodaj 2 żółtka i 2 łyżki oleju. Wsyp pozostałą mąkę z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej do formy, piecz 25 min w 180 st. 3. Pół szklanki mleka(...) i gładki budyń. Ostudź go. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 80 ml wody. Ubitą kremówkę połącz z budyniem i żelatyną. 4. Jabłka obierz, zetrzyj, uduś na łyżce masła. Dodaj 3 łyżki konfitury. Zdejmij z ognia...

  • ...1. Żółtka utrzyj z masłem i 25 dag cukru. Dodaj ubite białka, mąkę i 1/2 op. proszku. 2/3 ciasta wylej na blachę. Resztę połącz z 2 dag kakao i 50 ml mleka. Rozsmaruj na jasnym cieście. Rozłóż cząstki z 3 pomarańczy. Piecz 45 min w 160 st. 2. Kremówkę ubij, połącz z serem utartym z resztą cukru. Rozpuść 1 dag żelatyny. Dodaj do masy, nałóż na ciasto. Udekoruj ostatnią pomarańczą i galaretką...

  • ...1 Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st. Tortownicę (24 cm) wyłóż pergaminem. Mąkę przesiej razem z kakao. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo(...) pozbaw ogonków, wydryluj. 4 Dwie łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudź. Osobno rozpuść czekoladę. Kremówkę ubij, połącz z żelatyną. Do 1/4 wlej czekoladę, ubij. Blaty...

  • ...sztywno białkami. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w 180ºC. Ostudzone przekrawamy na pół. 3. Śmietankę kremówkę ubijamy. 2 łyżki żelatyny...

  • ...1. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dosypuj cukier kryształ. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszaj. 2. Blaszkę natłuść i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w temp. 200 stopni około 10 min. Po upieczeniu biszkopt wystudź...

  • Krok pierwszy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij 3 białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. 3 żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. 6 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść i ostudź. Krok drugi . Do białek wmieszaj rozpuszczoną czekoladę. Połącz z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z 1/2 op. proszku do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy...

  • Składniki: 3 cytryny, 6 jajek, 40 dag cukru kryształu, 1 op. cukru waniliowego, 1 szklanka słodkiego białego wina, 1/2 szklanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 białka, sól...

Przepisy na temat: ubite białka z żelatyną
  • Ptasie mleczko na białkach

    Sposób przygotowania 1. Do garnka wlej wodę i wsyp 1 i 2/3 szkl. cukru. Gotuj na dużym płomieniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem zmniejsz płomień. Gotuj dalej, aż do uzyskania gęstego syropu. W tym czasie żelatynę wymieszaj z niewielką ilością  zimnej wody, odstaw do namoczenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu.  2. Białka ubij z pozostałymi...

  • Torcik śmietanowo-grejpfrutowy

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, proszek i mąki.Wlej do tortownicy, piecz 50 minut w temp. 160°C. Dwa grejpfruty pokrój, podsmaż...

  • Owocowe słoneczko

    Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Ciastko tiramisu

    .... Wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj ubite białka. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 175°C. Wystudź. 2. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż marmoladą, ułóż(...). 3. Pozostały likier wymieszaj z kawą i resztą cukru. Na stężałej masie połóż trzeci biszkopt. Skrop ponczem. Resztę masy połącz z pozostałą żelatyną. Wyłóż na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem(...) rozpuść galaretkę. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszaj z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubij. Dodaj do masy serowej. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozwiń...

  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy(...), podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru. Potem wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i żelatyną. Biszkopt rozwiń, posmaruj tężejącą masą truskawkową i kremem jogurtowym. Zwiń. Roladę włóż do lodówki na...

  • Przekładaniec pomarańczowo-śmietanowy

    Sposób przygotowania 1. Pomarańcze sparz i zetrzyj skórkę. Z połówki wyciśnij sok. Resztę podziel na cząstki. Białka ubij, dodając cukier. Dodaj mąki, żółtka, 3 łyżki soku i 1/4 skórki. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.  2. Żelatynę namocz. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem, śmietaną i żelatyną. Biszkopt przekrój, nasącz sokiem. Ułóż...

  • Gofry z kremem i owocami

    Sposób przygotowania 1. Żółtka miksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier, wymieszaj.  2. Kremówkę ubij. Brzoskwinie obierz, pokrój. Żelatynę rozpuść. Połowę brzoskwiń podgrzej, dodaj żelatynę, cukier i sok z cytryny. Mąkę z odrobiną zimnej wody wymieszaj, dodaj do owoców, zagotuj, ostudź.  3. Ciasto wlewaj do...

  • Rolada bezowa z masą borówkową

    Sposób przygotowania Białka ubij z sokiem z cytryny i 3/4 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z mąką ziemniaczaną. Bezę wymieszaj łyżką. Rozsmaruj ją na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 160 st. Blat studź na blasze 5 minut, następnie przełóż go na ściereczkę kuchenną. Zdejmij pergamin, zwiń i studź 10 minut. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Borówki...