• Informacje na temat:

    ubite jajka i zelatyna

Artykuły na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Jajka owiń folią aluminiową. Zrób z niej podpórkę, aby jajko mogło stać. Potem owiń je przeźroczystą folią. Czekolady rozpuść z mlekiem, zanurz w niej do połowy jajka. Kiedy masa zastygnie, ostrożnie zdejmij czekoladowe foremki. Z brzoskwiń wykrój kółeczka. Śmietanę ubij z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Do czekoladowej foremki włóż kawałek batonika, śmietanę...

  • Tarataletki - jajka

    Składniki na 12 sztuk: - 175 g masła, - 200 g cukru, - 250 g maki, - jajko, - puszka moreli, - 2 blaty żelatyny, - 500 g twarożku, - 5 łyżek soku z cytryny, - 200 g śmietany, - 2 opakowania cukru waniliowego, - do dekoracji: cukier puder, mięta, - mąka do podsypywania, tłuszcz do foremek Przygotowanie: Z masła w płatkach, 100 g cukru, jajka i mąki przygotować kruche ciasto...

  • Rolada jogurtowa z cytryną

    Przygotowanie: Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem...

  • Składniki: 1/2 litra mocnej kawy, 20 dag cukru, 8 jajek, 1/2 litra śmietanki 30%, żelatyna.

  • ...1. Jajka oraz maślankę zmiksuj. Dodaj 20 dag cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dalej miksując, dolewaj stopniowo olej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z 4 łyżkami kakao i łyżką sody oczyszczonej. Zmiksuj ciasto. 2. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piecz 25 minut w temp. 200 st. Ostudź w formie. 200 ml kremówki ubij na sztywno. Połącz delikatnie z mascarpone, resztą cukru...

  • Składniki: 15 dag masła, 13 dag cukru, 2 jajka, 14 dag mąki, 6 dag wiórków kokosowych, 40 dag mrożonych owoców leśnych, żelatyna, po 25 dag kremówki i kwaśnej śmietany...

  • Składniki: 4 jajka, mleko, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru, 25 dag mąki, prosz. do piecz., kakao, 4 pomarańcze, 200 ml kremówki, żelatyna, 50 dag sera, 1 op. galaretki...

  • ...1 Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st. Tortownicę (24 cm) wyłóż pergaminem. Mąkę przesiej razem z kakao. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj szklankę cukru, a później wbijaj po jednym żółtku. 2 Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj (w trzech partiach) mąkę z kakao. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz 35-40 minut (do...

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 4 dag cukru kryształu, sól, 8 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniacz. , 3/4 kg kolorowych winogron, 300 ml kremówki, cukier puder, żelatyna, 200 ml jogurtu, czekolada, bułka tarta, olej...

  • Sernik z brzoskwiniami

    ...1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po żółtku oraz łyżce cukru i mąki przesianej z proszkiem, aż do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC na 35-40 min. Wystudzić, przekroić wzdłuż. 2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w niewielką kostkę...

Przepisy na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Jajka na świątecznym stole

    Jajka w gniazdkach Składniki na 4 porcje: - 4 średniej wielkości pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek, 3 rzodkiewki, 8 plasterków kiełbasy, 4 plasterki ogórka kiszonego, rzeżucha Przygotowanie: Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Następnie do każdego pomidorów włożyć po...

  • Owocowe słoneczko

    Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Przekładaniec z galaretką

    Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Tarta maślankowa

    Przepyszna!

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 180 st. Piecz 20 minut. Biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią ciasno zwiń. Wystudź.  2. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, gotuj 5 minut. Zmiksuj, przetrzyj. W gorącym musie...

  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze...

  • Sernik czekoladowo–śmietankowy

    Sposób przygotowania W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj roztopioną czekoladę i budyń w proszku. Wszystko wymieszaj. Boki tortownicy o średnicy 24 cm owiń grubo zwiniętym i zmoczonym wodą ręcznikiem papierowym, zepnij metalowym spinaczem. Masę serowo-czekoladową przełóż do tortownicy...

  • Piegusek z bananami

    DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej, bita śmietana Sposób przygotowania 1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem. Do masy żółtkowej wsyp sypkie składniki. Domieszaj pianę z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 200

  • Klasyczny karp w galarecie

    Składniki dla 4 osób: 1 kg filetów z karpia cebula 1 l wywaru warzywnego 6 łyżek białego octu winnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 4 łyżeczki żelatyny 4 jajka 2 białka jajek sok(...) na małym ogniu przez 15 minut. 2. Żelatynę namocz. Jajka ugotuj na twardo. Rybę wyjmij. Wywar przecedź. Białka jajek ubij, dodaj do bulionu, gotuj 2 minuty, mieszając. Przelej bulion przez lnianą...