• Informacje na temat:

    ubite jajka i zelatyna

Artykuły na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Jajka owiń folią aluminiową. Zrób z niej podpórkę, aby jajko mogło stać. Potem owiń je przeźroczystą folią. Czekolady rozpuść z mlekiem, zanurz w niej do połowy jajka. Kiedy masa zastygnie, ostrożnie zdejmij czekoladowe foremki. Z brzoskwiń wykrój kółeczka. Śmietanę ubij z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Do czekoladowej foremki włóż kawałek batonika, śmietanę...

  • Tarataletki - jajka

    Składniki na 12 sztuk: - 175 g masła, - 200 g cukru, - 250 g maki, - jajko, - puszka moreli, - 2 blaty żelatyny, - 500 g twarożku, - 5 łyżek soku z cytryny, - 200 g śmietany, - 2 opakowania cukru waniliowego, - do dekoracji: cukier puder, mięta, - mąka do podsypywania, tłuszcz do foremek Przygotowanie: Z masła w płatkach, 100 g cukru, jajka i mąki przygotować kruche ciasto...

  • Składniki: 1/2 litra mocnej kawy, 20 dag cukru, 8 jajek, 1/2 litra śmietanki 30%, żelatyna.

  • ...1. Jajka oraz maślankę zmiksuj. Dodaj 20 dag cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dalej miksując, dolewaj stopniowo olej. Na koniec wsyp mąkę przesianą z 4 łyżkami kakao i łyżką sody oczyszczonej. Zmiksuj ciasto. 2. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki. Piecz 25 minut w temp. 200 st. Ostudź w formie. 200 ml kremówki ubij na sztywno. Połącz delikatnie z mascarpone, resztą cukru...

  • Składniki: 15 dag masła, 13 dag cukru, 2 jajka, 14 dag mąki, 6 dag wiórków kokosowych, 40 dag mrożonych owoców leśnych, żelatyna, po 25 dag kremówki i kwaśnej śmietany...

  • Składniki: 4 jajka, mleko, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru, 25 dag mąki, prosz. do piecz., kakao, 4 pomarańcze, 200 ml kremówki, żelatyna, 50 dag sera, 1 op. galaretki...

  • ...1 Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st. Tortownicę (24 cm) wyłóż pergaminem. Mąkę przesiej razem z kakao. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj szklankę cukru, a później wbijaj po jednym żółtku. 2 Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj (w trzech partiach) mąkę z kakao. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz 35-40 minut (do...

  • Składniki na 12 porcji: 2 jajka, 4 dag cukru kryształu, sól, 8 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniacz. , 3/4 kg kolorowych winogron, 300 ml kremówki, cukier puder, żelatyna, 200 ml jogurtu, czekolada, bułka tarta, olej...

  • Sernik z brzoskwiniami

    ...1. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać po żółtku oraz łyżce cukru i mąki przesianej z proszkiem, aż do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC na 35-40 min. Wystudzić, przekroić wzdłuż. 2. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w niewielką kostkę...

  • Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 2 żółtka, 8 dag cukru kryształu, rum , 1 op. cukru waniliowego, 16 dag gorzkiej czekolady, 10 dag mąki, proszek do piecz., 2 mango, 300 ml kre mówki, cukier puder, żelatyna, 25 dag sera...

Przepisy na temat: ubite jajka i zelatyna
  • Jajka na świątecznym stole

    Jajka w gniazdkach Składniki na 4 porcje: - 4 średniej wielkości pomidory, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki majonezu, szczypiorek, 3 rzodkiewki, 8 plasterków kiełbasy, 4 plasterki ogórka kiszonego, rzeżucha Przygotowanie: Jajka obrać ze skorupek.. Pomidorom ściąć czapeczki, wydrążyć miąższ ustawić do góry dnem, aby dobrze wyciekł sok. Następnie do każdego pomidorów włożyć po...

  • Owocowe słoneczko

    Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Przekładaniec z galaretką

    Jajka umyj, rozbij i zmiksuj z cukrem na puszystą masę.

  • Rolada czekoladowa

    Sposób przygotowania 1. Blachę (32 x 37 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami.  2. Do masy jajecznej domieszaj mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Rozsmaruj na blasze. Piecz 20 min w 180 st. (góra i dół).  3. Biszkopt wyjmij, usuń papier. Ciasto zwiń. Żelatynę rozpuść wg przepisu. Rabarbar osącz. Jogurt utrzyj...

  • Tarta maślankowa

    Przepyszna!

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka ubij. Żółtka utrzyj z 2/3 szkl. cukru, dodaj pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 180 st. Piecz 20 minut. Biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią ciasno zwiń. Wystudź.  2. Kiwi obierz, pokrój na kawałki, gotuj 5 minut. Zmiksuj, przetrzyj. W gorącym musie...

  • Rolada truskawkowa

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 1/2 szkl. cukru i ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st. C. Po wyjęciu biszkopt prze- łóż na ściereczkę. Usuń papier, zwiń razem ze...

  • Piegusek z bananami

    DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej, bita śmietana Sposób przygotowania 1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem. Do masy żółtkowej wsyp sypkie składniki. Domieszaj pianę z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 200

  • Klasyczny karp w galarecie

    Składniki dla 4 osób: 1 kg filetów z karpia cebula 1 l wywaru warzywnego 6 łyżek białego octu winnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 4 łyżeczki żelatyny 4 jajka 2 białka jajek sok(...) na małym ogniu przez 15 minut. 2. Żelatynę namocz. Jajka ugotuj na twardo. Rybę wyjmij. Wywar przecedź. Białka jajek ubij, dodaj do bulionu, gotuj 2 minuty, mieszając. Przelej bulion przez lnianą...

  • Torcik „Leśny mech”

    Sposób przygotowania Szpinak rozmroź i dobrze osącz. Jajka utrzyj z cukrem.  Pod koniec wlej olej oraz olejek waniliowy. Mąkę połącz  z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż szpinak. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez godzinę. Wystudź...