• Informacje na temat:

    ubogie ciasta

Artykuły na temat: ubogie ciasta
  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    Moc błonnika Pobudza przewód pokarmowy do pracy i ułatwia wypróżnianie. Zastąp bułki razowym chlebem. Naleśniki i racuchy przyrządzaj z mąki pełnoziarnistej. Gdy robisz je z białej, dodawaj do ciasta otręby, siemię lniane, zarodki pszenne. Produkty te możesz wsypywać także do koktajli owocowych i warzywnych, płatków śniadaniowych. Nie przesadź jednak z ilością. Dorosła osoba może spożyć nie...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Gluten – dlaczego powinniśmy go unikać i w jakich produktach jest go najwięcej?

    ...ludzki organizm niekorzystny wpływ), bez którego popularne, mączne ciasta nie mogłyby się obyć - przynajmniej w  swym tradycyjnym wydaniu. Co jest w nim jednak niezwykłego? Otóż okazuje się, że za to, jak szybko i "bujnie" rośnie ciasto, odpowiada właśnie gluten. Jeszcze na etapie zarabiania i wyrabiania ciasta łączy się on z wodą, wiążąc przy tym jednocześnie pęcherzyki dwutlenku węgla, które...

  • Mleko roślinne: Jak może wspomóc zdrowie i dobrą dietę

    ...osoby z nadciśnieniem, bo jest ubogie w sód, a bogate w potas. Polecane osobom z problemami żołądkowymi (biegunka, wymioty). 1 szklanka zawiera: 72 kcal; 2,2 g białka; 5 g tłuszczu; 3,6 g węglowodanów...

  • Cała prawda o glutenie

    ...kaloryczne niż tradycyjne - informuje dr Belowski. Bez glutenu trudno uzyskać efekt puszystości ciasta czy odpowiednią strukturę makaronu. Aby produkty bezglutenowe przypominały glutenowe wyglądem i smakiem, do ciasta trzeba dodać mnóstwo składników, których nie ma w tradycyjnym pieczywie. W ten sposób nabijamy kalorie. Wróg tarczycy? - Właściwie codziennie zgłaszają się do mnie pacjentki, które...

  • Dieta FODMAP – czy tylko dla osób z jelitem wrażliwym?

    ...wszystkim należy wyeliminować produkty zbożowe (z pszenicy, jęczmienia i żyta) - w tym mąkę, pieczywo i ciasta. Zapomnieć też należy o niektórych owocach (gruszki, brzoskwinie, śliwki, arbuz...

  • Ve(ge)sele: Na liściu sałaty

    ...i jajka), nie creme brulee (jajka i śmietana). A ciasta i desery z galaretką (żelatyna, masło, jajka)? Czy to ich ominie? Spieszę z dobrą nowiną: lista wegańskich pysznych przekąsek, zup, dań głównych(...) jak bajka? Zamiast masła zwierzęcego używam klarowanego masła roślinnego lub oleju kokosowego. Jajka często po prostu wyłączam z "tradycyjnego" przepisu. Zarówno z przepisów na ciasta jak i inne dania...

  • Pokaż, że jesteś dobra

    ...rozwiązać najwcześniej po upływie pół roku. Chciałabym dodać, że załączenie raportu z testu, wypisanie w CV "mocnych stron" to dobry pomysł zwłaszcza dla osób, które mają CV dość ubogie. Tak jak pani...

  • Jak omijać cukier w diecie

    ...słodzikiem! Wystarczy szczypta, by zmienić smak herbaty, napoju czy ciasta, bo może być nawet kilkaset razy słodszy od cukru. Mikroskopijna ilość nie dostarcza kalorii – dobre rozwiązanie dla kogoś...

  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    ...zaakceptować tłustej i obfitej kuchni polskiej opartej głównie na mięsie i ubogiej w warzywa. Na jej polecenie dworskim menu zajęli się przywiezieni przez nią kucharze włoscy. Co serwowali na królewskie...

Przepisy na temat: ubogie ciasta
  • Tak się gotuje w Kotlecie!

    ...wyniesiona z domu - szarlotka babci, mój ukochany murzynek. Ale nie ukrywam, że chętnie sięgam również po kuchnię włoską, bo jest szybka, zdrowsza, bardzo smaczna. No i ciasta, które piekę na potęgę(...) relaks. Jak to jest z tobą? - Nie znam lepszej "terapii" niż zagniatanie ciasta drożdżowego. Nigdy do tej czynności nie używam maszyny. Można sie wyżyć, od razu schodzi zła energia i emocje...

Dyskusje na temat: ubogie ciasta
  • Re: Fajerczaki, czyli placki na zsiadłym mleku

    Jakieś ubogie tę racuchy, tyle mąki, a tylko 2-jajka? Babunie były hojne co do produktów i nie skąpiły jajek, bo jak mawiała BABUNIA, cała puszystość jest w żółtku, a z białka robiła piane i dodawała do ciasta...