• Informacje na temat:

    ucieramy masę budyniową

Artykuły na temat: ucieramy masę budyniową
  • Składniki na 16 porcji: 500 ml mleka, 2 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 20 dag masła, 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżki konfitury morelowej, 5 łyżek cukru, 1 łyżka aromatu migdałowgo. Poncz: 1/2 szkl. letniej wody qsok z 1 pomarańczy, 3 łyżki likieru migdałowego, 1 łyżka miodu

  • ...przerywając ucierania, łyżka po łyżce dodawaj budyń. Do miski wlej śmietankę i dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej. 3. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj masą budyniową...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji.

  • Mazurek ucierany z kawowymi falami

    Czas przygotowania: 85 minut. 1 porcja: 340 kcal. Cena porcji: 70 gr 1. Przygotuj spody mazurków: masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy maślanej kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem. 2. Dwie podłużne foremki posmaruj...

  • Składniki na 16 porcji: 25 dag masła, 30 dag cukru, 6 jajek, 50 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 7,5 dag suchego mielonego maku, 600 ml mleka, 5 łyżeczek żelatyny, 25 dag malin, 2 op. błyskawicznego kremu cytrynowego – każde na 200 ml mleka 50 dag jogurtu naturalnego maliny do dekoracji, tłuszcz do formy

  • Lekki tort z kremem budyniowym

    Na wyjątkową uroczystość lub do popołudniowej kawy.

  • Składniki na 24 porcji: 1 kg słodkich jabłek deserowych, sok z 1 cytryny, 50 dag masła, 30 dag cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 6 jajek, 35 dag mąki pszennej, 1 małe op. proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany kremówki, 1 op. budyniu waniliowego, 500 ml mleka, po 15 dag gorzkiej i mlecznej czekolady, 10 dag margaryny, tłuszcz do formy

  • ...migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij na dwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę. 3. Żelatynę namocz...

  • Składniki: 0,5 litra mleka, 1 torebka budyniu o smaku czekoladowym, 3 łyżki + 20 dag cukru, 20 dag miękkiego masła, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 30 dag mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5-6 łyżek jogurtu waniliowego, 2,5 dag gorzkiej czekolady, listki mięty do dekoracji.

  • Przygotowanie: Utrzeć 17,5 dag masła z 17,5 dag cukru na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cynamonu. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Tortownicę o śr. ok. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką...

Przepisy na temat: ucieramy masę budyniową
  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    ...masło stop wraz z 7 dag cukru. Dodaj 10 dag śmietany kremówki i gotuj 2 minuty. Pod koniec wrzuć płatki migdałowe oraz pistacje. Masę rozsmaruj na cieście. Piecz je jeszcze 15 minut. Wystudź i rozetnij(...). Spodni blat ułóż w tortownicy. Rozsmaruj na nim masę śliwkową. Schładzaj godzinę. 3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz kwaśną...

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    ...(najpierw z kilkoma łyżkami budyniu, które później dodać do reszty). Masę wstawić do lodówki. 200 g śmietany ubić, zmieszać z tężejąca masą budyniową. Nałożyć na ciasto i odstawić na min. 3 godziny w chłodne(...), - 4 jajka, - 375 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 100 ml mleka Przygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremowa masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do...

  • Kremówka w polewie

    ...z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu. 3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową...

  • Landrynkowa fantazja

    ...garnek z ognia i przykryj go folią - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.  3. W gorącej herbacie rozpuść żelatynę. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po łyżce zimnego budyniu. Po dodaniu całego budyniu, krótko zmiksuj krem, wlewając ostudzoną żelatynę.  4. Tortownicę wyłóż podwójną warstwą folii spożywczej. Przełóż masę...

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...i brzegi formy wylep plackiem. Ponakłuwaj go i posyp bułką tartą. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz ok. 90 minut, ew. udekoruj.

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    ...zapiekania wysmaruj 2 łyżkami masła i ew. wysyp bułką tartą.  4. Masę serowo-ryżową połącz z morelami. Przełóż do przygotowanego naczynia. Wyrównaj wierzch i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 50

  • Torciki z jabłkami

    .... Wciąż ucierając kolejno wbij pozostałe jajka. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę serową wymieszaj. Ok. 1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. 3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne...

  • Przysmaki ze śliwkami

    Postaw na owoce sezonowe!

  • Słodkości z moreli

    ...utrzyj z cukrem, jajkami i proszkiem budyniowym. Masę wylej na spód. Morele pokrój na połówki, wyjmij pestki, potnij na cząstki. Ułóż je na masie śmietanowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp...

  • Biszkopt cappuccino

    ...nagrzanym piekarniku. Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przestudzić, dodać kostkę masła, rodzynki, ucierać na puszystą masę. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę, "Śnieżki" zmiksować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Masę kawową wylać na masę budyniową, schłodzić. ozdobić polewą. 1 porcja: 370 kcal Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...