• Informacje na temat:

    ucierana babka parzona

Artykuły na temat: ucierana babka parzona
  • Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste.

  • Przekładana babka piaskowa

    Składniki na formę o śr. 24 cm: 2 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem), łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru, opak. cukru wanilinowego, 100 ml maślanki, 50 ml soku z pomarańczy, 4 jajka (wielkość M), 1/2 kostki masła lub margaryny (12,5 dag), skórka otarta z 1/2 pomarańczy. Dodatkowo: mały słoiczek kwaskowego dżemu, 1/2 tabliczki czekolady deserowej, łyżka śmietanki lub mleka, kandyzowana skórka pomarańczowa, kolorowe minijajeczka, tłuszcz, bułka...

  • Skład na 15 porcji: ● 500 g mąki ● 75 g świeżych drożdży ● pół szklanki mleka ● pół szklanki cukru ● pół kostki masła ● 2 jajka i 3 żółtka ● skórka starta z całej cytryny ● ćwierć szklanki oleju ● tłuszcz i bułka tarta do formy ● ewentualnie garść rodzynek.

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Tradycyjna Wielkanoc

    Sernik, parzona baba, keks i mazurek. Smaki dzieciństwa cofają czas.

  • Wielkanocne baby ponczowe

    Świąteczny przepis mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Ta babka miała inny smak niż dzisiejsze babki. W domu na święta zawsze musiały stać w wazonie bazie i żonkile - kupowałyśmy je z mamą na rynku w Toruniu. Z dzieciństwa pamiętam też pisanki malowane...

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy...

  • Desery z nutą cytryny

    Babka cytrynowa z lukrem Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 kostka (ok. 25 dag) masła, 20 dag cukru, rdzeń z laski wanilii, 5 jajek, 25 dag mąki, 2 duże cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz i tarta bułka do formy. Na lukier: 20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, szczypta kurkumy lub kilka kropli żółtego barwnika spożywczego 1. Jajka wbij do miski...

Przepisy na temat: ucierana babka parzona
  • Babka parzona

    Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste.

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę(...) lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka...