• Informacje na temat:

    ucierane ciasto kruche z makiem

Artykuły na temat: ucierane ciasto kruche z makiem
  • ...1 Do mąki wlewam mleko. Dodaję jajko, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Zagniatam gładkie ciasto. 2 Oprószam mąką stolnicę i rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 1 i 1/2 cm. Smażę je na rozgrzanej patelni teflonowej na odrobinie oleju. Pozostawiam do ostygnięcia. 3 Mak parzę, ucieram. Następnie dodaję 10 dag cukru. Ostudzone placki skubię na drobne kawałki, mieszam z makiem...

  • Kruche ślimaczki jeżynowe

    ...1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną przy pomocy noża, na koniec krótko wyrabiamy rękami.  2. Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 20x30 centymetrów. Na wierzch wykładamy konfiturę jeżynową i rozsmarowujemy. Zwijamy w roladę, zawijamy w folię...

  • .... 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wrzucić jagody. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Formę do tarty posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 25 minut. 3. Schłodzone białka ubić z sokiem cytrynowym oraz pozostałym cukrem na sztywną, gęstą...

  • Kruche z morelami

    ...wbijać jajka. Resztę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko, wymieszać. Formę o śr. 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto(...) i przykryć plackiem z kruszonką. Ciasto schładzać godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

  • ...do lodówki na co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami folii i wylep nim blachę. Nakłuj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 170ºC. Upieczone odstaw do(...) posmaruj sernik. Zapiekaj 10 minut. Ciasto wystudź i wstaw do lodówki na sześć godzin albo na całą noc. Czas przygotowania: 70 minut Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 370 kcal...

  • Składniki na 12 porcji: Na kruche ciasto: 15 dag mąki, 3 dag cukru pudru, szczypta soli, 7 i 1/2 dag masła, 1 jajko, tłuszcz i mąka do formy. Na ciasto ucierane: 12 i 1/2 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 2 jajka, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 30 dag czereśni, 4 łyżki marmolady czereśniowej, 2 łyżki płatków migdałowych, cukier puder.

  • ...masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać do niej jajka. Pozostałą mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko. Wymieszać mikserem. Blachę o wymiarach 25x40 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć na nim kawałeczki rabarbaru i cząstki brzoskwiń. Posypać...

  • Ciasta z budyniem

    Gdy zostanie nam nieco kremu budyniowego, napełnijmy nim kruche babeczki.

  • Szarlotka amerykańska

    Skład na 12 porcji: Ciasto: 500 g mąki uniwersalnej, 250 g masła, 30 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, 100 ml wody. Nadzienie: 8 jabłek, 30 g mąki, 60 g cukru, gałka muszkatołowa, 1 jajko. Z mąki, cukru pudru, soli i miękkiego masła ucieramy ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodajemy żółtka i wodę. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 50 minut. W tym...

  • Ciasta z gruszkami

    Kruche i ucierane ciasta wzbogaciliśmy soczystymi gruszkami.

Przepisy na temat: ucierane ciasto kruche z makiem
  • Kopuła pod kruchą bezą

    Smaczne ciasto po porannej kawy...

  • Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń

    Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Superpatenty na udane wypieki

    ...połączenia się składników. Ciasto za długo miksowane mocno się napowietrzy i w czasie pieczenia bardzo urośnie, a po wyjęciu - spektakularnie opadnie. Kruche placki, nim ułożysz na nich soczyste owoce(...) tak. Dlatego, by ciasto udało się, dobrze jest wyjąć te produkty z lodówki mniej więcej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Inaczej jest w przypadku kruchych wypieków. Tu masło musi być mocno...

  • Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

    Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości. Nim jednak trafią na nasz stół, warto je odpowiednio przygotować, by zawsze cieszyły oczy i podniebienie.

  • Słodkości z moreli

    ...ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia. 3. Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz...

  • Torciki z jabłkami

    ...soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym(...). Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta. 4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90