• Informacje na temat:

    ucierane ciasto makowe z budyniem

Artykuły na temat: ucierane ciasto makowe z budyniem
  • ...budyniowym i makiem. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 200 ml mleka, dobrze wymieszać ciasto mikserem. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do(...) pokroić ciasto na trójkątne porcje i udekorować malinami. Czas przygotowania: około 60 minut bez chłodzenia...

  • ...1 Masło topię, studzę. Białka ubijam z cukrem pudrem. Dodaję żółtka. Ubijam dalej, aż masa będzie sztywna. Mąkę mieszam z proszkiem oraz makiem. Wsypuję do masy jajecznej. Wlewam masło i mieszam. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 35 minut w 180°C. Biszkopt studzę i rozcinam na 3 krążki. 2 Krem: z pomarańczy ścieram skórkę. Z mleka, budyniu i skórki pomarańczowej...

  • ...margaryną i wysyp bułką tartą. Na środek wylej 2-3 łyżki masy serowej, a następnie 2-3 łyżki masy makowej. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Ciasto piecz 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180

  • ...ciasto. Rozwałkowuję, wykładam na blaszkę.  2. Mak zalewam wrzątkiem. Gotuję 15 min. Odcedzam. Mielę 2 razy. W rondelku rozpuszczam masło, cukier i miód. Dodaję powidła, mak, olejek migdałowy, 2 żółtka, mieszam. Studzę. Dodaję pianę z dwóch białek. Na ciasto wykładam makowe kopczyki. 3. 4 jajka ucieram z cukrem i margaryną, dodaję zmielony ser, olejek cytrynowy, mieszam. Na koniec dodaję budyń...

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...

  • Wielkanocne delicje

    ...porcji: Na ciasto: 3 szklanki mąki, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 25 dag margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, lukier Na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń, 1/2 kostki masła Na masę makową: gotowa masa makowa (50 dag), 2-3 białka, łyżka cukru pudru, ewentualnie łyżka miodu 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć...

  • Smacznych świąt

    ...samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku...