• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z cytryną

Artykuły na temat: ucierane ciasto z cytryną
  • ...koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciasto powinno być dosyć gęste. 3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy). Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub/i ozdobić owocami.

  • ...z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. 2. Blachę (32x39 cm) natłuścić i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 25 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmarować nim ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do zastygnięcia. 3. Cytrynę obrać, usunąć...

  • ..., zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Połowę skórki i sok cytrynowy dodaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto wymieszaj mikserem. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i rozsmaruj przygotowane ciasto. Równo ułóż 800 g moreli i lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 20

  • Ciasta pysznie zakręcone

    Rolada nie jest wypiekiem dla wtajemniczonych. Zrób ciasto, krem i zakręcaj.

  • Babeczki niczym bukieciki

    Na ciasto: 1 cytryna, 18 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 2 jajka, 15 dag białej czekolady, 10 dag masła, 200 ml mleka, 125 ml maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody. Na krem: 50 dag mielonego twarogu, 10 dag cukru pudru, 15 g masła, różne barwniki spożywcze. Do dekoracji: cukrowe perełki, kwiatki i listki.

  • ...jasnokremowa, wbij jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko oraz sok cytrynowy, dobrze wymieszaj. Ciasto nałóż do formy...

  • ...stopniowo z jajami. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli na przemian z kwaśną śmietaną i połową soku z cytrusów. 2. Ciasto przekładamy(...). 3. Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy i cytryny aż powstanie lukier, którym pokrywamy ciasto. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.

  • ...słonecznikowym. 2. Kiedy składniki się połączą, ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i konfiturę malinową, mieszamy. 3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Na(...). 4. Gorzką lub deserową czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając stopniowo śmietankę kremówkę, mieszamy. Ostudzone ciasto przekładamy na półmisek i dekorujemy polewą...

  • Bananowe muffinki

    ...1 Banany obierz, rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj żółtka. 2 Otrzyj skórkę ze sparzonej cytryny, dodaj do ucieranej masy razem ze szczyptą gałki muszkatołowej i połową cukru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. 3 Do masy żółtkowej dodaj pianę z białek, płatki...

  • Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,50 zł. Wartość odżywcza sztuki 170 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 23 g 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i siekamy ze 110 g masła. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz miód i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Z jednej formujemy wałek i kroimy go na 20 plasterków, które...

Przepisy na temat: ucierane ciasto z cytryną
  • Ucierane ciasto cytrynowe

    ...z cytryny. Ciastopowinno być dosyć gęste. 3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy). Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub/i ozdobić owocami.

  • Keks inny niż wszystkie

    ...mąki, dodaj do masy, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj wierzch, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz 60 minut w 180˚C.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

  • Babka  marmurkowa

    ...z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do ucieranego masła kolejno dodaj żółtka, sok i skórkę z cytryny. 2. Wprost do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do...

  • Zdrowe słodycze

    ....   Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe kojarzy nam się zazwyczaj z bombą kaloryczną i połączeniem najbardziej niezdrowych składników. Na szczęście możemy przygotować zdrowszą i lżejszą wersję. W tym przypadku zamiast masła (uwaga!) używamy buraków, które są niskokaloryczne, zdrowe, a ich konsystencja świetnie sklei całe ciasto. Dzięki tak oryginalnemu patentowi znacznie obniżymy wartość...