• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z dzemem i piana

Artykuły na temat: ucierane ciasto z dzemem i piana
  • .... Następnie dokładamy miąższ z wanilii, proszek do pieczenia, migdały i kaszę mannę, wyrabiamy. Ubijamy białka na pianę i łączymy z masą fasolową. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem(...). Ostudzone ciasto przekrawamy na trzy placki. Dwa obficie smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim. Górę i boki smarujemy kremem, wyrównujemy. Boki posypujemy płatkami migdałów.

  • Skład na 12 sztuk: ● 120 g mąki pszennej ● 2 jajka ● sól ● 120 g masła ● 100 g drobnego cukru ● 2 łyżeczki cukru waniliowego ● 20 ml rumu ● puszka moreli w zalewie ● masło i mąka krupczatka do formy ● dżem np. truskawkowy ● 12 migdałów bez skórki

  • Niezawodne ciasta

    ...galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny. 5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut Porcja: 280(...) z cukrem pudrem. Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne, ale nie gładkie ciasto (kruche ciasto powinno mieć grudki...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    .... Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby ostygł. 2. Przygotuj masę do przełożenia biszkoptu...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 170 ml mleka, 9 dag masła lub margaryny. Ponadto: 4 łyżki dżemu truskawkowego, 50 dag truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji.

  • Składniki: Ciasto: ●5 jajek ●150 g drobnego cukru ●op. cukru waniliowego ●180 g mąki ●20 ml oleju ●tłuszcz i mąka do formy; nadzienie: ●80 g dżemu pomarańczowego ●60 ml likieru pomarańczowego ●2 kieliszki szampana ●pomarańcza ●400 g miękkiego twarogu ●100 g cukru pudru ●250 g kremówki ●10 g żelatyny; dekoracja: 2 tabliczki czekolady (polewa) i wiórki kokosowe + dowolne ozdoby, np. z czekolady...

  • Składniki na 12-15 porcji: Na ciasto: 1 szklanka cukru, 25 dag miękkiej margaryny, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mleka, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, po 3 dag siekanych orzechów laskowych, włoskich i migdałów Na polewę: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki rumu, sok z ½ cytryny Ponadto: tłuszcz oraz bułka tarta do...

  • ...z białek połączyć z żółtkami. Wsypać mąkę, mielone migdały i wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32x38 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12-15 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Zdjąć pergamin, a ciasto pokroić na trzy paski. 2. Dżem porzeczkowy podgrzać. Przetrzeć przez gęste sitko 2/3 dżemu...

  • ...dowolnego dżemu, cukierki, np. malinki, różowe wiórki kokosowe, 50 ml rumu. Przygotowanie: 1. Biszkopt: białka ubij z solą. Żółtka ucieraj z cukrem, octem i proszkiem do pieczenia, aż pojawi się piana. Dodaj do białek, zmiksuj. Dodaj przesiane mąki, miksuj kilka minut na najniższych obrotach. Ciasto wlej do prostokątnej blaszki. Piecz ok. 25 minut w 180°C. 2. Krem: serek mascarpone utrzyj...

  • Słodki Puchatek

    ...1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając cukier. Kolejno dodaję żółtka. Mieszam z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto piekę w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszce (23 x 33 cm) 35-40 minut w temp. 175ºC. Studzę, kroję na dwie części. 2. Budynie gotuję na mleku z cukrami. Przykrywam folią spożywczą i studzę. Masło ucieram do białości...

Przepisy na temat: ucierane ciasto z dzemem i piana
  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    ...prześcigali się w wymyślaniu receptur na najlepsze ciasto oraz doskonałe nadzienie. Podobno, najsmaczniejsze pączki, warszawscy cukiernicy dostarczali w czasie karnawału na słynne obiady czwartkowe(...) mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione...

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa  znacznie zwiększy swoją objętość...

  • Ciasteczka ryżowe

    ...szczyptę soli, po czym ubić je. Pianę dodać do ciasta, utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać ze szprycy okrągłe ciasteczka. Piekarnik nagrzać do temperatury 175

  • Słodkości z Tyrolu

    ...wymieszane z odrobiną mleka, lekko zmieszać z mąką. Dodać pozostałe mleko, stopione masło, jajka, cukier, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na(...) wszystkie warstwy, po wierzchu również polać roztopionym masłem. Ciasto Innsbruckie Składniki: - 20 dag masła, - 20 dag cukru pudru, - 6 jaj, - skórka z cytryny, - cukier waniliowy, - kieliszek...