• Informacje na temat:

    ucierane ciasto z makiem na małą

Artykuły na temat: ucierane ciasto z makiem na małą
  • ...budyniowym i makiem. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 200 ml mleka, dobrze wymieszać ciasto mikserem. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do(...) pokroić ciasto na trójkątne porcje i udekorować malinami. Czas przygotowania: około 60 minut bez chłodzenia...

  • ...formy. Piec około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce. 3 Zrobić polewę: wlać sok pomarańczowy do miski i, energicznie ucierając, powoli dosypywać cukier puder. Oblać polewą wystudzone ciasto. Ewentualnie suto...

  • ...i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do ucieranej masy maślanej. Dobrze wymieszać mikserem. 2 Tortownicę o śr. 20 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piec 40-50 minut. 3 Owoc granatu rozciąć, ostrożnie wybrać miąższ i wrzucić go do rondelka. Dodać miód i gotować na małym płomieniu 3-5 minut...

  • ..., zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Połowę skórki i sok cytrynowy dodaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto wymieszaj mikserem. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i rozsmaruj przygotowane ciasto. Równo ułóż 800 g moreli i lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 20

  • ...obierz, oczyść, miąższ drobno pokrój. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. 2. Blachę (30x36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż kawałeczki jabłek, lekko wciśnij je w ciasto. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut. 3. W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony...

  • Ciasto marcepanowo-żurawinowe

    ...pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawinę i wymieszać. 3. Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło. 4. Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone...

  • Ciasta z rabarbarem

    Słodko-winne ciasto z blachy Składniki: 2 puszki (po 425 g) moreli, 1 kg rabarbaru, 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 25 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 1/3 fiolki migdałowego zapachu do(...) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połówki moreli oraz kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać resztą cukru i pozostałym cukrem...

  • Ciasto kakaowe z brzoskwiniami i bezą

    Składniki na 20 porcji: Ciasto: 20 dag masła, 20 dag drobnego cukru, 4 żółtka, 2 jajka, 20 dag mąki półgrubej, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 4 brzoskiwnie, masło i mąka krupczatka do formy. Masa bezowa: 4 białka, 15 dag cukru, 4 łyżki cukru pudru i szczypta do posypania.

  • ...warstwę. Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek. Na wierzchu ułożyć jabłka. Lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Konfiturę morelową podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch gorącego ciasta. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce kuchennej. Śmietanę kremową podgrzać. Wrzucić do niej...

  • Przygotowanie: Maliny rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, morele odsączyć z soku, pokroić w małe łódeczki. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku (nie powinny być zimne). Masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i orzechami. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem, oprószonej bułką tartą tortownicy. Udekorować morelami. Piec...

Przepisy na temat: ucierane ciasto z makiem na małą
  • Ciasto marcepanowo-żurawinowe

    ...pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawinę i wymieszać. 3. Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło. 4. Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone...

  • Kopuła pod kruchą bezą

    Smaczne ciasto po porannej kawy...

  • Torciki z jabłkami

    ...soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym(...). Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta. 4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90

  • Kremówka w polewie

    Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrami.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Najlepsze przepisy z czekoladą

    ...masy na przemian z mlekiem. Blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 12 minut. 100 g ananasa drobno posiekać. Masę marcepanową,cukier puder, likier kokosowy i ananasa wyrobić. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut i wyrównać nożem. Marcepan rozwałkować (26x30 cm). Konfiturę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody. Jedną trzecią...

  • Orzechowiec

    ...rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. 3. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 st. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie. Dekoruj wiórkami czekolady.

  • Pyszny obiad z twarogiem i owocami

    ...pomocą pędzelka). Nie potrzebujesz dużo tłuszczu, bo ciasto ma już w sobie masło. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki.  4. Ciepłe naleśniki smaruj od razu serkiem i zwijaj. Udekoruj malinami(...), by ciasto nie obeschło).  3. Zagotuj ponad litr osolonej wody. Z ciasta uformuj 2-3 wałeczki, podsypując je mąką. Pokrój ukośnie na kluseczki. Wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj po 3 minuty, a gdy...

  • Sposób na bakaliowego pączka

    ...prześcigali się w wymyślaniu receptur na najlepsze ciasto oraz doskonałe nadzienie. Podobno, najsmaczniejsze pączki, warszawscy cukiernicy dostarczali w czasie karnawału na słynne obiady czwartkowe(...) mieszamy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione...

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    ...i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą pianę, dodajemy do wszystkich zmieszanych produktów. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy dokładnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż masa  znacznie zwiększy swoją objętość...