• Informacje na temat:

    ucierane ciasto że sliwkami z piąną z białek

Artykuły na temat: ucierane ciasto że sliwkami z piąną z białek
  • ...z pozostałych dwóch białek. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Śliwki myjemy, pestki usuwamy, a owoce układamy na cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut. Z białek, cukru i octu winnego lub jabłkowego ubijamy bardzo sztywną pianę. Przekładamy do worka cukierniczego. Na powierzchnię podpieczonego ciasta wyciskamy...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...ku górze). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec 45 minut. Schłodzić, pokroić w trójkąty. Ucierane z bezą i śliwkami Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 200 g masła. Ciasto ucierane: 200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 4 jajka, 250 g mąki półgrubej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykończenie:śliwki...

  • Składniki na 18 porcji: 30 dag masła, 95 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, skórka starta z 1 cytryny, 6 jajek, 250 ml mleka, 50 dag mąki pszennej, szczypta soli, 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku, 1 op. proszku do pieczenia, 1 i 1/2 kg śliwek (np. czerwonych renklodów), 10 łyżek soku z cytryny, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki koniaku albo brandy, 6 białek, 20 dag wiórków...

  • Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól oraz sok z cytryny, ubij(...) przygotowane ciasto i ułóż na nim śliwki (możesz je ustawić pionowo lub poziomo, rozcięciem do góry). Piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C. Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 340 kilokalorii...

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: 100 g masła, 60 g cukru, 150 g mąki gładkiej, masło i mąka do wysypania formy. Ciasto ucierane: 100 g masła, 200 g cukru, szczypta soli, szczypta skórki z cytryny, 6 jajek, 1 kg twarogu, 150 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykończenie:  400 g śliwek, 1/2 opakowania galaretki, 50 g prażonych płatków migdałowych.

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    ...mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao i śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne. Przekrojone owoce układam na cieście, lekko dociskając. Piekę około 45 min w temp. 175°C. 2 Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję...

  • ...rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do żółtek wlej przestudzony tłuszcz, zmiksuj. Następnie, nie przerywając miksowania, powoli dosypuj suche składniki. Całość ucieraj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła. Na koniec dodaj śliwki oraz suszoną żurawinę...

  • ...1. Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj kolejno żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Kawę rozpuść w rumie i odrobinie gorącej wody. Wlej do masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do ciasta. Na...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    Przygotowanie: Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajka, cukier i wyrób ciasto (jeśli chcesz, możesz dodać proszek do pieczenia, ale nie musisz). Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem prostokątnej formy. Przygotuj masę serową. Dwukrotnie zmiel ser twarogowy, potem rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Następnie...