• Informacje na temat:

    ucierane z octem

Artykuły na temat: ucierane z octem
  • Skład na 20 porcji: 200 g mąki tortowej ● 125 g masła ● 100 g cukru pudru ● 2 łyżki cukru waniliowego ● 2 jajka ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 500 g śliwek węgierek ● tłuszcz i mąka do formy Beza: ● 3-4 białka ● 60 g cukru pudru ● łyżka octu winnego lub jabłkowego

  • Kajmakowa delicja

    ...1 Żółtka mieszam w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto wylewam na blaszkę, piekę 20-25 min w 180°C. Ostudzony biszkopt nasączam kawą wymieszaną z alkoholem. 2 Krem: miękkie masło ucieram, dodając powoli masę kajmakową. Biszkopt smaruję najpierw warstwą kremu, a następnie...

  • Składniki na 4 porcje: 1 wędzony pstrąg, 1 sałata, 1 czerwona cebula, 1 kalarepa, 1 pęczek rzodkiewek, 5-6 gałązek koperku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej), sól, pieprz.

  • 30 dag rukoli, po 15 dag ciemnych i jasnych winogron (bez pestek), 2 małe czerwone cebule, 2 małe awokado, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 15 dag włoskich orzechów, 8 łyżek białego octu winnego, sól, pieprz, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 8 łyżek oleju słonecznikowego

  • Sałatka śródziemnomorska

    Składniki: opak. mieszanki sałat z roszponką, 1/2 czerwonej papryki, 20 dag pomidorów cherry, kulka mozzarelli, cebula czerwona, 1/2 ogórka szklarniowego; Sos: łyżka oleju z pestek moreli, łyżka octu winnego,1/2 łyżeczki cukru, sól, grubo mielony pieprz czarny.

  • Składniki na 2 porcje: 20 dag wędzonego łososia, 1/2 paczki makaronu świderki, 30 dag pomidorków koktajlowych, 1 ogórek wąż, 1 pęczek rzodkiewek, 4 łyżki majonezu, po 1 łyżeczce octu winnego i musztardy, sól, pieprz, cukier, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie.

  • I sposób: 2 żółtka • 20 dag masła • półtorej szklanki mąki pszennej tortowej • 5 dag mąki ziemniaczanej • 10 dag cukru pudru • szczypta soli • skórka z 2 cytryn. II sposób: 25 dag mąki • 10 dag cukru pudru • 5 żółtek • 15 dag masła • pół łyżeczki proszku do pieczenia • łyżeczka octu.

  • Margarynę o temperaturze pokojowej, cukier i cukier waniliowy miksuję na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijam po jednym jajku. Mąkę ziemniaczaną mieszam z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i sukcesywnie, po łyżce, dodaję do ucieranej masy. Na koniec wlewam olej oraz ocet. Całość lekko mieszam. Tak przygotowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem formy...

  • Ciasto "puszysta Hrabina" z galaretką

    Składniki: Ciasto ciemne: 2 jajka, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szkl. oleju; Ciasto jasne: 6 białek, szkl. cukru szklanka mąki ziemniaczanej łyżka octu, 1/3 szkl. oleju Masa budyniowa 1/2 l mleka, 2 opak. budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru kostka masła 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym Dodatkowo opak. biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 opak. galaretki zielonej cukier puder

  • Skład na 4 porcje: 1 kg żeberek, 2 łyżki octu, 2 łyżki miodu, po łyżce majeranku, tymianku i kolendry, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 1 szklanka bulionu warzywnego, pęczek pietruszki, 3 ząbki czosnku, łyżka keczupu, 2 łyżki oleju

Przepisy na temat: ucierane z octem
  • Ciasto: mąka- 2 szklanki; margaryna - 20 dkg; cukier- 0,5 szklanki; żółtka - 2 sztuki; cukier waniliowy - 1 opakowanie; proszek do pieczenia - 1 łyżeczka; spirytus lub ocet- 1 łyżka. Polewa cytrynowa: białka - 3 sztuki; cukier puder - 1,5 szklanki; sok z połowy cytryny; rodzynki, migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji.

  • Majonez w 6 smakach

    Doskonale urozmaici karnawałowe przekąski, sałatki i pikantne tarteletki. Goście będą zachwyceni!

  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    Miłość Polaków do śledzi jest niekończącą się opowieścią, dlatego przepisy na ich przygotowanie znajdziemy w prawie każdej polskiej książce kulinarnej. Nietypowe śledziowe trio proponuje Dominika Wójciak: w curry z wiśniami, z czosnkiem niedźwiedzim i w chimichurri.

  • Musztardy domowej roboty

    Przepis na trzy rodzaje musztardy: grillową, słodką i ziołową.

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    Zrobiły wielką furorę, choć często tajemnica ich sukcesu tkwi w prostej recepturze. Przedstawiamy oryginalne przepisy na wyjątkowe rarytasy, które podbiły cały glob!

  • Jak gotuje Murakami?

    Przepisy inspirowane twórczością Harukiego Murakamiego.

  • Sambal - indonezyjski specjał

    Sambal, słynny indonezyjski sos, króluje na stołach od Sumatry aż po samą Papuę. Robiony na bazie prawdziwych papryczek chilli, posiada niezliczoną ilość odmian i uważany jest za klucz do świata indonezyjskiej kuchni.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...fava - krem z suszonego bobu, drobniejszego od grochu i wyglądem przypominającego soczewicę, gotowanego i ucieranego z oliwą - specjalność wyspy Santorini (tę pastę przyrządza się również z grochu...